UPDATE! Sătenii din Poienești aduc acuzații după incendiul de la școală: “De șase ani nimeni nu a montat hidranții la o sursă de apă” (FOTO, VIDEO)

UPDATE: Oamenii din Poienești spun că incediul putea fi stins după câteva minute de la izbucnire, dacă hidranții cumpărați de primărie în urmă cu mai mulți ani erau montați în clădire. Sătenii ne-au spus că în poarta școlii s-ar afla o sursă de apă, iar de acolo instalația trebuia doar prelungită până în interior. Nu s-a făcut nimic de atâta vreme pentru că, la fel ca în mai toate satele vasluiene, rețelele publice de apă și canalizare nu au aproape nicio utilitate. În ultimii ani, milioane de euro au fost atrase în județ pentru ca și celor din rural să le fie asigurate utilitățile elementare. Banii au fost cheltuiți, parandărăturile au fost împărțite, iar conductele îngropate în pământ care ar fi trebuit să transporte apă au fost secate la câteva zile după recepția lucrării. Ca drept dovadă, azi, comuna Poienești figurează cu sistem de apă și canalizare, dar cu toate astea pompierii au fost nevoiți să se deplaseze până în comuna Laza pentru a realimenta mașinile cu apă. Revolta oamenilor este cu atât mai justificată cu cât doar întâmplarea a făcut ca incendiul să nu izbucnească în timpul orelor de curs. Iată ce a scris o femeie din Poienești, la câteva minute după incident. “Oare de ce copiii trebuie să sufere, când sunt plătiți 2 instalatori cu salarii frumușele și nu au reușit în 6 ani să monteze hidranții cumpărați de vechea conducere? Dar na, mai bine stau hidranții în garajul Primăriei că nouă nu ni se poate întâmpla!! Oameni buni, noroc că era ora 7.30 când ardea, erau puțini copii, dar pun o întrebare: dacă școala era plină?? Era cumva un Colectiv 2? Suntem scârbiți ca toți cei angajați sunt doar neamuri, cumătri! Când vor fi angajați cei care într-adevar au studii de specialitate????”

“Le-am atras atenția, dar mi-au spus că nu e treaba mea”

Oamenii din sat mai spun că atunci când s-a renovat școala s-a făcut o greșeală elementară. Coșul centralei termice, care este din tablă, n-ar fi fost izolat corespunzător, deși trecea prin podul clădirii, unde era mult material lemnos. Treaba de mântuială ar fi fost adusă în atenția celor care au avut lucrarea pe mână, dar cum se întâmplă tot timpul la noi, s-a dat înainte, pe principiul “lasă că merge și așa”. “Le-am spus că nu e treabă bună de când i-am văzut că montează acel coș de tablă. Era din tablă mai groasă, dar tot metal este. Fiind foarte frig afară, probabil s-a făcut foc mai puternic, iar căldura degajată în pod a fost pe măsură. Știți ce mi-au spus cei care s-au ocupat de renovarea clădirii? Mi-au zis să nu mă bag, că nu e treaba mea. Să vină acum aici, să se uite în ochii mei și la ce prăpăd a făcut incendiul și să-mi repete că nu e treaba mea!” și-a arătat revolta un sătean care a contribuit la stingerea flăcărilor.

Acoperișul clădirii s-a făcut scrum, 131 de copii nu mai au unde învăța

Școala din Poienești deservea 131 de elevi, din cinci sate componente ale comunei. În fiecare dimineață, copiii veneau pe jos la școală sau transportați cu microbuzul școlar. Cel mai probabil aceștia vor trece din nou pe învățământul online, Primăria Poienești neavând, la ora actuală, o clădire unde i-ar putea muta pe copii. Potrivit reprezentanților ISU Vaslui, flăcările au mistuit acoperișul clădirii, pe o suprafață de aproximativ 800 de metri. “Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Podul Înalt” al Județului Vaslui intervine cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autofreză, o ambulanță SMURD tip B2 (EPA) și o autospecială de intervenție și comandă, cu echipajele aferente, pentru limitarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă a școlii din localitatea Poienești, comuna Poienești. La sosirea echipajelor de intervenți, incendiul se manifesta la centrala termica și la acoperișul școlii, pe o suprafață de aproximativ 800 mp.. Din primele informații, nu ar exista persoane surprinse în incendiu. Actiunea este condusă de inspectorul șef al ISU Vaslui, colonel Niculae Tătaru”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui. Din fericire, în urma incendiului din această dimineață, nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.


