15.5 C
Vaslui
24-mart.-2023

Asfaltator, finisor, agent de curãtenie clãdiri – noi meserii pentru rromii vasluieni

- Advertisement -

MESERIE Rromii din Lipovãt, Gârceni sau Cozmesti vor învãta noi meserii si vor putea sã-si gãseascã un rost pe piata muncii. Este vorba de 50 de persoane care vor fi selectate din rândul etniei rrome din cele trei comune si care vor fi scolarizate pentru a învãta meserii cerute pe piata muncii, cum ar fi lucrãtor finisor, asfaltator sau agent curãtenie clãdiri si mijloace de transport. Ieri, la Vaslui, a fost lansat un proiect denumit „Studii complete de evaluare, formare si integrare pe piata muncii a grupurilor vulnerabile din judetul Vaslui, proiect finantat de UE, cu sprijinul comunitãtilor locale si al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, care îsi propune sã scolarizeze atât rromii, dar si persoane cu dizabilitãti sau tinerii de 18 ani care au pãrãsit sistemul de protectia copilului.

Beneficiarul acestui proiect este DGASPC Vaslui, iar parteneri sunt Centrul de Consultantã si Studii Europene Galati si asociatia SIDA Group Italia. În total, proiectul respectiv îsi propune dezvoltarea competentelor si calificãrilor de bazã pentru 210 persoane, din care aproape 50 de rromi din comunele Gârceni, Lipovãt sau Cozmesti. Nu în ultimul rând, se urmãreste constientizarea egalitãtii de sanse pentru accesul pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitãti, precum si schimbarea atitudinii sociale fatã de grupurile vulnerabile în rândul angajatorilor si angajatilor. Conform directorului executiv al DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Stefãnicã, 183 de persoane cu dizabilitãti ar urma sã fie recalificate, lor urmând sã li se alãture alti 30 de tineri de peste 18 ani care au pãrãsit sistemul de protectie a copilului.

„Vor mai trece ani pânã vom ajunge Europa”

„Au trecut 20 de ani si nu putem crede cã în aceastã perioadã lucrurile s-au schimbat atât de mult. Va mai trece multã vreme pânã ce lucrurile si situatia de la noi va fi aceeasi cu cea din vestul Europei. Sper cã, prin ceea ce începem azi, sã îmbunãtãtim situatia a sute de persoane, care vor avea mai multã încredere”, a spus Ionel Armeanu Stefãnicã, directorul executiv al DGASPC Vaslui. „Salut initiativa dlui director Armeanu Stefãnicã, a grupului de initiativã si spun cã voi fi alãturi de toti cei implicati, pentru ca etnia rromã sã beneficieze de conditii mai bune pe piata muncii”, a declarat, la rândul sãu, Ilie Târu, presedintele Partidei Rromilor Vaslui si reprezentant al fundatiei „Romani Star”. Mai trebuie spus cã acest proiect se va încheia la mijlocul anului 2015 si cã va însemna un efort financiar al Uniunii Europene de peste 2 milioane de lei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.