spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
14.4 C
Vaslui
12-mai-2024

Arde tare soarele!

- Advertisement -

Vasluiul resimte temperaturile lui Cuptor

FRIGE…Iulie a debutat cu zile toride, demne de luna lui Cuptor. În tarã temperaturile extrem de ridicate depãsesc pragul critic de caniculã, iar meteorologii avertizeazã cã situatia va persista, starea de caniculã extinzându-se în toate regiunile tãrii. Vasluienii vor avea si ei parte de zilele lor de „foc”, deja temperaturile depãsesc simtitor pragul de 30 de grade Celsius. Conform informatiilor furnizate de statia Meteo Vaslui pânã pe 7 iulie, întreaga Moldovã se aflã sub avertizare, cod galben, temperaturile maxime atingând valoarea de 37 grade Celsius.

Dacã v-ati obisnuit cât de cât cu vara, mai ales cã sãptãmâna trecutã vremea nu a fost atât de rãutãcioasã si a mai permis vântului sã batã, si chiar pe ici pe colo sã mai cadã câte un strop de ploaie , ei bine s-a instalat cod galben de caniculã si ar fi bine sã vã pregãtiti pentru temperaturi si mai ridicate. Urmeazã cel putin trei zile în care vasluienii vor trebui sã se lupte pur si simplu sã facã fatã verii, vom avea de a face cu temperaturi greu de tolerat, mercurul va urca în termometre de la o orã la alta atingând valorea de 37 grade Celsius. Mersul pe stradã la orele de foc, deplasarea cu mijloacele de transport, munca în aer liber sau în conditii de temperaturi ridicate se vor transforma în grele încercãri pentru rezistenta fizicã si nervii vasluienilor. Ieri, înainte orei 11.00 în oras se înregistrau temperaturi de 30 de grade.

Vara vasluianã, varã tropicala

Specialistii în climatologie catalogheazã zilele de varã ca fiind acelea în cursul cãrora temperatura depãseste 25 de grade Celsius. Dacã temperatura depãseste la orele amiezii 30 de grade, atunci conform standardelor lor, traversãm adevãrate zile tropicale, canicula instalându-se atunci cânt mercurul din termometre depãseste 35 de grade Celsius. Meteorologii de la statia din Vaslui anuntã cã cel putin pânã pe 7 iulie vom avea de a face cu temperaturi caniculare. Prognoza aratã cã astãzi temperatura poate atinge maxima si se va încadra între 33-37 grade Celsius. De asemenea, disconfortul termic va fi resimtit puternic dupã-amiza când indicele temperaturã umezealã va depãsi valoare de 80 de unitãti, valoare de la care organismul uman resimte disconfortul termic. La nivelul asfaltului, temperatura este mult mai ridicatã decât cea anuntatã de meteorologi, iar umiditatea din atmosferã va face ca efectul caniculei sã fie si mai greu de suportat, acestea sunt principalele cauze a ceea ce se poate numi „canicula secretã”, ea este cea resimtitã din plin de oameni în aceastã perioadã. Cu certitudine fenomenul este simtit din plin de cei care trãiesc în orase. Chiar dacã despre temperatura resimtitã nu se prea prezintã date oficiale ea este întotdeauna cu câteva grade mai mare de cât cea prezentatã de rubricile meteo.

Sfatul medicului

Pentru prevenirea incidentelor neplãcute în aceste perioade în care se înregistreazã temperaturi extreme, specialistii din cadrul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui recomndã tuturor vasluienilor sã evite în primul rând expunerea prelungitã la soare, astfel cã este recomandat sã evitati în mare mãsurã iesitul pe stradã între orele 11.00 si 18.00. Medicii sfãtuiesc populatia sã consume fructe si legume proaspete, pepenele rosu, cel galen, prunele, rosiile si castravetii sunt ideale pentru zilele toride de varã deoarece acestea contin cantitãti mari de apã si de asemenea sã nu neglijeze consumul de apã. Este recomandat consumul zilnic a 2 litri de apã, fãrã a astepta instalarea senzatiei de sete, cea mai bunã solutie împotriva deshidratãrii fiind consumarea a câte un pahar de apã la un interval de 15-20 de minute. Pentru a reduce disconfortul cauzat de caniculã este bine ca pe parcursul zilei sã faceti dusuri cu apã cãldutã, iar dacã folositi aparatele de aer conditionat asigurati-vã ca acesta sã fie reglat astfel încât temperatura sã fie cu 5 grade mai micã tecât temperatura aerului ambiental. Medicii tin sã aminteascã vasluienilor sã nu neglijati folosirea unei tinute adecvate dacã sunteti nevoit sã vã expuneti la soare între orele amiezii, pãlãrii de soare, haine lejere din fire si fibre naturale în culori deschise. Totodatã se recomndã limitarea activitãtilor în exterior care necesitã un consum mare de energie.

O bere rece nu-i întotdeauna aia bunã

În perioadele extrem de cãlduroase medicii recomndã evitarea consumului de alcool. Dupã pãrerea specialistilor o bere rece nu este nici pe departea cea mai bunã alternativã de a face fatã unei dupã-amieze toride de varã, pentru cã berea rece nici nu rãcoreste, nici nu hidrateazã, ci deshidrateazã din cauza alcoolului din compozitie. De asemenea, cu cât o bãuturã este mai rece, cu atât favorizeazã mai mult transpiratia, asadar pe timp de caniculã orice fel de lichid trebuie bãut la o temperaturã apropiatã de cea a camerei.

Pe o vreme din asta, numai brutar sau constructor sã nu fii!

La peste 35 de grade Celsius mersul pe stradã este o provocare pentru unii dintre noi, oricât ar fi de cald, disconfortul nu se comparã cu cel resimtit de cei care lucreazã la gura vetrii, pe schele în bãtaia soarelui sau cu a celor care lucreazã la asfaltarea strãzilor. Odatã cu crestere temperaturilor s-au înmultit si controalele Inspectoratului Teritorial de Muncã Vaslui, controale care vizeazã verificarea gradului de protectie al angajatilor pe timp de caniculã. Inspectorii de muncã vor urmãri în principal modul de respectare a legii pentru a preveni îmbolnãvirile profesionale determinate de lucrul în conditii de temperaturi extreme. Angajatorii sunt obligati sã ia mãsuri minime pentru mentinerea stãrii de sãnãtate a salariatilor în caz de caniculã. Pentru cei care lucreazã în aer liber se impune reducerea intensitãtii si ritmul activitãtilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static si se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pentru cei care lucreazã în spatii închise se va asigura ventilatia la locurile de muncã. Totodatã, angajatorii trebuie sã asigure salariatilor între 2 si 4 litri de apã mineralã pe zi de persoanã, echipament de protectie, examen medical în vederea identificãrii afectiunilor care ar avea ca interdictii activitatea, posibilitatea acordãrii primului ajutor. De asemenea, de comun acord, angajatii si angajatorii pot stabili un program special dupã care sã-si deruleze activitatea în acestã perioadã, pot reduce programul cu o orã, pot stabili pauze” a explicat Aniela Adimi, inspector sef adjunct sãnãtate si securitatea în muncã. Sefa de la ITM a decarat cã inspectorii de muncã nu au identificat probleme în teren, ba mai mult au fost chiar surprinsi de grija pe care o manifestã anagajatorii fatã pe personalul care desfãsoarã activitãti în exterior în acesã perioadã caracterizatã de temperaturi crescute. De asemenea, Aniela Adimi a tinut sã sublinieze faptul cã controalele cu aceastã tematicã vor continua.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.