spot_imgspot_img
20.6 C
Vaslui
28-mart.-2024

Asistența socială înghite sume uriașe din bugetul județului Vaslui, o singură mare investiție pentru 2021

- Advertisement -
SPRIJIN FINANCIAR… Centura ocolitoare a Bârladului este principalul obiectiv de investiții al Guvernului Cîțu în județul Vaslui, pentru anul 2021. Toate investițiile nu fac însă nici jumătate din sumele alocate pe asistența socială.

BUGET SURPRIZĂ… Proiectul propus de Cabinetul Florin Cîțu pune accent pe investiții, dezvoltare și atragerea de fonduri europene în majoritatea județelor din țară, mai puțin în județul Vaslui. La noi, investiții de la bugetul de stat se pot număra, anul acesta, pe degetele de la o mână, iar cea mai importantă este varianta de ocolire a municipiului Bârlad, pentru care Ministerul Transporturilor va aloca suma de 53.768.000 lei. O altă investiție în infrastructură finanțată este centura de ocolire a municipiului Vaslui, pentru care Ministerul Transporturilor a prevăzut suma de 1.585.000 lei, necesară pregătirii documentației tehnice. Nici Drumul Expres Țișița-Albița nu a fost uitat de actualul guvern, proiectul primind o finanțare de 2.173.000 de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Bani de la centru va primi și Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși, pentru care Ministerul Agriculturii a pus deoparte 220.000 de lei.  Pentru anul în curs, județul Vaslui va primi de la centru 65 de milioane de euro, sume defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, 64 milioane de euro pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor, și alți 3,2 milioane de euro pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale. Sumele mari alocate Vasluiului îi bucură pe cei care conduc destinele acestui județ, însă în același timp demască și o economie «bolnavă», cu un grad foarte mic de colectare a taxelor și impozitelor, cu puține firme care generează plus valoare și cu multe instituții incapabile să-și echilibreze propriul buget. Alocările de la centru pentru județul Vaslui i-au surprins într-un mod plăcut pe social-democrații locali, care speră ca forma actuală a bugetului să fie votată cât mai repede în Parlament, având în vedere că județul nostru este fruntaș la sumele alocate.

Dacă în țară, sunt primari și președinți de Consilii Județene care și-au pus mâinile în cap când au văzut câți bani urmează să primească, la Vaslui lucrurile se prezintă ceva mai bine. De exemplu, în privința sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2021, județul Vaslui e în top 10 pe țară, cu 318.189.000 lei, adică undeva în jur de 65 de milioane de euro. Comparativ, județului Iași i-au fost alocați cu 31.000 de euro mai puțini bani, Brăilei, cu 45 de milioane de euro mai puțin, iar Prahovei, cu 26 de milioane de euro mai puțin. Aceste cifre nu ar trebui să ne bucure deloc pentru că ele arată cât de ‘gripată’ este economia județului Vaslui. Acolo unde economia merge iar de pe urma firmelor se incaseaza suficiente taxe și impozite, alocarile de anul acesta pentru echilibrarea bugetelor locale au fost de zero lei. Este cazul județelelor Ilfov și Timiș, iar în județul Brașov, sumele nu sar de 17, 5 milioane de lei. La noi, din cele 318 milioane de lei, 87,3 milioane de lei vor rămâne la județ, iar 230,8 de milioane de lei vor merge către comune, orașe și municipii.

