7.1 C
Vaslui
10-dec.-2022

Asociatia „Solidar”, colaborare cu un ONG din Germania

- Advertisement -

DE BUN AUGUR… Asociatia „Solidar” a început o nouã colaborare la nivel international. Aceasta a fost vizitatã de o delegatie a Asociatiei „Spero” din Germania si împreunã au fãcut deja primele donatii familiilor nevoiase din Gârdesti: peste o sutã de ghiozdane cu rechizite, hãinute, încãltãminte si jucãrii. „Oaspetii germani au înteles problematica socialã a satelor din judetul Vaslui, contextul creat prin emigrãrile din ultimii ani, depopularea satelor, scãderea numãrului de elevi în scoli. Aceste aspecte au dus la periclitarea functionãrii structurilor scolare din localitãtile mai mici, unele rãmânând cu putini copii”, a declarat Ionel Popa, presedintele Asociatiei „Solidar”.

Potrivit acestuia, delegatia Asociatiei „Spero” din Germania a fost reprezentatã în cadrul vizitei din Vaslui prin presedintele acestuia, Laurian Graef, si Frank Fahrner, profesor, coleg cu el. „Asociatia „SPERO” functioneazã în localitatea Eching din Germania. A fost creatã cu scopul de a sprijini copiii si bãtrânii din România, aflati în situatii defavorizate. Domnul Laurian Graef a plecat din România (mai exact din Agnita, jud. Sibiu) acum 25 de ani, însã e mereu cu gândul la cei rãmasi în tara natalã. În prezent lucreazã ca profesor la Scoala cu clasele V-X din Eching (un orãsel la nord de Munchen). A mai organizat actiuni în judetul Sibiu, dar si în Republica Moldova. În organizarea actiunilor de colectare este sprijinit de copiii si pãrintii din scoala unde activeazã, majoritatea fiind germani! La Vaslui a venit pentru prima datã. Oaspetii germani au înteles problematica socialã a satelor din judetul Vaslui, contextul creat prin emigrãrile din ultimii ani, depopularea satelor, scãderea numãrului de elevi în scoli. Aceste aspecte au dus la periclitarea functionãrii structurilor scolare din localitãtile mai mici, unele rãmânând cu putini copii. Acolo unde infrastructura rutierã e mai bunã, microbuzul scolar ajutã la concentrarea elevilor în structuri scolare mai mari. Acolo, însã, unde infrastructura rutierã e precarã, microbuzele nu pot rezolva problemele, astfel cã se învatã în scoli vechi, în sistem cu clase simultane, sistem care îngreuneazã munca învãtãtorilor si educatoarelor. Bineînteles, nici performanta scolarã nu poate fi cea mai bunã”, a povestit Ionel Popa, presedintele Asociatiei „Solidar”.

„Bucuria copiilor a fost imensã, mai ales cã au beneficiat de posibilitatea de a-si alege jucãriile”

Împreunã, cele douã asociatii au hotãrât ca donatiile aduse din Germania sã meargã la copiii defavorizati din satul Gârdesti, comuna Voinesti. „În aceastã comunã functioneazã cele mai multe structuri scolare la nivel de comune din judetul Vaslui. Infrastructura rutierã nu e tocmai bunã, mai ales în sezonul rece, sau atunci când plouã. Voluntarii Asociatiei „Solidar” au mai vizitat structuri scolare din aceastã comunã. Apreciem schimbarea situatiei la Stâncãseni prin construirea unui modul în care sã functioneze scoala, fosta clãdire fiind foarte veche si deterioratã. Asteptãm o îmbunãtãtire si la Obârseni. Din aceste considerente, am ales ca locatie pentru derularea actiunii satul Gârdesti. S-au oferit peste 100 de ghiozdane, precum si donatii constând în haine, încãltãminte, rechizite si jucãrii pentru copii. Dupã cum se vede din imagini, bucuria copiilor a fost imensã, mai ales cã au beneficiat de posibilitatea de a-si alege jucãriile. Pãrintii copiilor s-au bucurat pentru cã au ales hãinute si încãltãminte, putând face economii la bugetele lor si asa sãrace. La derularea actiunii am fost sprijiniti de reprezentanti ai Scolii „Gârdesti”, respectiv domnul director Obreja Romeo, doamna educatoare Miron Doinita si domnul învãtãtor Miron Costel, cãrora le multumim. Asociatia „Solidar” a fost reprezentatã de doamna învãtãroare Rosu Anca Flavia, domnul prof. Rosu Octav si elevul Rares Vezetiu (voluntari în cadrul asociatiei). Cu aceastã ocazie, am planificat noi actiuni cu prietenii din Germania pentru perioada care urmeazã. Noi le multumim pentru implicarea în actiunile noastre sociale. Multumim si doamnnei Paula Herlo, prin intermediul cãreia l-am cunoscut pe domnul Laurian Graef”, a mai declarat Ionel Popa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.