Aroganta lui Buzatu (foto, video)

Protestatarii din Pungesti la Vaslui: PLECATI, TRÃDÃTORILOR!

UMILITI DE BUZATU… S-au pus în genunchi în fata utilajelor Chevron. Au fost umiliti de jandarmi si de politicieni. Ieri, au înhãmat caii la cãrutã si au venit la Vaslui pentru a-si striga durerea. Si, într-un sfârsit, cetãtenii din Pungesti au primit rãspunsul din partea presedintelui CJ Vaslui Dumitru Buzatu: “dacã apa va fi contaminatã, n-aveti decât sã beti câte un rachiu!“. Aceasta este solutia presedintelui Buzatu în cazul exploatãrii gazelor de sist! Este acelasi politician care, în campania electoralã, promitea cã se va lupta pânã al moarte cu oricine va veni în judet atenteze la pãmânturile vasluienilor si la sãnãtatea lor si a copiilor lor!

“În piata de la Vaslui
Stau fiii Pungestiului
Si strigã cu toti-n cor
Plecati, TRÃDÃTORILOR”

MITING Peste 200 de protestatari din Pungesti si Vaslui au manifestat împotriva deciziei prefecturii de a ataca în justitie hotãrârile CL de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist si de organizare a referendumului local pe acest subiect.

Motivul pentru care locuitorii din Pungesti auparticipat la acest miting spontan îl reprezintã nemultumirea fatã de pozitia guvernantilor care, dupã ce s-au vãzut instalati în functii, dupã alegeri au uitat promisiunile fãcute electoratului. Un alt motiv de nemultumire a vasluienilor este faptul cã opinia sau cererile cetãtenilor care ar putea fi afectati de exploatarea gazelor de sist folosindu-se metoda fracturãrii hidraulice nu este luatã în seamã, iar referendumul de consultare a populatiei, programat pentru data de 24 noiembrie la Pungesti, este suspendat prin actiunea formulatã în justitie de Prefectura Vaslui. De altfel, la un moment dat, în semn de protest, participantii la miting s-au întors cu spatele cãtre Palatul Administrativ, la apelul “Dacã ei ne-au întors spatele, noi vom face la fel, si ne vom închina la statuia marelui domnitor Stefan cel Mare, cel care a tinut cont de pãrerea rãzesilor!” Pe tot parcursul mitingului spontan, protestatarii au strigant lozinci “Buzatu, Demisia”, “Radu Renga, Nu uita, Prefectura nu-i a ta!”, sau “Ponta, nu uita, România nu-i a ta!”, “Apã, aer si naturã / Nu fracturã / Nu cianurã”, sau, “Iesiti afarã / trãdãtori de tarã”, terminând cu apeluri pentru locuitorii municipiului, “Iesiti din casã, dacã vã pasã”. Poate cel mai acut mesaj adresat de manifestanti oficialitãtilor este o strofã din Scrisoarea a III-a de Mihai Eminescu: “Împãrati pe care lumea nu putea sã-i mai încapã / Au venit si-n tara noastrã de-au cerut pãmânt si apã / Si nu voi ca sã mã laud, nici cã voi sã vã-nspãimânt / Cum venirã, se fãcurã toti o apã si-un pãmânt!”.

“Sincere condoleante pentru pierderea vesnicã a demnitãtii!”

Acesta a fost mesajul pe coroana funerarã de flori trimisã de protestanti prefectului Radu Renga si primarului comunei Pungesti, Mircia Vlasã, singurul regret al manifestantilor fiind acela cã nu l-au inclus printre destinatarii mesajului pe Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, cel care, în ultimã instantã, a semnat autorizatiile de construire pentru firma Chevron pentru ridicarea sondelor destinate perimetrului de la Silistea, acelasi care, înainte de alegerile locale, jura cu mâna pe Biblie cã nu va permite explorarea gazelor de sist pe teritoriul judetului Vaslui. Reprezentantii manifestantilor, care au dorit sã înmâneze respectiva coroanã mortuarã, au fost primiti de prefectul judetului si presedintele CJ, întâlnire la care nu a avut acces si presa. Prima declaratie a reprezentantilor portestatarilor a fost “am avut parte doar de minciuni, jigniri si dezinformare”, aluzie la rãspunsul lui Dumitru Buzatu cu privire la una dintre problemele ridicate în discutie, cel al apei potabile, presedintele CJ Vaslui rãspunzând cã, dacã vor fi afectate sursele de apã, locuitorii nu au decât sã bea… rachiu. “A fost o glumã”, a declarat în cadrul conferintei de presã sustinutã la finalul mitingului la Prefectura Vaslui, la dezaprobarea vãditã a prefectului Radu Renga.

Promisiunea de la Prefecturã: vã vom “dezinforma” în continuare!

