0.9 C
Vaslui
04-dec.-2022

Aspiranții la șefia Vămii Albița s-au făcut de rușine: ambițioși, dar neputincioși!

- Advertisement -
RESPINȘI… Toți respinși, dar totuși… Marius Costache s-a dovedit mai puțin documentat decât Cotea, dar un pic mai competent decât Bordeianu

DILEMĂ… După ce s-au aflat rezultatele aspiranților la șefia Vămii Albița, iar oamenii nu au contenit să se mire cum de niște vameși cu vechime, dar și cu ambiția de a conduce un punct vamal de importanța acestuia, iau note precum repetenții la un concurs în propria lor profesie, toată lumea a fost curioasă să știe cine sunt vitejii care s-au luat la… trântă cu subiectele date la examen. Misterul s-a devoalat în momentul în care cei trei candidați pentru șefia Vămii Albița au început să râdă unul de altul pe la colțuri, deși, privind nivelul notelor obținute de fiecare (1. 28, 3.52 și, respectiv, 4.72) nu era deloc cazul să… râdă hârb, de oală spartă! Elena Cotea, Marius Costache și Emil Bordeianu sunt vameșii cu reputație, care și-au pus cunoștințele profesionale în joc și au concurat cu ambiții mari pentru cea mai importantă funcție din cadrul Biroului Vama Albița. Numai că la proba scrisă s-a produs un dezastru: cei trei candidați s-au izbit… violent de legislația în vigoare și au arătat, concret, că nu prea știu o iotă din cadrul legal al propriei meserii. Nota 5.00 ar fi fost un deziderat de salvare a onoarei, însă a fost greu de atins. Cele mai mari speranțe au fost puse în Marius Costache, care, culmea, este chiar șeful Direcției Regionale Vamale Iași. Cum să candidezi pentru o funcție sub nivelul celei deținute în prezent și să te dovedești de nivelul notei de 3,52?! Răspunsul dat de candidatul Costache a fost unul dezarmant, școlăresc și aproape inocent: „au fost subiectele grele”!

Elena Cotea, unul dintre cei mai cunoscuți șefi din Direcția Vamală Regională Iași și însuși șeful actual al „Regionalei”, Marius Costache, s-au înscris la concurs pentru funcția de șef al Biroului Vamal Albița. Această alăturare de orgolii părea că va duce la o concurență acerbă și a ridicat mult nivelul așteptărilor, dat fiind funcțiile și ambițiile profesionale ale celor doi. Probabil, ca să nu-i lase singuri, a intrat, curajos, în competiție și vameșul Emil Bordeianu, cel care s-a mai aflat la conducerea B.V. Albița inclusiv în 2011, când DGA-ul a „săltat” nu mai puțin de 53 de polițiști de frontieră, acuzați de corupție. De data aceasta, Bordeianu a vrut să ia concursul pentru funcția respectivă, ca să demonstreze tuturor cârcotașilor, că poate și merită, conform cunoștințelor, să fie conducător de la Albița. Toți trei, așadar, s-au prezentat hotărâți la examenul de pe 25 iulie, de la Iași. Rezultatele examinării scrise însă, oricât au încercat unii să le „justifice” prin aceea că au fost grele, că au fost „stufoase”, etc, au arătat, din păcate, că cei trei vameși sunt aproape… străini de cadrul legal actual al vămilor românești. Experiența profesională de zi cu zi, orgoliul de vameș cu acte-n regulă sau, măcar, faptul că vor vedea colegii a doua zi notele obținute – niciunul dintre aceste argumente nu a fost de natură a-i face să ia măcar câte o notă de 5,00. Elena Cotea a scos maximum din cât s-a priceput, luând un 4.72, iar cel mai slab rezultat l-a obținut Emil Bordeianu, cu numai 1.28.

Toți respinși, dar totuși… Marius Costache s-a dovedit mai puțin documentat decât Cotea, dar un pic mai competent decât Bordeianu

La mijlocul situației s-a situat nimeni altul decât însuși șeful Direcției Vamale Regionale Iași, Marius Costache, care s-a dovedit mai puțin documentat decât Cotea, dar un pic mai competent decât Bordeianu. Acesta a luat un neverosimil 3.52. Nota a stârnit o dilemă: dacă nici pentru șeful instituției care păstorește granița de est a Uniunii Europene, aspectele de legislație vamală nu sunt cunoscute măcar de nota 5.00, apoi care este garanția că lucrurile funcționează în parametri legali în D.V.R. Iași?! Cu atât mai greu însă este de explicat eșecul lui Marius Costache la acest examen, cu cât acesta a fost nu demult avansat ca expert vamal în cadrul Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM), calitate în care a încasat suma de 36.000 (conform declarației publice de avere, n.r.). Întrebarea legitimă este: unde e expertiza impusă de o misiune EUBAM, dacă la un biet examen pentru funcția de șef al Biroului Vamal Albița, șeful D.V.R Iași ia nota 3.52!? Au fost însă și oameni care i-au luat apărarea lui Marius Costache și au dat vina pe emoții. „Marius Costache este un profesionist. Are experiență, știe meseria de vameș. Dar acum s-o fi pierdut, au fost emoții. Te mai pierzi câteodată la un examen. Tuturor ni se întâmplă. Nu îl reprezintă această notă”, au spus unii colegi. Lămurirea exactă a venit însă chiar de la Marius Costache, care a dat explicația completă: „au fost grele subiectele”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

12 COMENTARII

  1. Cred ca situatia ar fi aceeasi si in sanatate, educatie, administratie, cultura… Probabil nu vom mai vedea in curand concursuri , vor fi numiri si interimate la nesfarsit. Mai risca oare cineva sa organizeze concursuri adevarate ? Pseudoconcursuri ? Da.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.