15.2 C
Vaslui
30-sept.-2022

Armãsari “de colectie” la Vaslui

- Advertisement -

Recent, patru armãsari “de colectie” au fost adusi în judet pentru a îmbunãtãti rasele de cai existente la noi. Potrivit conducerii Oficiului de Ameliorare si Reproductie în Zootehnie (OARZ) Vaslui, pânã la toamnã, de aceste exemplare rare se ocupã crescãtori din Husi, Hoceni si Vãleni. Alte douã exemplare vor ajunge în scurt timp la Fãlciu si la Dragomiresti.

A devenit o constantã ca în satele din judet sã întâlnim cai anemici, pe care stãpânii îi epuizeazã la maxim, nu-i îngrijesc si nici nu le asigurã hrana corespunzãtoare. Asa se face cã si mânjii care vin pe lume sunt slabi si, de cele mai multe ori, bolnavi. Specialistii OARZ vor sã schimbe situatia si sã-i învete pe crescãtorii vasluieni sã respecte acest animal, care-i poate oferi multe avantaje, dacã este sãnãtos si crescut asa cum trebuie. Pe o perioadã scurtã, de doar câteva luni, OARZ are în custodie un cal din rasa arabã. Un animal splendid, asa cum numai în concursuri sau la emisiuni TV poti admira. Zootehnistii vasluieni sustin cã prezenta unor astfel de exemplare în judet este absolut necesarã. “Sunt reproducãtori de o deosebitã valoare. Ca în fiecare an, aducem acesti armãsari în diferse zone pentru a perfectiona efectivele de cai detinute de gospodari. Ei vor rãmâne la noi pânã la toamnã, timp în care se vor efectua monte dirijate la iepele care vor fi aduse în zonele respective. Mânjii obtinuti vor avea o origine deosebitã, iar în conditii de crestere corespunzãtoare, vor avea si valoarea biologicã pe care o dorim”, a declarat Attila Miklos, directorul OARZ. Armãsarul arab este un animal puternic, necesitã o furajare specialã, o mare atentie în crestere si, desi nu este usor de întretinut, orice gospodar si-ar dori sã aibã în curte un astfel de exemplar. Alte trei exemplare au ajuns în grija unor gospodari din Vãleni, Hoceni si Husi. Miklos spune cã, în judetul nostru, monta cu acesti armãsari este o necesitate si trebuie perfectionatã, în folosul crescãtorilor. În scurt timp, alti doi cai de rasã vor fi adusi la Fãlciu si Dragomiresti, întrucât interesul crescãtorilor de a-si îmbunãtãti rasele din punct de vedere estetic, dar si biologic, este unul crescut.

Vidran, lipitan, semigreu, sunt rase de cai întâlnite destul de rar în zootehnia judetului Vaslui. Specialistii în acest domeniu doresc sã schimbe aceastã situtie, astfel cã sase cai de rasã au fost adusi de curând în judet, fiind trimisi în diferite localitãti ale judetului. Scopul este acela de a îmbunãtãti rasele de cai existente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.