Sume uriașe privind finanțarea cheltuielilor descentralizate

Județul Vaslui stă foarte bine și la sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate județul Vaslu, cu un buget de aproape 64 de milioane de euro alocat. 25,9 milioane de euro, adică 127 de milioane de lei vor intra la județ și vor fi împărțite după cum urmează: 77,2 milioane sunt destinate finanțării serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, 29,5 milioane de lei se vor duce pe finanțarea centrelor publice pentru persoanele adulte cu handicap, 7,048 milioane vor reprezenta bugetul pentru „Programul pentru școli al României”, 2,135 milioane de lei reprezintă drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale care frecventează învățământul special, iar 2,32 de milioane de lei vor merge către bunurile și serviciile pentru întreținerea curentă a unităților de învățământ special și al centrelor județene de resurse și asistență socială educațională din învățământul special. Căminele pentru persoanele vârstnice vor primi 525 mii lei, bursele pentru învământ special au alocat un buget de 189 mii lei, iar cultura și cultele vor primi 7,88 de milioane de lei finanțare de la bugetul de stat. Pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor, Vasluiului îi vor reveni 195.093.000 lei, adică 39.8 milioane de euro și vor fi distribuiți astfel: 33.174.000 lei se vor duce către finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar de stat; 144.004.000 lei vor fi alocați pentru finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizațiilor lunare ; 3.014.000 lei reprezintă bugetul pentru ajutorul de încălzire a locuinței ; 247.000 de lei vor merge către finanțarea căminelor pentru persoane vârstinice, 3.177.000 de lei va fi bugetul pentru plata stimulentelor educaționale acordate copiilor din familii defavorizate în scopul stimulării participării în învățământul preșcolar, 3.970.000 lei vor merge către finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale integrați în învățămâmtul de masă, iar alți 6.468.000 lei reprezintă finanțarea burselor.

Bani mai puțini pentru drumurile județene și comunale

Pentru anul 2021, guvernul Cîțu va aloca 600 de milioane de lei pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale și județene din țară, iar din acești bani județului Vaslui ar urma să-i revină 15,84 milioane de lei, cu aproximativ 40.000 de lei mai puțin decât anul trecut. Potrivit estimărilor făcute de guvern, dacă nu vor interveni alte cheltuieli majore neprevăzute, cum au fost cele legate de pandemia de coronavirus, județului Vaslui ar urma să-i fie alocată această sumă în fiecare an, până în anul 2024. Banii nu ar fi suficienți, având în vedere că Vasluiul are în jur de 2000 de kilometri de astfel de drumuri, însă nici n-ar împiedica derularea unor proiecte care să mai scoată la liman o parte din comunitățile rurale.

Variantele ocolitoare ale municipiilor Bârlad și Vaslui, dar și drumul expres Tișița- Albița, prinse în bugetul Ministerului Transporturilor

La capitolul investiții, Vasluiul nu stă la fel de bine ca celelalte județe, însă chiar și așa se pot remarca câteva obiective importante pe care actualul Guvern și le-a propus a le duce spre îndeplinire. Poate cea mai importantă investiție din acest an o reprezintă centura ocolitoare a municipiului Bârlad, pentru care Ministerul Transporturilor a alocat un buget de 53,7 milioane de lei. O altă investiție în infrastructura rutieră o reprezintă centura ocolitoare a municipiului Vaslui pentru care anul acesta a fost alocată suma de 1,58 milioane de lei. Cu acești bani se va pregăti documentația tehnică aferentă proiectului. Marea absență din această listă este centura ocolitoare a municipiului Huși, care deocamdată rămâne doar la stadiul de discuții. Ministerul Transporturilor mai are un obiectiv care vizează județul Vaslui și la care va lucra în acest an. El se numește Drumul Expres Tișița-Albița. Pentru anul 2021, acest proiect are alocate 2,17 milioane de lei, bani cu care se va face studiul de fezabilitate. Cam acestea sunt marile proiecte pe care guvernul Cîțu le are în vizor pentru anul acesta în județul Vaslui. O altă finanțare, de data aceasta de la Ministerul Afacerilor Interne, va merge către Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui, care va primi 160.000 de lei pentru finanțarea unui proiect prin care se urmărește îmbunătățirea timpului de reacție pentru prevenirea și eliminarea inundațiilor din județ. La rândul său, Ministerul Eudcației va sprijini Inspectoratul Școlar Județean Vaslui cu suma de 1,32 de milioane de lei pentru implementarea unui proiect „de integrare socio-profesională prin consiliere la locul de muncă”. Din acesți bani, 1,12 milioane de lei reprezintă finanțare externă nerambursabilă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Ok.
    Dar liberalimea/pulimea asta din judet, care tot clameaza ce clameaza si se joca cu culorile galben/albastru si ii vezi cu capetele si burtile lor mari prin ziarele locale, l-a luat pe Catu de guler sa-l intrebe de ce a lasat deoparte judetul Vaslui?

  2. Dacă unele județe și-au pus mâinile în cap..dar dintre cele care au tot fost finanațte anterior..să o lase mai moale.Vasluiul și așa sărac a fost mereu uitat cu premeditate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.