spot_imgspot_img
8.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Ape tulburi la Posta Românã

- Advertisement -

DEZASTRU Conform ultimelor dispozitii date de fostul Ministru al Comunicatiilor, Gabriel Sandu, pentru redresarea Postei Române singura solutie vãzutã de acesta este disponibilizarea a mai bine de 6000 de angajati, cu preponderentã din mediul rural. Compania Nationalã Posta Românã,cândva una dintre cele mai profitabile societãti cu capital majoritar de stat, a ajuns sã aibã datorii foarte mari. Conform liderului de sindicat al postasilor vasluieni, Geta Turbatu, în aceastã situatie s-a ajuns doar prin managementul defectuos din ultimii 2 – 3 ani. Externalizarea unor servicii, competitia, uneori neloialã, din partea altor societãti care se ocupã de curierat, dar mai ales inconsecventa de care au dat dovadã ultimii conducãtori ai Postei, prin angajarea, pe baze politice, de neprofesionisti din afara sistemului, uneori pe salarii exorbitante, toate acestea au dus la situatia dezestruoasã de acum a companiei.

Situatia dezastruasã de acum se pare cã se trage de la proasta aplicare a unei act normativ de pe timpul guvernului Tãriceanu, prin care se încerca reorganizarea pe baze mai moderne a Companiei Nationale Posta Românã. Cu toate cã s-au cheltuit foarte multi bani pentru un audit fãcut de o firmã externã, mãsurile propuse de aceasta au fost uitate, ba mai mult, s-au luat alte mãsuri care, în loc sã modernizeze si sã rentabilizeze activitatea postei, a fãcut ca datoriile companiei sã ajungã la un nivel record. La aceasta se mai adaugã si externalizarea unor servicii cãtre alte firme. Aceastã externalizare s-a fãcut prin contractarea de servicii la preturi mai mari decât preturile practicate pânã atunci de companie, de exemplu pentru transportul si procesarea de numerar, dacã înainte costurile erau de 1,4 lei/km parcurs, acum se plãteste de 4 ori mai mult, respectiv 6 lei/km parcurs. Conform liderului de sindicat al postasilor vasluieni, Geta Turbatu, “Acum se încearcã sã se facã economii, dar nu prin rentabilizarea activitãtii sau prin ruperea contractelor pãguboase, ci prin disponibilizarea angajatilor. Totusi, prin mãsurile luate de conducerile numite de actuala guvernare, prin împãrtirea companiei în 10 sucursale, s-au creat foarte multe posturi de conducere, care au fost ocupate pe criterii politice si în care au fost numiti, fãrã concurs, niste persoane de multe ori fãrã pregãtire. Mai mult decât atât, cei care au fost pusi pe aceste functii, renumerate foarte bine, la clasa maximã, ceea a ce a dus la frustrãri în rândul angajatilor vechi, care, dupã 16 – 20 de ani de vechime la Postã, abia ajungeau la clasa 18 – 20, pe când cei noi au primit direct clasa 25! Practic, noii directori, care nici mãcar nu se stie exact ce atributii au, cum este cazul si la Vaslui, primesc de aproape 10 ori leafa unui salariat productiv.”

Se vor da afarã 6000 de angajati?
Ultima gãselnitã a conducerii companiei, lansatã de fostul ministru Sandu în ultimele zile ale acestuia la conducerea Ministerului Comunicatiilor, este de a disponibiliza cât mai curând peste 6000 de angajati, cu preponderentã din mediul rural. Aceastã mãsurã va fi aprig contestatã de Federatia Sindicatelor din Postã, mai ales cã, prin Conventia Internationalã a Postei, la care România este semnatarã, satul român este obligat sã mentinã serviciile postale în fiecare localitate, ori cifra de 6000 este aproape totalitatea lucrãtorilor postali de la sate la nivel national. “Dacã aceastã mãsurã, de a da afarã lucrãtorii din postã, va fi aprobatã, sau se va mai angaja în judet vreun director nou, sindicatul, toti cei 600 de membri cãti sunt în judetul Vaslui, vor defila în fata Postei si a Prefecturii pânã se va renunta la aceastã idee. Nu suntem împotriva reorganizãrii, dar vrem ca aceasta sã se facã pentru rentabilizarea societãtii, nu pentru distrugerea ei.” a mai completat Geta Turbatu

620 lei, salariul mediu la postã
Cu toate cã la vârf, directorii sucursalelor au un salar de 4000 – 6000 de lei lunar, marea parte a lucrãtorilor de la oficiu si a postasilor trebuie sã se descurce cu o leafã care este aproape de salariul minim pe economie. Iar conditiile de lucru sunt destul de grele: la oficii este vorba de stresul de a lucra cu publicul, iar factorii postali au cea mai ingratã misiune: sã livreze corespondenta si trimiterile bãnesti cum ar fi pensiile sau alocatiile indiferent de starea vremii.Spre deosebire de alti functionari sau ramuri ale economiei, Contractul Colectiv de Muncã (CCM) al functionarilor de la Posta Românã este valabil pânã în anul 2018, anual renegociindu-se doar conditiile de salarizare si cele privind conditiile de muncã ale angajatilor. “Trebuie spus cã lucrãtorii din cadrul postei nu au mai beneficiat de vreo crestere salararialã de mai bine de 3 ani. În prag de alegeri europarlamentare, în mai anul trecut, s-a promis o majorare cu 7,5% a salariilor din societate începând cu 1 septembrie a acelui an, semnându-se si un act aditional la CCM, dar în noiembrie, în pragul alegerilor pentru presedentie, acel act aditional a fost anulta, semnându-se altul, prin care ni se promitea majorarea lefurilor cu câte 15 lei lunar, începând de la 1 ianuarie acest an, astfel încât, la sfârsitul anului 2010, salariile angajatilor sã creascã cu 180 de lei. Au trecut alegerile, s-au invocat pierderile mari ale societãtii, s-a amânat punerea în aplicare a protocolului pânã la 1 mai, a trecut si luna mai, si s-a uitat de tot orice promisiune. În schimb, nu au uitat sã-si mai aducã alti si alti oameni de-ai lor, din partidul celor la putere, pe functii bãnoase” mai preciza Geta Turbatu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.