spot_img
27.5 C
Vaslui
14-iul.-2024
spot_img

Asta-i Hora din Străbuni la Vaslui, fiecare-n legea lui!

- Advertisement -
INUTIL… Dacă proiectul va fi votat de consilierii locali, în doar trei zile lucrătoare, nu este timpul fizic necesar pentru ca hotărârea să fie validată de Prefectură și nici nu poate fi vorba despre derularea vreunei proceduri de achiziție publică de servicii aferente organizării Festivalului. (foto: Cipolin Poiană)

ÎNTÂRZIAȚI… Consiliul Local Vaslui se va întruni în ședință ordinară, joi, unul dintre proiectele de pe ordinea de zi, propus de către conducerea primăriei, vizând stabilirea normativelor de cheltuieli în vederea organizării Festivaluilui Folcloric Internațional Hora din Străbuni. Cu doar trei zile lucrătoare înainte de debutul acestui Festival, din motive doar de ei cunoscute, cei din fruntea instituției, cu “suportul profesioniștilor” din aparatul de specialitate, încearcă să forțeze mâna consilierilor pentru a aproba, nejustificat de târziu și ilegal, niște limite maxime ale normativelor de cheltuieli pentru organizarea Festivalului, altele decât cele stabilite deja la nivel național.

Astfel, s-au gândit unii să salveze aparențele derulării corespunzătoare a acestui Festival, pentru partea de cheltuieli care revine Primăriei, ca și partener organizatoric. Dacă acest proiect de HCL va fi votat de către consilierii locali, este de la sine înțeles că de pe 27 iulie până pe 2 august, în doar trei zile lucrătoare, nu este timpul fizic necesar pentru ca hotărârea în cauză să fie validată de către Prefectură și nici într-un caz nu ar putea fi derulată vreo procedură de achiziție publică de servicii aferente organizării Festivalului Hora din Străbuni. Analizând materialele prezentate pe site-ul primăriei, reiese că primarul și Biroul Activități Culturale impun, prin Anexa la proiectul de HCL vizat, niște limite maxime pentru normativele de cheltuieli necesare organizării Festivalului, cuantumul lor contravenind legislației în vigoare. OG nr 51/1998 privind îmbunătățirea finanțării proiectelor culturale prevede ca ponderea cheltuielilor realizate pentru servicii cultural-artistice propriu-zise să fie într-un procent net superior celorlalte cheltuieli (cheltuieli cu recepții, materiale promo, transport, flori, fotografii și altele asemenea). În Anexa la proiectul de HCL vizat, printre cele mai mici sume revin tocmai serviciilor cultural-artistice, iar valoarea cea mai mare este stabilită pentru “recepții” (petreceri și cine festive). Periodic, prin acte normative emise la nivel național, sunt impuse limite privind normativele de cheltuieli de protocol, dar la Vaslui, obișnuit ca fiecare eveniment cultural să se transforme într-o mare chermeză, primarul ignoră în mod constant, de mai mulți ani, aceste normative. Iar de data aceasta, ca și o premieră, conducerea primăriei speră ca votul favorabil al consilierilor locali să justifice o metoda “legală” de prăduire a fondurilor publice. Ce se va întâmpla joi, în plenul ședinței Consiliului Local Vaslui, va fi cel puțin interesant. Consilierilor locali le reamintim că, la astfel de “recepții” ale Primăriei pe banii vasluienilor, mulți dintre petrecăreți sunt șefi și șoferii cu soții si copii din cadrul Primăriei. Poate măcar la ediția aceasta de Festival va fi întreruptă tradiția meselor festive pentru anturajul celor din primărie, toate finanțate din bani publici.

Exemplu de așa da

Ca și un exemplu de bună practică, ducând și mai tare în derizoriu tentativa conducerii primăriei de a-și acoperi chermezele, Centrul Cultural Județean Vaslui vine, în cel mai transparent mod posibil, și publică pe site-ul propriu, o altă procedură de lucru pentru organizarea Festivalului Hora din Străbuni, pentru jumătatea sa de buget alocat, de data aceasta fiind urmată calea legală, desigur. După aprobarea bugetului Festivalului de către consilierii județeni, Centrul Cultural Județean, prin managerul său, Lucian Onciu, a inițiat încă din iunie 2023 procedura de achiziție de servicii aferente organizării Festivalului Hora din Străbuni. Procedura s-a derulat conform Legii 98/2016 privind achizițiile publice, criteriul de atribuire fiind “prețul cel mai scăzut” dintre ofertele considerate admisibile. La finalul lunii iunie 2023, achizițiile s-au finalizat prin atribuirea ofertelor în catalogul electronic din SICAP.

Simplu, legal, transparent pentru toată lumea, Festivalul Hora din Străbuni – jumătatea ce revine Centrului Cultural Județean Vaslui, se va derula sub cele mai bune auspicii, chiar și cu atragerea de venituri proprii din vânzarea de bilete și abonamente.

