spot_imgspot_img
26.2 C
Vaslui
29-sept.-2023

Apel al agricultorilor vasluieni: SALVATI AGRICULTURA!

- Advertisement -

APEL… Zi de actiuni de protest ale agricultorilor din întreaga tarã. La Vaslui, în locul pichetãrii Prefecturii, s-a ales calea înmânãrii cãtre autoritãti a unui apel fãcut de fermierii constituiti în Asociatia Grup-Est Husi. “Nu dorim decât sã beneficiem de aceleasi drepturi de care se bucurã oricare alt fermier european…” spunea presedintele asociatiei, Ioan Nechifor. “Vom transmite apelul la minister” rãspunde prefectul Szekely.

Ziua de joi, 2 septembrie, a fost, pentru fermieri, o zi a pichetãrii institutiilor prefectului din toate judetele. La Vaslui, datoritã faptului cã nu s-a obtinut autorizatiile necesare acestei actiuni din partea primãriei, pichetarea s-a tranformat într-o actiune de înmânare a unui apel al fermierilor constituiti în Asociatia Grup-Est Husi cãtre prefectul judetului. Astfel, circa 20 de fermieri au fost primiti de prefectul judetului, Levente Csaba Szekely, cãruia i s-au plâns de situatia lor foarte dificilã, deoarece, dupã un an secetos, cum a fost cel de anul trecut, în care productiile si calitatea acestora au fost foarte scãzute, a venit un an care, prin evolutiile vremii, a condus la afectarea puternicã a productiilor de rapitã si grâu, determinând adâncirea problemelor financiare cu care se confruntã fermierii. “Aceasta situatie vine în contextul crizei economice si a mãsurilor de austeritate impuse de guvern, Ministerul Finantelor anuntând fermierii cã le-a pregãtit fermierilor încã o surprizã: suspendarea plãtilor complementare pe unitatea de suprafatã. Organizatiile profesionale din România îsi exprima convingerea cã Guvernul României va întelege, în al 12-lea ceas, necesitatea rezolvãrii acestor probleme, în caz contrar, (guvernul) poartã întreaga responsabilitate cu privire la securitatea alimentarã si la cea energeticã a cetãtenilor. Facem apel, domnule Prefect, ca, în calitatea dumneavoastrã de reprezentant al Guvernului României în judetul Vaslui, sã faceti toate demersurile pentru a determina adoptarea în regim de urgentã a mãsurilor legislative si administrative necesare pentru protejarea si sprijinirea agriculturii românesti”, se aratã în apelul înaintat de presedintele asociatiei, ing. Ioan Nechifor. Dealtfel, presedintele Ioan Nechifor declara la sfârsitul întâlnirii cu prefectul Levente Csaba Szekely cã doleanta principalã a agricultorilor din cadrul asociatiei este “de a se ni se acorda toate drepturile de care se bucurã oricare alt fermier european, inclusiv ca si subventii, altfel agricultura româneascã se va duce pe râpã în doar câtiva ani. Cele 25 de mãsuri din acest apel, mãsuri pe care le dorim promovate de cãtre guvernanti, nu sunt decât cãile prin care putem face o agriculturã modernã, competitivã”

“Vom transmite doleantele…”

Rãspunsul prefectului a fost foarte clar, dupã ce mai bine de o orã fermierii si-au prezentat doleantele si apelul: “Situatia agriculturii este foarte gravã în tot judetul, rezultatele recoltelor la rapitã si grâu fiind mult sub asteptãri. Cunosc foarte bine problemele fermierilor vasluieni, am umblat prin judet, si, cu toate cã în aceastã primãvarã se prefigura o recoltã mai bunã ca în anii trecuti, ploile din aceastã varã au distrus în mare parte sperantele producãtorilor. Ca un specialist care am lucrat în productie, consider cã agricultura, alãturi de turismul local, reprezintã viitorul acestui judet. Voi transmite acest apel înaintat de agricultorii vasluieni cãtre ministerul de resort, mã voi deplasa si eu, asa cum am mai fãcut-o, pentru a le sustine din toate puterile doleantele. Din pãcate, trãim în vremuri de crizã, în care economiile la buget cu orice pret prevaleazã, dar sperãm cã vom avea un rãspuns pozitiv din partea responsabililor care se ocupã de aceastã ramurã importantã a economiei.”

Actiunile de protest ale agricultorilor vor continua

Trebuie spus cã actiunea de ieri face parte din calendarul anuntat al asociatiilor fermierilor din agricultura româneascã, si efectul declarat al acestei actiuni este acela de a sensibiliza pe guvernanti cu privire la reducerea masivã a subventiilor si lipsa unui cadru legislativ adecvat, toate ducând la rezultatele dezastruoase pe care le are agricultura judeteanã si nationalã în lipsa unei politici coerente a statului român. Astfel, urmãtoarea actiune anuntatã de producãtorii agricoli este în data de 9 septembrie, când sunt asteptati la Bucuresti, în cadrul unui mare miting al agriculturii, peste 15.000 de persoane din toatã tara. Dacã nici aceastã actiune nu va sensibiliza pe cei care conduc destinele agriculturii, se va trece la cea mai drasticã mãsurã, aceea de blocare cu utilaje agricole a drumurilor nationale, începând din data de 23 septembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.