3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

Asistații social din Vaslui, stimulați să se angajeze: pot cumula salariul cu ajutorul timp de șase luni

ÎN TOP… Județul Vaslui avea, la sfârșitul lunii iulie 2021, un număr de 7.302 beneficiari de ajutor social.

SPRIJIN… Vești bune pentru vasluienii care primesc, în momentul de față, ajutor social. Dacă se vor angaja, aceștia vor beneficia în continuare, timp de șase luni, de indemnizație. Trebuie, însă, să semneze un contract de muncă pe cel puțin 24 de luni. Județul Vaslui avea, la sfârșitul lunii iulie 2021, un număr de 7.302 beneficiari de ajutor social. 

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a anunțat recent că s-a aprobat OUG nr. 101/2021 pentru modificarea legii privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Prin acest act normativ se instituie obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, în vederea identificării unui loc de muncă conform pregătirii profesionale. Neprezentarea la agenția pentru ocuparea forței de muncă se va asimila refuzului unui loc de muncă și va conduce la încetarea ajutorului social și posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni.

Cei care vor fi concediați disciplinar, înainte de cele șase luni de cumul de venituri, vor trebui să dea înapoi banii

Astfel, serviciile de ocupare vor menține mai strâns legătura cu beneficiarii de ajutor social în vederea găsirii și aplicării măsurilor de stimulare a ocupării persoanelor aparținând acestei categorii cu acces mai dificil pe piața muncii, precum și cu unitațile administrativ-teritoriale (UAT) în a căror bază de date sunt aceste persoane.

„În situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”, prevede OUG 101/2021. Trebuie precizat, totodată, că cei care vor fi concediați disciplinar (pentru o abatere gravă sau pentru abateri repetate), înainte să treacă cele șase luni de cumul de venituri, vor trebui să dea înapoi banii de ajutor social.

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here