Protestatarilor li s-a promis organizarea unei sedinte de informare în legãturã cu problema metodei de fracturare hidraulicã ce urmeazã a fi folositã pentru exploatarea gazelor de sist, sedintã organizatã, conform declaratiei prefectului, de Agentia Nationalã de Resurse Minerale la care ar urma sã fie invitati profesori universitari si specialisti în domeniu. “Am cerut ca în cadrul sedintei de informare sã putem pune întrebãri. Ni s-a propus sã fie în loc de dialog o simplã informare, în care sã ne fie expuse probleme legate de metoda de exploatare în sine si cele de mediu. Dacã informarea propusã se va face ca pânã acum, sub forma unui monolog, sau, cum este cazul în ultimele zile când diverse persoane vin cu jandarmii sau politia la poartã sã semnezi cã vrei abonament la ziar, în fapt semnând niste liste din care poate rezulta cã esti informat cu privire la gazele de sist, nu vedem care ar mai fi scopul întâlnirii”, declara unul dintre participantii la întâlnirea cu factorii de decizie la nivel judetean. “Avem semnale cã liderii de opinie din Bãcesti si Pungesti sunt vizitati de lucrãtori de politie care se intereseazã de starea materialã a acestora. Considerãm acest lucru drept un abuz pe fatã fãcut pentru protejarea intereselor Chevron de cãtre guvernanti”, a completat un alt protestatar. Cert este cã, chiar si în urma întâlnirii cu prefectul judetului Vaslui si cu presedintele Consiliului Judetean, protestatarii au plecat decisi sã continue miscarea începutã cu o lunã în urmã, si de a nu permite începerea lucrãrilor de cãtre Chevron în perimetrul Silistea, comuna Pungesti, comunã devenitã simbolul luptei antifracking. “Vom rãmâne pe pozitii atât cât va fi nevoie sau pânã când vom primi asigurãri ferme din partea guvernantilor cã se va renunta la aceastã metodã invazivã atât pentru naturã, cât, în special, pentru comunitate, de exploatare a gazelor de sist. Indiferent de presiuni, indiferent de vreme, nu vom ceda, atât timp cât avem sustinerea locuitorilor din zonã, singurii în mãsurã sã-si dea acordul cu privire la viitorul lor într-un mediu curat”, a declarat Ticu Pâslaru, liderul miscãrii de protest de la Pungesti, la sfârsitul mitingului din Centrul Civic al municipiului Vaslui.

Cum si-a bãtut joc Buzatu de protestatarii din Pungesti:

Dacã rãmâneti fãrã apã, beti rachiu!

În fata revoltei oamenilor din Pungesti, Radu Renga, si presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, au gãsit de cuviintã sã ia oamenii peste picior. Mariana Morosanu si Liliana Sava, care au fãcut parte din delegatia care a intrat la discutii cu cei doi capi ai judetului Vaslui, ne-au precizat cã sunt extrem de revoltate pentru cã Dumitru Buzatu s-a comportat arogant si le-a luat peste picior, indicându-le ca în loc de apã sã mai bea câte un rachiu! “Printre altele, a fost o chestie pentru care ne-am simtit profund jigniti. Când ne-am referit la faptul cã o sã rãmânem fãrã apã, cã apa o sã fie contaminatã, domnul Buzatu a zis cã o sã putem sã mai luãm câte un rachiu. Eu i-am zis atunci: domnule presedinte, cum puteti sã vorbiti asa, cum puteti sã spuneti asta? Sunteti presedintele Consiliului, cum puteti sã vã exprimati asa? Noi nu suntem niste betivi! Asa a zis, sã mai luãm un rachiu! O chestie pentru care ne simtim jigniti! Încã o datã ne face betivi. Se merge pe ideea cã noi suntem niste betivi la Pungesti”, a spus Liliana Sava. “L-am întrebat cum a putut sã jure pe Biblie în campanie cã nu aduce gazele de sist în judet si el a zis cã nu a jurat pe Biblie! Cum poate sã spunã asta? Sunt filmãri pe internet, sunt martori. El a spus, într-un final, cã este de acord cu gazele de sist, a spus cã se mutã acolo, la noi, lângã sondã, si ne dã casa lui. A zis cã se mutã acolo, la noi, si el va fi prima persoanã care o sã bea apã de la sondã. I-am spus cã este terenul primãriei acolo si trebuie administrat de oamenii din Pungesti si el a zis cã nu, terenul este al statului si îl administreazã judetul si acolo o sã vinã Chevronul. Ne-a dat de înteles cã o sã vinã jandarmii si o sã instaleze Chevronul acolo, pentru cã are autorizatie”, a spus Mariana Morosanu.

