31.7 C
Vaslui
03-iul.-2022

APM Vaslui: “norul de fum care vine dinspre Ucraina nu va ajunge deasupra României”

CLARIFICĂRI… Datele furnizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului indică faptul că valorile concentrațiilor de monoxid de carbon sunt scăzute (sub 1 mg/mc), situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului.

ANUNȚ… Agenția pentru Protecția Mediului îi liniștește pe hușenii panicați de norul de fum pe care l-au observat, zilele trecute, pe cer. “În prezent, în județul Vaslui nu s-a înregistrat nicio depășire la poluanții monitorizați. Datele furnizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului indică faptul că valorile concentrațiilor de monoxid de carbon sunt scăzute (sub 1 mg/mc), situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului. Precizăm că pentru monoxidul de carbon este reglementată o valoare maximă zilnică, a mediilor pe 8 ore, de 10 mg/mc”, a transmis ieri Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui.

O postare pe Facebook a creat panică în rândul hușenilor

TEAMĂ… Un nor de fum a creat panică printre hușeni, dar ISU Vaslui a clarificat indirect dilema: se dă foc la vegetație în mod iresponsabil și urmările se văd inclusiv în… norii negri!

„Astăzi, la ora 10:30, norul negru de la Ucraina, văzut de la releu”, a scris, zilele trecute, o hușeancă pe rețeaua de socializare. Unii internauți s-au speriat pentru că postarea venea după ce în spațiul public au apărut informații potrivit cărora, din cauza bombardamentelor, nivelul poluării aerului în Ucraina a crescut foarte mult. Un nor toxic care ar conține sulf, plumb și alte metale grele, substanțe extrem de periculoase pentru sănătate, a început să se deplaseze spre vest, ajungând deja în Polonia, Republica Moldova și alte țări europene.

APM Vaslui: “deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate în cursul următoarelor zile”

Agenția pentru Protecția Mediului (AMP) Vaslui a transmis ieri o informare potrivit căreia norul de fum care vine dinspre Ucraina nu va ajunge deasupra României. De asemenea, a precizat că, în județul Vaslui, nu s-a înregistrat nicio depășire la poluanții monitorizați. “Ca urmare a vehiculării în media a informațiilor privind posibila apariție și deplasare, către teritoriul țării noastre, a unui nor de monoxid de carbon și alți compuși chimici rezultați în urma războiului din Ucraina și pentru a informa corect cetățenii, vă transmitem următoarele precizări. Conform prognozei și a informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, în perioada 21 – 24 martie, în estul și sud-estul României, circulația aerului se va face din sector nordic și nord-estic, vântul a avut intensificări luni (21 martie), dar mai ales va avea pe parcursul zilei de marți (22 martie), când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sud-vestul Moldovei, vor fi rafale în general 55…65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70…80 km/h. În restul teritoriului, circulația aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic și vestic, iar vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marți, cu viteze ce vor atinge la rafală 40…45 km/h. Datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentrațiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate. Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS), ce reprezintă unul dintre cele șase servicii ale programului Copernicus, program de observare a Pământului al Uniunii Europene, oferă informații consistente și controlate de calitate legate de poluarea și sănătatea aerului, energia solară, gazele cu efect de seră și schimbarea climei, peste tot în lume”, se arată în informarea transmisă de ANM.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here