spot_img
25.1 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Aproape 1000 de puieti se vor planta în aceastã toamnã, în Grãdina Publicã si în Bârlad!

- Advertisement -

SCUMP, SCUMP… La CLM Bârlad se va analiza necesitatea îmbunãtãtirii aspectului peisagistic al Grãdinii Publice prin completare cu material vegetal în spatiile verzi. Consilierii locali vor scoate circa 200 000 de lei din bugetul local, pentru acest proiect! Totul este planificat ca urmare a implementãrii proiectului de Reabilitare a Grãdinii Publice. „Considerãm cã este oportun sã implementãm „Programul de plantari puieti de arbori si arbusti pe domeniul public al Municipiului Bârlad în toamna acestui an”, este ceea ce solicitã initiatorul proiectului, care se ocupã de spatiile verzi din Bârlad si în special de Grãdina Publicã, ce trece printr-o transformare uriasã.

Initiatorul proiectului considerã cã este nevoie de crearea unor noi aliniamente de arbori pe principalele artere de circulatie ale orasului, de efectuarea lucrãrilor de completare în spatiile verzi, cât si a alveolelor existente pe strãzile unde au fost înregistrate evenimente de rupere arbori prin vandalizare si din cauza conditiilor climatice de-a lungul anului. La proiectarea elementelor de vegetatie din cadrul spatiilor verzi s-au luat în considerare plantele lemnoase (arbori), utilizarea vegetatiei joase (arbusti/ierburi ornamentale) si suprafetele gazonate. Din punct de vedere al alegerii si dispunerii exemplarelor, s-a tinut cont de regulile de compozitie, specificul local, conditiile pedoclimatice, proprietãtile plantelor etc. Dintre aceste proprietãti, cele mai importante sunt longevitatea plantelor si rezistenta la boli si dãunãtori, viteza de crestere, coloritul frunzelor, scoartei si al inflorescentelor, rezistenta la stresul hidric, dar si efectele estetice pe care le pot avea asupra populatiei.

„ În Grãdina Publicã se propune amenajarea de aliniamente alcãtuite din arbori din specia: Cires Japonez Plângãtor, Fag rosu , Mãr decorativ, Salcâm globular – pe aleile principale. Totodatã, se propune si reamenajarea peisagisticã a unei suprafete de cca. 2 ha, în special în zona bazinului cu apã si a aleilor secundare. Se vor planta arbori din specii autohtone din cadrul natural al parcului, dar si specii de ierburi ornamentale cu cresteri în etaje pe înãltimi diferite. Pe aceste zone am ales atât exemplare din specii autohtone ca: Frasin comun, Tei si Gleditsia Triacanthos (Glãditã), specii dendrologice ornamentale ca: Stejar rosu american, Arbore de fler, Platan, Arborele de guma, Artar rosu, Roz, Molid argintiu, Molid sârbesc, Pin de pãdure etc., cât si ierburi ornamentale: Iarba de pampas, Iarba albastrã, Crin de toamnã etc.”, a precizat Olga Ungureanu, cea care este expertul Primãriei Bârlad în horticulturã si care a lucrat cu initiatorul proiectului.

Programul prevede plantarea unui numãr de 407 bucãti puieti de arbori cu balot de pãmânt, cu înãltimi cuprinse între 2-3 m si circumferinta la tulpinã de 10-14 cm, un numãr de 255 bucãti de puieti de arbusti la ghiveci cu dimensiuni de înãltie de 50-60 cm, un numãr de 215 bucãti de ierburi ornamentale la ghiveci cât si un numãr de 94 bucãti de liane aclimatizate la conditiile de mediu din zona în care locuim, conform anexei la HCLM care face parte integrantã din prezenta hotãrâre. Lucrãrile de plantare si întretinere a puietilor de arbori vor fi efectuate de cãtre personalul specializat din cadrul Serviciului Sere Spatii Verzi. Achizitia materialului sãditor propus pentru plantare se va efectua în functie de fondurile alocate în bugetul local. Valoarea estimatã a fi necesarã în vederea efectuãrii achizitiei de puieti de arbori si arbusti este de aproximativ 200.000 Iei cu tva inclus .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Hotărât lucru,acest primar v.a intra in istoria Bârladului.. . Niciodată Barladul nu a avut un primar atât de bun, atât de curajos , stat de gospodar, care, în nici două mandate, să facă atât de multe, atât de multe și utile, și foarte necesare,e practic este imposibil să le mai știi numărul.. Bravo, felicitări domnule primar..Ce e bun și frumos,îi place și lui Dumnezeu,dar mai ales bârlădenilor !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.