spot_img
33.9 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Aproape morti, pe listele de asteptare

- Advertisement -

NU MAI SUNT BANI… În judetul Vaslui, nu mai sunt bani pentru analize medicale gratuite, cel putin pânã la finele anului în curs. Cabinetele medicale care sunt în relatii contractuale cu CJAS au întocmit lungi liste de asteptare. Multora dintre bolnavi le vine rândul abia la sfârsitul lunii ianuarie anul viitor.

De aproximativ douã sãptãmâni, niciunul dintre cele 12 laboratoare medicale din judetul Vaslui nu mai are bani pentru analize medicale gratuite. În asteptarea fondurilor, o parte dintre acestea au fãcut liste de asteptare, iar programãrile se întind pânã anul viitor. E vorba, în special, de analize mai complexe, ale cãror costuri depãsesc 400 lei. Singura clinica medicalã din Vaslui care realizeazã investigatii prin rezonantã magneticã sau cu ajutorul computerului tomograf, TeoClinik, cu greu face fatã solicitãrilor. Lista de asteptare la TeoClinik cuprinde deja 150 de persoane, ultimele înscrise urmând a efectua examenul medical prescris de specialisti, abia la începutul lunii februarie 2011. Conducerea CJAS Vaslui spune cã fondurile primite se epuizeazã în doar câteva zile, asa cã toate sperantele se pun într-o eventualã rectificare bugetarã.

Pacientii sunt nemultumiti

Cât e ziua de lungã, la TeoClinik Vaslui telefoanele sunã neîntrerupt. Oameni din tot judetul vor sã stie dacã pot face gratuit un examen RMN sau un computer tomograf (CT). Invariabil, personalul de aici dã un singur rãspuns: nu sunt fonduri, iar dacã oamenii vor sã se înscrie pe lista de asteptare trebuie sã astepte pânã anul viitor. Doina Teletin, una dintre pacientele clinicii, spune cã “am venit pentru un tomograf cu trimitere de la medicul ORL-ist. Aici am fost trecutã pe lista de asteptare pentru cã nu sunt fonduri. Fondurile vor veni, probabil, în februarie, martie, cine stie?! Pentru cã am nevoie de tomograf neapãrat am solicitat sã-l fac cu bani. Nu pot astepta pânã anul viitor. Mã costã 2,5 mil fãrã substantã de contrast. Nu e normal ce se întâmplã. Eu am cotizat 30 de ani la stat si am o pensie de 500 de lei. E strigãtor la cer”, spune femeia. Si Mihãilã Sandu a venit la TeoClinik pentru un RMN cervical. A acceptat sã se înscrie pe listã, însã spune cã dacã face rost de bani, va plãti acest examen. “Trebuie sã astept, iar diagnosticul pentru tratament nu se dã fãrã acest rezultat. Asa cã, ori astept, ori plãtesc. Probabil cã am sã plãtesc, nu am ce face. Ar trebui sã-mi vinã rândul prin februarie. Nu pot sã stau atât de mult. Pânã atunci pot fi mort”. În prezent, lista cuprinde în jur de 150 de pacienti. Când vine vorba de analize medicale de laborator, aproape 60 de vasluieni s-au înscris pe o astfel de listã. Cei mai multi scot bani din buzunar pentru a achita contravaloarea lor, dat fiind faptul cã tarifele sunt mai mici. Florin Bãlãjan, reprezentantul clinicii medicale, spune cã “în momentul de fatã, nu sunt fonduri pentru judetul Vaslui, nici pentru clinica noastrã, pe imagisticã medicalã”. “La CT si RMN avem întocmite liste de asteptare pentru toti pacientii care ni se adreseazã, pentru ca acestia sã fie investigati gratuit, conform contractului pe care îl avem încheiat cu CJAS. Din pãcate, numãrul de pacienti e foarte mare si am ajuns cu lista de asteptare în luna februarie. Pe analize medicale, fondurile sunt de asemenea, foarte mici, mai ales pe final de an. Pentru decembrie, de exemplu, nu putem efectua mai mult de 20 de pacienti prin fondurile asigurate de CJAS si pacientii vor trebui sã plãteascã. Majoritatea persoanelor sunt nemultumite de sistemul de sãnãtate pentru cã spun cã au cotizat o perioadã îndelungatã la sistemul de sãnãtate pentru a beneficia de gratuitãti”. În anul 2010, în judetul Vaslui s-au cheltuit douã milioane de lei pentru analize si investigatii medicale gratuite. Pentru a rezolva problema celor aflati pe listele de asteptare, CJAS Vaslui ar mai avea nevoie pânã la finele anului de aproximativ 200.000 de lei, bani ce ar trebui virati de Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate.

“Necesarul pânã la sfârsitul anului ar fi de 2 miliarde lei vechi”

“La aceastã datã, furnizorii de servicii medicale paraclinice, laboratoare de analize medicale si imagisticã medicalã, au epuizat fondurile asigurate de CJAS. De la mijlocul lunii, au fost întocmite liste de asteptare, atât de furnizorii de analize medicale, cât si de cei de imagisticã medicalã, existând la aceastã datã liste de asteptate pentru RMN si tomograf, atât pentru luna decembrie, în jur de 90 de persoane, cât si pentru luna ianuarie a anului urmãtor. Suma necesarã pentru a rezolva aceste liste de asteptare ar fi de 200 mii lei, sumã pe care am solicitat-o la CNAS”, a declarat Mihaela Chitariu, purtãtor de cuvânt al CJAS Vaslui

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.