spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Asociatia „Ajungem MARI” are nevoie de „Super-eroi” pentru copiii din centrele de plasament din Vaslui

- Advertisement -

APEL…Desi perioada oficialã de înscrieri la voluntariat pentru acest an scolar s-a încheiat, Asociata „Ajungem MARI” a lãsat înscrierile deschise pânã pe 10 octombrie, pentru cei care au aflat mai târziu de aceastã oportunitate. Asadar, în judetul Vaslui este nevoie de „super-eroi”, oameni implicati, dornici sã acorde ajutor la teme, sã ia parte la ateliere creative sau de culturã generalã, online sau fizic, alãturi de copiii din centrele de plasament sau medii defavorizate. Desi nu este nevoie de experientã de predare, voluntarii trebuie sã îndeplineascã anumite conditii.

În functie de pasiunea lor, voluntarii vor sustine sedinte de pregãtire scolarã, ajutor la teme, ateliere creative sau de culturã generalã. Voluntarii pot alege sã lucreze online sau fizic, în functie de restrictiile în vigoare. Asociatia „Ajungem MARI” este în cãutare de adulti cu experientã de viatã si tineri peste 16 ani, care îsi doresc sã ajute copiii si sã devinã modele pentru acestia. Nu este nevoie de experientã de predare, deoarece voluntarii vor participa la traininguri si vor primi resurse si îndrumare.

„Implicarea ta ca voluntar”

„Modulul de voluntariat dureazã 8 luni, în perioada 15 noiembrie – 30 iunie. Sedintele de lucru cu copiii vor fi stabilite de comun acord de la începutul modulului. De exemplu, vei lucra cu copiii sâmbãta de la 10. În functie de vârsta copiilor, este recomandat ca sedintele sã dureze 1h – 1h 30′, iar cele fizice 1h 30′ – 2h. Vei dedica încã 30 de minute pregãtirii lectiei. Dacã timpul îti permite, poti lucra, pe rând cu douã grupe de copii, câte o orã cu fiecare. Vei lucra sãptãmânal cu 1-6 copii. În functie de cunostintele tale si de nevoile lor, vei fi repartizat pentru a-i învãta limba românã, matematica, limba englezã, biologie, geografie etc.

Pasii de înscriere

Pentru a reduce riscul de infectare cu COVID-19, vom face recrutare online si te rugãm sã citesti toti pasii pentru a deveni voluntar. Vom schimba multe e-mailuri în perioada urmãtoare si te rugãm sã verifici constant adresa ta de e-mail, inclusiv în folderul Spam. Trimitem tututor voluntarilor e-mail dupã fiecare etapã de selectie, indiferent dacã sunt admisi sau respinsi. Pasul 1: Completezi formularul de inscriere pânã pe 10 octombrie. Dacã ai trecut de prima etapã de selectie, noi îti trimitem materiale de informare despre programul Ajungem MARI, cum sunt copiii din centre, cum lucrezi cu ei etc. pentru studiu individual, înainte de training. Pasul 2: Completezi formularul de voluntar informat. Dupã ce ai parcurs materialele informative, te vom ruga sã rãspunzi la câteva întrebari ca sã vedem dacã ai înteles specificul activitãtii si al copiilor. Pasul 3: Participi la un training online pe Zoom de 3 ore care include o testare psihologicã. Pe lângã faptul ca este informativ, trainingul este încã un pas în selectia voluntarilor pentru ca include testarea psihologicã si un interviu. Este obligatoriu sã participi cu video. Existã un cost de 30 lei al testarii psihologice, singurul cost pe care îl vei achita ca voluntar. Dacã nu poti achita acest cost, te rugãm sã ne anunti printr-un e-mail la info@ajungemmari.ro si îl vom acoperi noi. Pasul 4: Semnezi contractul de voluntariat si trimiti documentele obligatorii pentru voluntariat. Urmãtorul pas, repartizarea pentru întâlnirile cu copiii.

