spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Asigurarea locuintei, o necunoscutã pentru vasluieni!

- Advertisement -

Cu toate cã mai sunt douã luni pânã la expirarea termenului de încheiere a asigurãrii obligatorii, vasluienii nu se grãbesc sã-si asigure locuintele.

Dificil… Din cele aproximativ 150.000 de locuinte si gospodãrii înregistrate în judet, aproape 10% sunt încadrate cu risc seismic, iar 25% sunt situate în zone inundabile. Cu toate acestea, vasluienii continuã sã priveascã cu destulã reticentã o astfel de asigurare, chiar dacã sunt constienti de pericolul la care se expun nefiind acoperiti în cazul unui dezastru. La Vaslui, asigurãtorii si-au gãsit mai multi clienti printre vasluienii care beneficiau deja de o politã de asigurare. Cauza o reprezintã lipsa de interes a proprietarilor fatã de aceastã primã de asigurare, dar si gradul scãzut de informare. Putini stiu cã dupã 15 ianuarie 2011, primãria le poate aplica o amendã cuprinsã între 100 si 500 de lei, dacã nu si-au încheiat polita obligatorie de 10 sau 20 de euro pe an. “De la punerea în aplicare a Legii nr. 260/2008 am reusit sã încheiem mai putin de 500 de polite de asigurare obligatorie a locuintei împotriva calamitãtilor naturale, precum cutremur, inundatii si alunecãri de teren. Cei mai multi dintre asigurati aveau la noi o asigurare facultativã sau o asigurare casco. Preconizãm o crestere a numãrului celor care solicitã o asigurare obligatorie, pe ultima sutã de metri”, a declarat reprezentantul unei firme de asigurãri vasluiene. Asigurãtorii sustin cã primele luni au fost mai mult de tatonãri, adicã multi s-au interesat, dar putini s-au asigurat. “De la aparitia normelor, în 15 iulie 2010, societatea noastrã a încheiat câteva sute de asigurãri obligatorii pentru locuinte. Numãrul este foarte mic. Oamenii sunt reticenti, desi au beneficiat si de o serie de facilitãti. Între cei care încheie o astfel de politã sunt persoane tinere trecute de 30 de ani”, a precizat un alt reprezentant al unei firmei de asigurãri.

Prea scump pentru vasluieni!

Asigurarea obligatorie a locuintei costã 10 sau 20 de euro pe an, în functie de tipul locuintei. În schimb, una facultativã ajunge la 100 de euro, mult mai scumpã, dar acoperã si mai multe tipuri de riscuri. Cea obligatorie acoperã trei riscuri: inundatii, cutremur si alunecãri de teren, iar despãgubirea este de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Încheierea politei se face pânã la 15 ianuarie 2011, în caz contrar, proprietarul riscã sã fie amendat. Legea face distinctie între locuintele de tip A, cele cu structurã de rezistentã din beton armat, metal, lemn sau cu pereti exteriori din piatrã, cãrãmidã arsã sau din orice materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic. Locuintele de tip B sunt cele cu pereti exteriori din cãrãmidã nearsã sau din alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic, precum si casele din paiantã si chirpici. Nu pot încheia asigurarea obligatorie proprietarii locuintelor cu bulinã rosie. În cazul proprietarilor care au deja o asigurare pentru locuintã, legea prevede cã cea obligatorie trebuie fãcutã la cel mult cinci zile de la expirarea celei facultative. Unele companii, încheie polite pentru case deja asigurate, încãlcând legea. Cum un bun nu poate fi asigurat de mai multe ori, în caz de daunã majorã, cei care au plãtit mai multor companii, în speranta cã se vor pune la adãpost, nu vor primi decât o singurã despãgubire. Proprietarii care nu stiu acest lucru pot fi usor pãcãliti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.