spot_imgspot_img
13.6 C
Vaslui
04-mai-2024

Aquavas, acum aspirator de fonduri europene, în curând compania strategică care ne pregătește județul pentru noua provocare, regionalizarea

- Advertisement -

EXPLICAȚIE… Pentru mulți, compania Aquavas înseamnă doar locul unde plătești factura pentru apă și canal, fără a ști că acestă societate este una de importanță strategică, practic inima județului. Acest operator care asigură serviciile de alimentare cu apă și de canalizare, în general în orașele din județ, face acum pași importanți pentru a intra adânc și în mediul rural. Este un curaj nebun pe care această companie și-l asumă, împreună cu Consiliul Județean Vaslui, pentru că mulți operatori din alte județe, cum ar fi de exemplu județul nostru vecin, Vrancea, preferă să se limiteze doar la orașe. De ce? Fiindcă costurile pe aglomerările urbane sunt mai mici decât în sate. Una e să gestionezi, de exemplu, 25 de kilometri de aducțiune de apă pentru 1.000 de potențiali clienți, cum ar fi într-o comună mai întinsă, și una este să gestionezi aceeași lungime de conductă și să ai 25.000 -30.000 de consumatori. Normal că aceste costuri scad exponențial. Dar, în județul Vaslui, s-a decis ca și mediul rural să intre în acest registru, al normalității, și practic satele vasluiene după atâtea lipsuri în 33 de ani se sincronizează direct la satul european pe care-l visăm cu toții. Până acum v-am prezentat date, cifre, programe de investiții, dar mai cu seamă sursa de finanțare, care, firește, este cea generată de banii europeni. Până acum, Aquavas Vaslui a lucrat în mare parte doar în orașe, unde s-au făcut investiții de peste 100 de milioane de euro și s-au înlocuit rețelele de apă și canal, s-au modernizat stațiile de epurare și tratare a apei. Urmează marea provocare, ca în patru ani să intre jumătate de miliard de euro pentru construcția infrastructurii de apă și canal în satele vasluiene. Mai jos citiți datele care au condus la alegerea acestei strategii, dar veți vedea și ce costuri va suporta populația județului pentru acest mega proiect, și aici ne referim la prețul apei. Este, practic, singura șansă a județului nostru, care va fi în curând baza de recrutare a resursei umane, dar și locul de aprovizionare cu hrană a ceea ce se conturează a fi Iașul în următorii ani, adică polul de dezvoltare regional. Din acest motiv, atât satele vasluiene, cât și orașele trebuie să ofere același confort pentru ca vasluienii plecați afară să se întoarcă fie în sate, fie în orașe și să lucreze în Iași, fiindcă acolo vor câștiga în puțin timp cât și în orașele mari din vestul Europei.

Potrivit datelor furnizate de societatea Aquavas, în anul 2020, în județul Vaslui era o populație de 244.126 de locuitori (140.488 în urban/ 103.638 în rural) înregistrați în aria de operare cu servicii de apă. În ultimii trei ani, această populație a scăzut, ajungând în 2023 la un număr de 236.417 locuitori. Se preconizează că până în 2027, când proeictul va fi gata, populația județului care va fi înregistrată în această arie de operare cu servicii de apă va ajunge la 226.890 de locuitori. În 2020, populația conectată efectiv la servicii de apă era de 128.124 locuitori (120.934 în urban/ 7190 în rural). Azi avem 134.139 de vasluieni care sunt conectați la aceste servicii, iar numărul lor va crește până la 226.548 de locuitori, în 2027, datorită investițiilor care vor fi făcute în localitățile din mediul rural. Dacă în 2020, puțin peste 7.000 de locuitori din satele vasluiene erau conectați la serviciile de apă, peste patru ani se estimează că numărul lor va ajunge la 96.105 locuitori. În prezent, operatorul zonal facturează o cantitate de apă de 4.184.654 de metri cubi pe an consumatorilor casnici din județul Vaslui (3.974.953 mc în urban/ 209.687 mc în rural), însă cantitatea va crește până în 2027 la 6.683.649 metri cubi (4.140.341 mc în urban / 2.543.308 mc în rural). În ceea ce privește gradul de conectare la serviciile de canalizare, acesta este, în prezent, de 84,96% în urban și doar 1,46% în rural.

Jumătatea de miliard pe care UE o investește în județ pentru apă și canal vine și cu tarife scumpite la apă. Dar merită, fiindcă valoarea terenurilor și a caselor va crește