Actele de care vei avea nevoie

Documentele solicitate de Directiile Generale de Asistentã Socialã si Protectie a Copilului pentru lucrul cu copiii si tinerii institutionalizeti sunt copia CI, cazierul judiciar si certificatul de integritate (ultimele douã se obtin gratuit de la orice sectie de politie). Vei completa formularul cu datele tale personale pentru contractul de voluntariat si vei încãrca documentele obligatorii scanate. Vei semna contractul online, pânã pe 28 octombrie, prin semnaturã digitalã cu mouse-ul. Vei primi contractul de voluntariat pe e-mail pânã la cel târziu 10 noiembrie.

Care este rolul voluntarului Ajungem MARI?

Scopul voluntarului este sã fie mentor, model, sã îi ajute pe copii sã descopere lumea, sã prindã încredere în propriile forțe, sã devinã INDEPENDENȚI și RESPONSABILI! Ca voluntar Ajungem MARI vei merge sãptãmânal la copii, în centre, pentru a le transmite informații în funcție de pasiunile și abilitãțile tale. Vei susține, alãturi de un coleg voluntar, ședințe de pregãtire/ recuperare școlarã: românã, matematicã, englezã, francezã, informaticã, fizicã etc, ateliere creative: muzicã, dans, fotografie, arte plastice etc., ateliere de sigurantã online, educatie pentru sãnãtate, educatie civicã, TIC, educatie financiarã si antreprenorialã, pe baza suporturilor de curs pregãtite deja pe care ti le punem la dispozitie, jocuri si activitãti de dezvoltare personalã, consiliere vocationalã. Prin joacã și metode interactive, îi ajuți pe copii sã învețe cu drag și curiozitate, dupã ce îți pregãtești un plan de activitãți care sã îi atragã, sã prindã încredere în ei prin încurajãri permanente și aprecierea micilor lor succese, sã își dezvolte abilitãți – de lucru în echipã, de comunicare etc, sã înțeleagã lumea din jur prin exemple și povești, sã își însușeascã valori și norme de comportament în societate, sã fie mai motivați sã își continue studiile și sã își gãseascã un drum în viațã. Rolul de voluntar este foarte frumos și îți poate aduce foarte multã energie, bucurii și satisfacții, dar reprezintã și o provocare, aceea de a gãsi metode care sã îi atragã și motiveze pe copii. Pentru asta e nevoie de un pic de rãbdare și perseverențã, de o atitudine deschisã și un pic de imaginație”.

Cum sunt voluntarii? Cine poate deveni voluntar?

Voluntarii Ajungem MARI sunt în general adulți, studenți sau liceeni, de la 16 ani în sus, fãrã limitã superioarã de vârstã, comunicativi, implicați și dornici sã îi ajute într-adevãr pe copii. Vã rugãm sã respectati limita de 16 ani. Nu facem nicio abatere de la aceastã regulã. Nu este necesarã experiența anterioarã de predare, dar este de preferat sã fii o persoanã deschisã, calmã, doritoare sã învețe lucruri noi și cãreia sã îi placã sã lucreze în echipã. Punem accent pe consecvențã, atitudine deschisã, seriozitare și implicare pe termen lung, cel puțin un modul de 8 luni. Înainte de a participa la activitãți, voluntarii participã la training la care aflã tot ce trebuie sã știe despre program, mediul de lucru și specificul copiilor cu care vor lucra. Pe parcursul modulelor voluntarii primesc sfaturi de la consilieri educaționali și alți voluntari cu experiențã. Descurajãm implicarea în proiect pentru alt scop decât sprijinul copiilor. Oferim adeverințã de voluntariat la finalul modulului doar voluntarilor care respectã cerințele proiectului – numãr de prezente și completarea rapoartelor de voluntariat. Voluntarii Ajungem MARI lucreazã cu copiii în centrele de plasament sau în alte spatii dedicate activitãtilor educative si nu îi iau pe copii acasã în weekend sau în vacante”, sunt informatiile prezentate de „Ajungem MARI”, pe pagina oficialã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.