Buzatu face glume

Când au fost întrebati de ce au jignit oamenii din Pungesti spunându-le ca în loc de apã sã bea rachiu, prefectul Radu Renga a negat vehement cã ar fi adresat asemenea cuvinte celor din Pungesti, însã Dumitru Buzatu a sãrit imediat cu precizarea: “Vã înselati, aici vã rãspund eu. A fost asa, o glumã, n-a indicat nimeni nimãnui sã bea rachiu, desi dacã omul vrea… “, a rãspuns, cu o arogantã sfidãtoare, Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. Radu Renga, prefectul judetului Vaslui a precizat categoric cã el nu a spus nimãnui asa ceva, cum cã sã bea rachiu. “Sã ne întelegem, sã spunem adevãrul. Dacã doamnele de aici pânã afarã au uitat ce s-a întâmplat, este treaba lor”, a spus prefectul Renga, iar finalul declaratiilor pe aceastã temã a apartinut lui Buzatu. “Am spus ce am avut de declarat si asta este tot”.

Marsul cãrutelor din Pungesti

Toamnã rece si un vânt subtire de noiembrie, pe câmpurile Silistei, unde, lângã troita nouã din marginea satului, trebuie sã se adune oamenii locului. Deja, sunt vreo 10, dar mai vin. Zîna si Ticu au fãcut focul cu câteva vreascuri în fata unui cort si, dintr-o oalã mare, ies aburi de cafea. Oamenii se încãlzesc si beau câte o cafea sã se revigoreze dupã o noapte de nesomn stiind cã astãzi au de fãcut un pas important: protestul de la Prefecturã. Se aude scârtâitul rotilor de cãrutã si cineva dã vestea: “Vine si mos Ion! Cu Maria si Tincuta”. Pe cãrarea dinspre sat se mai vãd trei pungesteni mai tineri, care calcã apãsat spre tabãrã. “Hai, mã, gata! Bem o cafea, ca sã ne încãlzim oleacã si plecãm. Merre si tanti Veta cu Maricel, cu cãruta, cã ei, sãracii, au fost si data trecutã. Mi-e drag de ei, asa sunt de inimosi, cã, la proteste, data trecutã, dacã trecea vreo masinã de la Chevron, dacã nu dãdea cu ea de pãmânt, asa de mult vroiau sã ajute, sã apere pãmântul. I-am spus de atunci “tanti Vetã, fãrã matale nu mai plecãm la proteste, cã ne dai si nouã curaj, chiar dacã ai atâtia ani. Si uite-i cã vin cu totii!”, strigã un flãcãu, stârnind râsete si voie bunã. Deodatã, dintr-o portavoce se aude: “În Piata Vasluiului/Vin fiii Pungestiului/ Si strigã cu toti în cor/ Plecati trãdãtorilor!!”. Este Ticu care le dã curaj pungestenilor, ce tremurã de emotii. A venit prima cãrutã, se începe echiparea ei cu steaguri si bannere, la fel si masinile, care primesc niste bannere cu “Miscarea de Rezistentã de la Pungesti”. În scurt timp se face ora 9.30, se adunã cinci cãrute, oamenii se suie în ele si pleacã strigând “Vaslui, venim!”, “În Piata Vasluiului/Vin fiii Pungestiului/ Si strigã cu toti în cor/ Plecati, trãdãtorilor!”. Pânã la Ivãnesti s-a mers repede, acolo fiind prima oprire.

“Veniti cu noi, veniti cu noi”

În centru Ivãnestiului cãrutele si masinile au fãcut un prim popas. Ivãstenii se uitau la cei peste 60 de sãteni din comuna alãturatã, care se luptã sã nu le vinã sonda în bãtãturã si sã nu le otrãveascã apa. “Veniti cu noi, veniti cu noi, ce vrem noi, vrem si pentru voi!”, au strigat protestatarii din Pungesti. Câtiva dintre ivãsteni au spus cã sunt mândri de acesti aproape consãteni si cã fac bine cã protesteazã. Altii nu au avut opinii favorabile, cum a fost domnul Stefan Ciocan. “Este foarte urât, foarte grav, nu se poate asa ceva! Dacã noi nu vrem sã avem un venit în tarã, gaze nu avem, nu vrem sã avem aur, vrem sã cersim gaze de la rusi, o sã ajungem o tarã înapoiatã, învechitã, urâtã, care nu o sã avem nicio sansã în viitor. Dacã nu lãsãm guvernul si parlamentul sã conducã si conduce populatia tãrii si iese dezordine, cu niste treburi de nimica”, a spus apãsat Stefan Ciocan din Ivãnesti. Protestatarii din Pungesti si-au continuat drumul spre Vaslui, în sase cãrute pline si trei masini. Pe tot parcursul drumului pânã la Vaslui, patru sau cinci masini ale Politiei Rutiere Vaslui au patrulat pe lângã coloana de protestatari, supraveghind traficul si modul de deplasare. Nu a fost niciun incident, oamenii mergând foarte corect, cu cãrutele echipate corespunzãtor. La Laza, una din cãrute a fãcut panã si toti au sãrit sã rezolve cât mai repede problema.