Până în 2027, datorită investițiilor ce urmează să se facă în anii următori, se preconizează că procentul celor conectați la servicii de canalizare în mediul rural va crește până la 95.86%, ceea ce ar reprezenta un salt uriaș în creșterea nivelului de trai al vasluienilor. În ceea ce privește eficiența operării sistemelor de apă, și aici se înregistrează câteva date interesante. Astfel, dacă în anul 2023 am avut o cantitate totală de apă intrată în sistem (apă brută, apă importată) de 8.075.543 metri cubi, cu pierderi totale de 2.539.567 metri cubi (31,4%), în anul 2027 se estimează că vom avea o cantitate totală de 11.170.672 metri cubi de apă intrată în sistem și o pierdere totală de 2.960.228 mc (26,5%). Din punct de vedere al investițiilor cu fonduri europene și atrase, anii 2024, 2025 și 2026 vor fi cei mai buni pentru compania Aquavas. Dacă în 2023 s-au făcut investiții de 33,2 milioane lei, în 2024 se estimează că aceste investiții vor crește la 208,8 milioane lei, în anul 2025 la 395,1 milioane lei, în 2026 – 307,1 milioane lei, iar în 2027 – 68,2 milioane lei. Iată, așadar, ce creștere exponențială a investițiilor, în care anii 2025 și 2026 vor fi esențiali. În ceea ce privește costul unui metru cub de apă, veștile nu sunt chiar atât de bune. Acesta va continua să crească până în anul 2027, în baza unei strategii de tarifare impusă de consultantul care a elaborat Aplicația de Finanțare pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui, în perioada 2014-2020. Astfel, dacă în prezent un vasluian plătește 8,1 lei pentru un metru cub de apă potabilă și 5,3 lei pentru apa uzată, în 2027, prețul unui metru cub de apă potabilă va ajunge la 11,2 lei, iar apa uzată va ajunge la un cost de 9 lei mc. În cazul în care operatorul regional nu respectă această strategie de tarifare impusă, finanțatorul va putea considera contractul reziliat de plin drept, fără punere în întârziere, fără intervenția instanței de judecată și fără orice altă formalitate, cu recuperarea proporțională a finanțării acordate. Acest lucru ar însemna un dezastru, dar nu se va ajunge aici. O altă directivă importantă va fi și aceea că toată energia pe care Aquavas o va cheltui în fluxurile tehnologice va fi integral verde. Din acest motiv, o altă linie investițională va fi construirea unui parc de panouri votovoltaice de 6 hectare, care vor avea o putere instalată de 4,6 megawatt. Și pentru acest parc energetic vor fi folosite fondurile europene, însă condiția impusă este ca investiția să se recupereze tot din costul apei și al canalizării. Odată acest sistem terminat, va transforma fundamental județul Vaslui, făcându-l atractiv, atât pentru mediul economic, dar și pentru cei care vor să se întoarcă acasă și să aibă în sate condiții precum în orașe.

AQUAVAS SA, companie de importanță strategică a județului Vaslui

PREZENTARE… Operatorul Regional – AQUAVAS SA este o companie de interes public, cu capital integral public, reprezentând aportul tuturor Autorităților Locale, cum ar fi comunele, orașele, municipiile, dar și Consiliul Județean Vaslui. Toate aceste entități sunt membre ale Asociației pentru Dezvoltarea Intercomunitară de Utilități Publice pentru Serviciul de Alimentare cu Apă și de Canalizare din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești – județul Vaslui, denumit pe scurt ADI APC-Vaslui. Societatea s-a înființat în 2005 și a devenit Operator Regional în 2007, având ca obiect de activitate operarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, a cărui gestiune i-a fost delegată conform Contractului de Delegare, în aria delegării, respectiv în aria de competență teritorială a ADI APC-Vaslui. Conform Actului Constitutiv, acționariatul este format exclusiv din membri ADI APC-Vaslui, în aria cărora operează compania, în numele cărora promovează proiectele integrate de management al apei și apei uzate, aceștia fiind: CJ Vaslui (52,46 %), CL al Municipiului Vaslui (17,48 %), CL al Municipiului Bârlad (17,48 %), CL al Municipiului Huși (12,50 %), CL al Orașului Negrești (0,08 %). Acestă asociație are un președinte, în persoana primarului de la Huși, Ioan Ciupilan, și un director executiv, Remus-Adrian Mustățea. În prezent, AQUAVAS SA, în calitate de Operator Regional, asigură: serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare în municipiile Vaslui, Bârlad și Huși, în orașele Negrești și Murgeni și în comunele Muntenii de Jos și Hoceni; serviciul public de alimentare cu apă în comuna Lipovăț. Operatorul AQUAVAS SA își desfășoară activitatea în modalitatea gestiunii delegate și prestează serviciul de utilitate publică prin exploatarea și administrarea infrastructurii tehnico-edilitare aferente acestuia, în baza Contractului de Delegare a gestiunii serviciului, precum și în baza licenței eliberate de autoritatea de reglementare competentă. “Dorim să asigurăm și pe această cale toți utilizatorii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare faptul că Aquavas SA va depune în continuare toate eforturile necesare pentru prestarea serviciilor în condiții de calitate, continuitate și eficiență. De asemenea, va continua implementarea proiectelor de investiții pentru îmbunătățirea și extinderea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Vaslui și se va asigura ca acestea să se deruleze în mod corespunzător, astfel încât să fie atinse obiectivele de conformare la cerințele Directivelor europene privind serviciile de alimentare cu apă și de canalizare prestate în aria de operare” a precizat conducerea societății Aquavas.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Penibil articol. „Laude” pt ceva ce trebuia făcut de acum 15 ani, cum de altfel au făcut fff multe județe din țară. In plus, finanțarea pt acest proiect ” MIRACULOS” deocamdată nu există. PODD-ul (dacă știți ce zic stimabile jurnalist) nu are încă un ghid de finanțare aprobat. Deci, când mai încercați să mințiți asigurați-vă că nu va poate contrazice nimeni.
    P.S- Va spune cineva care a coordonat 2 proiecte pe astfel de măsuri. Cam 1 mld de Euro bani aprobați de CE și care s-au implementat deja/ sau sunt in curs de implementare.

  2. Aquavas,locul neamurilor și a pilele psd !!!Dacă s-ar face regionalizarea,jumatate ar fi dați afară și ar ajunge șomeri pentru ca nu angajeaza nimeni absolvenți de facultati de la parter de bloc și nici tăietori de frunze la caini !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.