31.7 C
Vaslui
03-iul.-2022

Artistii de la Malaiesti aduc primavara

Lumânãri parfumate si mãrtisoare, realizate de persoane cu dizabilitãti

OFERTÃ Vine primãvara, si odatã cu ea apar târgurile si expozitiile unde sunt scoase la vânzare obiecte realizate exclusiv de persoane cu dizabilitãti. Oferta cuprinde de la lumânãri parfumate, felicitãri pânã la mãrtisoare si apartine persoanelor din cadrul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã Mãlãiesti din comuna Vutcani.

Zilnic, zeci de beneficiare ale acestei institutii din subordinea Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui confectioneazã manual obiecte decorative, mãrtisoare, lumânãri parfumate si felicitãri. “Mãrtisoarele si felicitãrile realizate de beneficiarele centrului au cãutare la târgurile si expozitiile la care am participat pânã acum. Ne-am pregãtit si pentru luna martie. Am cumpãrat atã pentru mãrtisoare, restul materialelor sunt cofrajele de ouã, hârtia pânzatã din care se pot face 1001 de modele, tot felul de plante sau flori. De asemenea, ne bucurãm cã în acest an avem productie record de lumânãri parfumate, în formã de ouã. Anul trecut nu am reusit sã facem asa ceva din cauza colorantului foarte scump. Acum suntem dotati cu un aparat adus din Germania, am reusit sã ne facem câteva legãturi cu producãtori care ne furnizeazã materiale naturale si ieftine. Pentru lumânãri existã un procedeu standard de fabricatie: stearinã 20%, parafinã 80%, precum si colorant natural sau arome. Avem 4 culori de bazã, pe care le combinãm. Nu ducem lipsã nici de forme cumpãrate odatã cu instalatia de topire, avem 40 de matrite. Vom participa la toate târgurile cu expozitie în perioada dinaintea sãrbãtorilor de Paste. Sperãm ca prin aceastã modalitate sã crestem numãrul vânzãrilor având acces la un public mai larg, care nu are legãturi directe cu institutia noastrã“, spune Dan Butnaru, directorul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã Mãlãiesti.

Persoane cu abilitãti speciale

„Beneficiarii Centrului nostru sunt încântati cã pot fi utili. Pe lângã activitãtile de zi cu zi, am decis sã-i antrenãm în proiecte care sã le dezvolte încrederea în sine, sã-i tinã ocupati, pentru cã persoanele internate aici se plictisesc. Si ei sunt încântati cã pot da o mânã de ajutor. Atât mãrtisoarele, cãt si lumânãrile parfumate unicat, sunt realizate manual, în atelierul protejat al centrului, de persoane cu dizabilitãti sau, cum spunem noi, cu abilitãti speciale. Activitatea nu este normatã, se lucreazã din plãcere, urmãrindu-se responsabilizarea beneficiarilor si dezvoltarea anumitor deprinderi de viatã independentã“, spune Iuliana Nestian, psiholog în cadrul Centrului de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatricã Mãlãiesti.

„Fac expozitie de 8 Martie, e ziua femeii! Atunci o sã fie si ziua mea“

Pentru cã au aflat cã se organizeazã târguri si expozitii în aceastã perioadã, în atelierul de decoratiuni, câteva perechi de mâini îndemânatice muncesc de zor. „Fac expozitie de 8 Martie, e ziua femeii! Atunci o sã fie si ziua mea, îmi doresc sã am sãnãtate, cã-i mai bunã decât toate! Fac cam 20 de martisoare pe zi, îmi plac astea cu sclipici, dar cel mai mult si mai mult îmi place sã fac lumânãri parfumate“, ne spune Luminita Mãgureanu, o tânãrã de 27 de ani. “Si eu am realizat multe mãrtisoare. Cele din cofraj de ouã sunt cel mai usor de fãcut…Acum fac fitile pentru lumânãri’, spune mândrã Lenuta Chirilã, o altã beneficiarã a institutiei de doar 21 de ani. “Aceastã fatã a cãpãtat dexteritate la realizat fitile pentru lumânãri. Uitati-vã, numai ghemul acesta, l-a realizat doar astãzi“, a declarat directorul centrului. „Cel mai mult îmi place sã lucrez mãrtisoarele cu sclipici. Sunt diferite modele pe care le creazã doamnele, iar eu lucrez la ele. Astãzi am sortat materialele, o sã lipim mãrgele si flori coloratepe aceste cartoane“, explicã o altã beneficiarã a Centrului „procesul tehnologic“. Mãrtisoarele produse de beneficiarii Centrului au preturi modice, fiind cuprinse între 1 si 2 lei. Felicitãrile de primãvarã au preturi între 3 si 6 lei bucata, cele mai scumpe fiind „brodate“ cu o atã specialã pe hârtie coloratã. Oferta mai cuprinde lumânãri parfumate de diferite forme si culori, la 6 de lei bucata sau la 20 de lei.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here