spot_imgspot_img
26.2 C
Vaslui
29-sept.-2023

Apucă Guvernul Boc Crăciunul?

- Advertisement -

Din 2008 şi până acum, Emil Boc pare să conducă cea mai instabilă echip guvernamentală. Timp de doi ani, jocurile politice ale PDL sau ale partidelor aflate acum în opoziţie au făcut ca Executivul să-şi schimbe componenţa de cinci ori. Ce mai poate urma? Rezistă Cabinetul Boc până la finalul anului?

Românii au fost obişnuiţi în ultimii doi ani să numeroteze echipele conduse de perseverentul Emil Boc. Avem până acum Cabintul Boc I, II, III, IV şi V.

Guvernul Emil Boc I a fost instalat în 2008, imediat după alegerile parlamentare, când niciunul dintre cele trei mari partide, PDL, PSD şi PNL, nu au obţinut majoritate de voturi şi nu puteau forma un Executiv monocolor. Negocierea politică i-a adus pe democrat-liberali alături de PSD, formând astfel Guvernul.

Veneau însă alegerile prezidenţiale, iar cele două partide aveau de luptat unul împotriva altuia. Pe 2 octombrie 2009, PSD s-a retras de la guvernare. Aşa s-a format Guvernul Boc II, după ce miniştrii PDL au preluat potofoliile foştilor parteneri social-democraţi.

Echipa Boc II avea să reziste însă în funcţie doar 11 zile, atingând astfel un prim record: cea mai scurtă perioadă de guvernare. Pe 13 octombrie Executivul a fost demis după moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR. Avem în acest fel al doilea record al lui Boc: prima echipă guvernamentală demisă de Parlament prin moţiune de cenzură în ultimii 20 de ani.

Pe fondul crizei politice, dar şi a campaniei electorale pentru prezidenţiale, a funcţionat Guvernul Boc III provizoriu, până la alegeri. În decembrie 2009, după realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de şef al statului a fost numit Guvernul Boc IV, format din PDL, UDMR şi UNPR, noul partid înfiinţat de foşti membri ai PSD.

Schimbările de echipă de săptămâna aceasta ne aduc deja în echipa cu numărul IV condusă de Emil Boc. Instabilitatea Executivului însă ne face să ne întrebăm dacă nu cumva Cabintetul condus de preşedintele PDL, contestat chiar de colegi de Guvern, precum Elena Udrea sau respectaţi democrat-liberali precum Sulfina Barbu sau Cezar Preda, va mai rezista mult la Palatul Victoria. Aceasta, ţinând cont de moţiunea de cenzură anunţată de PSD, dar şi de mesajul preşedintelui Traian Băsescu de vineri, de la învestirea noilor miniştri în funcţie: „Austeritate pentru toţi, domnule prim-ministru!”

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.