 

Știre inițială: Incendiu deosebit de puternic în această dimineață la școala din Poienești. Din primele informații focul a izbucnit în camera unde se află centrala termică și s-a extins imediat la acoperiș. În acel moment, doar o parte din cadrele didactice se aflau la școală. Acestea au încercat să salveze cataloagele și alte documente însă au fost evacuate când acoperișul a început să cadă, mistuit de flăcări. Copiii care aveau ore de dimineață au fost întorși din drum și trimiși acasă. Clădirea, construită recent din fonduri europene, nu avea autorizație de funcționare privind securitatea la incendii. La fața locului se află mai multe echipaje de pompieri, care încearcă să stingă focul. Vom reveni cu amănunte!
6 COMENTARII

  1. O centrală pe lemne cu asemenea capacitate de încălzire ( a se vedea suprafața mare de încălzire) era la mintea „cocoșului„ să aibă construit coș din cărămidă și burlan burduf de ultimă generație între centrală și coș.

  2. Am ajuns din cauza legislației sa ne uitam în sus la foc. Ard spitale, scoli din cauza legislației ambigue. O lege sa oblige ca toate instituțiile statului sa aibă autorizație ISU pe când? Cum sa nu ai tu la școală noua făcută hidrant sa nu mai vorbim de sisteme sofisticate… Trist dar din nepăsarea noastră s-a ajuns aici…

  3. Domnilor intrebati autoritatile locale atribuirea executilor instalatiilor termice care sunt cistigate prin atribuire directe firmelor de buzunar a clientelelor politice ,dar din primele declaratii a organelor statului acest incendiu sa produs datorita cosului de fum a centralei termice va rog sa sesizati organele competente Responsabilul ISCIR RSVTI care a autorizat aceasta instalatie sub presiune care este sub Jurisdictia ISCIR Respnsabilul ISCIR RVT si RSL RATEND care si-au pus semnatura pe punerea in functiune a acestei instalatii nerespectind nici o legislatie in acest domeniu foarte important pentru ca firma care a cistigat licitatia a subcontractat lucrarea unor AF-uri care nu au nici o legatura cu legislatia in acest Domeniu iar primarul care are comform presei atitea probleme cu legea nu are cum sa cunoasca aceste prevederi intrucit este in cetatean cu studii medii alec cum se alege in judetul vaslui mai ales la Poienesti unde sunt cetateni de mai multe culte religioase Va transmit acest comentariu in calitate de Inginer autorizat RVT RSL RTS RSVTI EGIU EGD PGIU PGD cine stie poate sa ma sune la nr Tel 0728121420 PS
    fac acest comentariu intrucit sunt in cunostinta de cauza ,sunt Administrator,Director General a unei SC care cunaste si stapineste acest domeniu a instalatiilor termice si cosar autorizat dar nici o data nu am dorit ca Societatea pe care o reprezint sa faca afaceri cu institutii ale Statului Roman gestionate de oameni a caror rezultate se vede in tragediile in care sunt condamnate sa sufere niste copii care abia au asteptat saracii sa inceapa cursurile si sau trezit saracii fara locul cel mai drag in societate ,scoala pe care o iubesc cel mai drag,si mai fac acest comentariu intrucit provin datorita mamei mele din com. Poienesti Sat Frasin(Strajescu) acola am avut Bunicii si toate rudele din partea mamei iar acum sunt cetatean al acestei tari am o locuinta de vara sau iarna in loc Valea Mare com Ivanesti Jud.Vaslui iar numele meu este BURLACU FLORINEL de profesie INGINER
    Va multumesc

  4. A dat Buzatu bani cu nemiluita la Poienesti dar asa e când bagi în terenul de fotbal 200 de mil, și mai ai de împărțit între oameniii care susțin PSD-ul se știu ei care(multe guri de hrănit) , acum păcat ca suferă copii.

LĂSAȚI UN MESAJ