-1.2 C
Vaslui
04-feb.-2023

Arsenal de artificii și petarde descoperit de poliție la Vaslui și Bârlad! Vezi ce avertizează polițiștii!

- Advertisement -

BUBUIALĂ-N… ORAȘE!… Bubuielile care scot din minți cetățenii din toate localitățile județului, cauzate de “joaca” unor indivizi nesimțiți și needucați, au scos polițiștii și mascații în stradă! Sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, polițiștii vasluieni și bârlădeni au desfășurat peste 4 acțiuni de amploare în zonele unde existau date că se comercializează astfel de produse. În urma controalelor efectuate, polițiștii au întocmit 4 dosare penale pentru săvârșirea unor infracțiuni de nerespectare a regimului materiilor explozive. Totodată, a fost indisponibilizată în vederea confiscării cantitatea de aproximativ 55 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de peste 7.000 de lei.

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui continuă activitățile în cadrul acțiunii naționale “FOC DE ARTIFICII”, pentru verificarea legalității desfășurării operațiunilor cu articole pirotehnice derulate de persoanele fizice și juridice în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, urmare a activităților desfășurate, în cursul zilei de joi, 2 decembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, sprijiniți de luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vaslui, au depistat, în flagrant, în localitatea Oprișița, comuna Poienești, județul Vaslui, un tânăr care ar fi deținut și ar fi intenționat să comercializeze mai multe articole pirotehnice.

“Cu ocazia activităților desfășurate, polițiștii au ridicat, în vederea cercetării, aproximativ 30 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile P1, F2, F3 și F4, deținute fără drept, în valoare de peste 1.500 lei. Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept prevăzută de legea privind regimul materialelor explozive.”, a precizat inspectorul de poliție Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Bârladul,bombardat” noaptea cu petarde și artificii de needucații din Pogana, Vinderei și Gherghești

În noaptea de 1/2 decembrie 2021, ora 23.50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în serviciu de patrulare pe bulevardul Republicii, în zona Judecătoriei Bârlad, au observat un bărbat, dintr-un grup de trei persoane, care ar fi aruncat pe partea carosabilă un obiect pirotehnic (petardă) care a explodat. Ulterior, persoanele s-au urcat într-un autoturism și ar fi încercat să se deplaseze spre Centrul Civic. Autoturismul a fost oprit de către polițiști, iar ca urmare a activităților de verificare desfășurate au fost identificați cei 3 tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani, din comunele Pogana, Vinderei și Gherghești. Totodată, au fost identificate, în portbagajul autoturismului, și ridicate, în vederea cercetării, aproximativ 4 de kilograme de articole pirotehnice, din categoria P1, în valoare de peste 4.300 lei.

”Cercetările sunt continuate de către polițiștii bârlădeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, prevăzută de legea privind regimul materialelor explozive.”, a mai precizat Bogdan Gheorghiță.

Recomandările poliției pe care trebuie să le respectați

În conformitate cu prevederile legii privind regimul materiilor explozive, articolele pirotehnice de divertisment se clasifică astfel:

a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil și care sunt destinate utilizării în spații restrânse;

b) categoria 2, 3 și 4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior și exclusiv de către pirotehnicieni. Polițiștii vasluieni reamintesc că este interzisă deținerea, utilizarea și vânzarea, către publicul larg, a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 și 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 și T2) și a articolelor pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranță publică, securitate și pentru protecția mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articole pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor, materialelor, animalelor și a mediului. Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:

între orele 24.00 și 06.00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 de metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 de metri față de cele cu 4 niveluri ; la o distanță mai mică de 500 de metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglamentările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri. Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 numai în condițiile în care există acordul Primăriei, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean și avizul Inspectoratului Județean de Poliție pe a cărui rază se execută jocurile respective. Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

“În perioada sărbătorilor de iarnă, le recomandăm părinților să supravegheze copiii cu atenție, deoarece aceștia pot fi expuși incidentelor survenite în urma folosirii necorespunzătoare a obiectelor de distracție pe bază de amestecuri pirotehnice.Toate articolele pirotehnice sunt imprevizibile și periculoase. Folosirea lor necesită control și supraveghere, dar și responsabilitate sporită în privința respectării condițiilor esențiale de securitate. Gazele obținute în urma arderii acestora pot dăuna mediului înconjurător. Înainte de a folosi produsele pirotehnice, studiați cu atenție instrucțiunile și măsurile de securitate indicate pe ambalajul produsului. De asemenea, vă sfătuim să folosiți cu atenție sporită articolele pirotehnice, pentru a evita producerea incendiilor nedorite sau a vătămărilor corporale.”, sunt sfaturile date de IPJ Vaslui, prin inspectorul de poliție Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al instituției.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.