Despre alte combinații, în edițiile viitoare

De ce la primărie toate se petrec pe dos, poate că cel mai bun răspuns vine tot de acolo, de la Orchestra Rapsodia Vasluiului (unde de asemenea curg ilegalitățile), care ne transmite, prin una din piesele sale consacrate: “Asta-i hora la Vaslui/ Fiecare-n legea lui”. Cât despre minunile petrecute la această Orchestră de muzică populară a municipiului Vaslui, despre dijmuielile coordonatorului Biroului Cultural și unuia dintre conducătorii primăriei, despre ce se întâmplă cu scena profesionistă și echipamentele aferente închiriate, dar și despre cât de culturale ar trebui să fie și nu sunt Zilele municipiului Vaslui, vom reveni cu mai multe amănunte în edițiile viitoare ale ziarului nostru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

13 COMENTARII

 1. Aha
  Adica DE DANSAT CE MANCAM noi cei din primarie si tot neamul nostru
  Is si multi tare bre. Sa facem toti din oras o cheta sa le dam si lor macar cate un baton de palizer

 2. Dacă noii viceprimari Braniste de la PNL și Mindru de la USR sunt de acord cu potlogăriile primarului înseamnă că ne merităm soarta. Cum adică să i aprobe banii de protocol cu 5 zile înainte de Festival!???
  Dar domnul primar Pavăl și viceprimar Mindru care răspunde de cultură nu știau de la începutul anului că la începutul lunii august incepe Festivalul Internațional HORA din străbuni!!!!
  Ia să vedem dacă cei 2 viceprimari au sânge în instalație și ouăle tari. Oare cum ați fi privit de cetățenii municipiului Vaslui, dacă joi nu le-ați aproba sumele de protocol, iar în 5 zile să găsiți un sponsor care să achite mesele festive pentru participanții la Festival? Îi arătați tovarășilor Pavăl și Buzatu că se poate și cu sponsori la un asemenea eveniment.
  Poate îl cooptați pe domnu Sandu de la Radical, dacă domn primar nu-i iubește asa de tare pe patronii din oraș.

  • CULMEA E CA HARTISTII AU TOTI CAZARE SI MASA ASIGURATA.
   PROTOCOLUL PRIMARULUI INSEAMNA CA ORGANIZATORII LUI AU CHEF DE MARE PETRECERE
   CARE SPONSOR SE BAGA SA ACHITE BAIRAMUL OAMENILOR LU VASILE??? EU SI CU FIRMA MEA NU!!!

 3. Cei din primarie nu ar face botoboatele astea daca domnii consilieri locali nu ar vota fara sa se informeze ce.
  Iar daca vezi pe cine folosete primarul ca oameni de cultura in primarie te sperii. Un flacau fost ingijitor la un centru al primariei, arhivara si una debusolata care lunar este luata de salvare si internata la psihiatrie.
  Il acuzati degeaba, ca nu are cu cine face treaba. Trebuie sa suporte oamenii pe care singur i-a adus. Asta e rasplata lor.

 4. Domnilor arganizatori ai Festivalului Hora din străbuni, ne puteți spune dacă mai aveți vreun sponsor în afara Consiliului Județean Vaslui și Primăria Vaslui? De ce nu ați cooptat 2-3 sponsori privați, gen Vascar, Safir, Morandi, care să fi suportat ei cheltuielile de protocol

  • Iaca na, daca sponsorii asigurau salamul si berica, prietenii de o viata ai edilului ar fi ramas fara dezmaturi la Clasic pe banii nostri.
   Dar cum Dumnezeu nu doarme furtuna de aseara i-a calmat pe toti. Locul preferat pentru petreceri de lux a ramas fara acoperis. Anul asta vor juca hora in parcare la gardienii publici ca-s vecini.

 5. Felicitări Lucian Onciu pentru profesionalism!
  Felicitări dlui președinte Buzatu pentru că a înțeles să respecte profesioniștii !
  Celor din Primăria Vaslui și lu Pavăl Vasile: doar atât s-a putut a fura din banii publici ?

  • Bineinteles ca Onciu face cheltuieli alegand pretul cel mai mic pisibil. Nu ca el este vreun econom dar legea asa ii cere.
   Onciule ia o prastie si zvarle si culturalilor de la pmv ordonanta aia care cere pentru 2023 reducerea cheltuirlilor aprobate cu 10%. Tara geme de neajunsuri si astia isi aproba singuri mese regale.

 6. Rapsodia a luat bani în pandemie degeaba. Doar pe ursu din pădure sau din primărie. Asta n or fi văzut cei de la Curtea de conturi? Sau cei de la auditul lui Vasile? E ceva timp de atunci

  • Oare au luat banii aceia acordati in pandemie? Unii dintre ei s-au plâns că nu. Inseamna ca oamenii de cultura ai edilului s-au jucat de-a paralele.
   Altii s-au plans ca au primit de la ANAF hartii cum că ar fi incasat bani mai multi decat au luat de dapt. Diferenta de sume s-o fi evaporat. Daca era curios, primarul afla pana acum prin ce buzunare s-au oprit banii oamenilor.

   • Banii au ramas in aceleasi buzunare unde vor incapea si lunile astea euroii de pe scenele carabanite din republica moldova
    Baieti, daca vreti case, munciti nu dati cu jula
    Primarul, seful vostru, si-a permis o casă abia dupa 30 de ani de serviciu
    Voi in patru ani de mandat vreti palate la Corbu

    • Capra cât e de râioasă,coada tot în sus o ține 😂😂😂. Mă uit ce fețe de bețivi au e-dilii ăștia. Îmi imaginez cum ajung ei pe la ședințe pe la București și stau ei acolo în ultima bancă cu fețele buhabe de băutură și în mintea altor colegi e: ia uuuite, iar au venit ăștia. Ppffffăii 😂😂😂😂.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.