Instructajul de rigoare

La intrarea în suburbia Rediu, patrulele de politie si jandarmi au tras pe dreapta coloana de manifestanti si unul dintre negociatorii Jandarmeriei Vaslui a discutat cu protestatarii, informându-i ce au de fãcut. Li s-a spus cã protestul fiind unul spontan ei trebuie sã lase cãrutele la intrarea în Vaslui iar deplasarea sã fie fãcutã pe jos, pe strada Cãlugãreni, doar pe trotuar, fãrã a fi deranjat traficul rutier, lucru înteles de cãtre cei aproape 100 de protestatari din Pungesti. La calea feratã de la intrarea în Vaslui, cãrutele au rãmas cu câte un sãtean sã le pãzeascã iar coloana de manifestanti, flancatã de jandarmi si de agenti ai Politiei Locale Vaslui, a plecat spre Prefectura Vaslui, strigând pe tot parcursul drumului sloganuri si invitând vasluienii la protestul lor.

Buzatu si Renga, explicatii si promisiuni penibile!

Dupã întâlnirea cu reprezentantii protestatarilor din Pungesti prezenti la mitingul organizat în Centrul Civic al municipiului Vaslui, în sala de sedinte a prefecturii a avut loc o conferintã de presã sustinutã de Radu Renga, prefectul judetului, si Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui. Conform declaratiei prefectului Radu Renga, “am acceptat o întâlnire cu reprezentanti ai protestatarilor, chiar dacã mitingul s-a desfãsurat fãrã avizul primãriei, dat fiind cã nu au fost incidente nici pe perioada deplasãrii de la Pungesti la Vaslui, nici pe timpul manifestãrii. Consider cã am avut un dialog civilizat, si am apreciat acest lucru, si i-am asigurat pe participantii la discutie cã, atât timp cât voi fi prefect al acestui judet, voi respecta legea si nu voi tolera niciun fel de încãlcãri de o parte sau de alta a legii. Potrivit legii, acest miting nu a fost autorizat, câtã vreme nu s-a depus o cerere în acest sens, fãcutã conform legii, anterior cu ore. Totusi, dat fiind faptul cã protestatarii au sosit fãrã sã blocheze drumuri judetene sau nationale si fãrã sã distrugã bunuri sau altfel de incidente, am fost de acord sã las protestul sã se desfãsoare si sã mã întâlnesc cu reprezentantii manifestantilor. E posibil sã fie întocmite dosare care se vor lãsa cu amenzi dacã se considerã cã protestatarii au sãvârsit fapte în afara legii. Referitor la doleante, un prim pas a fost deja fãcut, vom organiza o întâlnire între cetãtenii comunei Pungesti si reprezentantii institutiilor statului, inclusiv ANRM, pentru o mai bunã informare asupra situatiei de fapt existente”, a anuntat prefectul Radu Renga la începutul conferintei de presã. La rândul sãu, presedintele Buzatu a declarat cã “am identificat un interes pentru o informare mai bunã a cetãtenilor în legãturã cu explorarea si exploatarea gazelor de sist si vom face demersuri pentru ca reprezentanti ai guvernului si, dacã vom gãsi, specialisti de înaltã tinutã sã stea de vorbã si sã rãspundã la întrebãrile cetãtenilor pentru a contribui la o mai bunã informare. Astfel de întâlniri au mai avut loc, dar poate nu au fost destul de bine întelese. Singura chestiune pe care nu o vom tolera este încãlcarea legii.” Cu privire la sentintele date de judecãtorii vasluieni de respingere a actiunilor formulate de prefecturã împotriva hotãrârii luate de CL Alexandru Vlahutã, prefectul a anuntat cã va contesta prin recurs aceastã decizie pânã la obtinerea unei decizii definitive si irevocabile. “Hotãrârea este suspendatã pânã la epuizarea tuturor cãilor de atac. Nu comentez decizia judecãtorilor. O hotãrâre de Consiliu Local nu poate fi datã în contradictie cu o lege. Ce-ar fi dacã, ipotetic vorbind, s-ar interzice într-o comunã oamenii cu barbã si care vorbesc turceste”, a declarat Radu Renga în legãturã cu acest subiect. În schimb, Dumitru Buzatu, care si-a dat încã o datã în petec la întâlnirea cu reprezentantii protestatarilor îndemnându-i pe locuitorii din Pungesti sã bea… rachiu, în cazul în care, din cauza lucrãrilor Chevron, apa potabilã va fi poluatã, a încercat o scuzã, declarând cã îndemnul sãu a fost, în fapt, o glumã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