spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
29-mart.-2024

Astãzi este Ziua Mondialã de Luptã împotriva Cancerului!

- Advertisement -

EVENIMENT…Astãzi este Ziua Mondialã de Luptã împotriva Cancerului, boalã de care, spun statisticile recente, în România, mor anual peste 380 de persoane, la suta de mii de locuitori. Specialisti redutabili din toate sferele de activitate, care ar putea pune umãrul la dezvoltarea de programe nationale de depistare prococe a cancerului, s-au întrunit ieri, în cadrul unei conferinte organizate de FABC (Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România), la care a fost invitat si senatorul husean Nelu Tãtaru, secretarul Comisiei pentru Depturile Omului, din cadrul Senatului României.

Conferinta cu tema ,,Screening-ul, o prioritate naționalã” si-a propus sã atragã atentia tuturor factorilor decidenti, asupra nevoii de intensificare a programelor de depistare precoce a cancerului, care, în primele faze de boalã, poate fi tratat. “Am paticipat cu foarte mult interes la aceastã conferintã, întrucât, medic fiind, si tratând pacienti cu aceastã cumplitã boalã, am vrut sã îmi exprim sustinerea, atât în calitate de parlamentar, cât si de medic, pentru toate initiativele ce au ca prioritate dezvoltarea programelor de depistare a cancerului, încã din faze incipiente. Discutiile, deosebit de utile si competent proiectate pe situatia de fapt, îngrijirãtoare, de la nivelul României, au fost necesare, pentru clarificarea urmãtorilor pasi care trebuie realizati în acest sens. La nivelul judetului Vaslui, programul de depistare a cancerului de col uterin, de exemplu, s-a dovedit a fi unul de succes, fatã de care femeile au reactionat pozitiv, cu atât mai mult cu cât s-a desfãsurat gratuit. În aceeasi manierã ar trebui dezvoltate si alte programe de depistare a acestei boli cumplite. Toate ar trebuie sã fie gratuite, pentru ca fiecare om, sãrac sau înstãrit, sã îsi poatã permite o evaluare a stãrii sale de sãnãtate”, a spus senatorul dr. Nelu Tãtaru.

România se situeazã pe primul loc în Europa, în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin

În România, conform Centrului Național de Statisticã și Informaticã în Sãnãtatea Publicã, în perioada ianuarie-iunie 2013, s-au înregistrat 31.186 cazuri noi de cancer comparativ cu 28.598 cazuri noi de cancer, în aceeași perioadã a anului 2012. O statisticã a Organizației Mondiale a Sãnãtãții publicatã în 2011 a situat România pe locul 47 din 50 de țãri, în ceea ce privește numãrul total de cazuri de cancer (205 cazuri la 100.000 de locuitori). Țara noastrã se situeazã pe primul loc în Europa, în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin. Acesta reprezintã a doua cauzã de mortalitate prin cancer la femeile din România, dupã cancerul mamar și prima cauzã de mortalitate la femeile tinere între 25 și 44 de ani. Conform OMS, rata mortalitãții prin cancerul de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea țãrilor Europei Centrale și de Est, și de 6,3 ori mai mare decât media țãrilor UE. Aceasta se explicã în primul rând prin faptul cã, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivã. Ca urmare a raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat în 2013, numãrul deceselor provocate de cancer în România s-a dublat din 2009 pânã în 2012. În 2009 s-au înregistrat 182 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar în 2012, rata a crescut la 388 cazuri la suta de mii de locuitori.Toate acestea s-au datorat lipsei programelor nationale de informare si screening privind cancerul. Cifrele în crestere în ceea ce priveste numãrul de decese cauzate de cancer, an de an, contrariazã, în egalã mãsurã, atât medicii de familie, cât si oncologii. Acestia din urmã sustin cã, dacã este depistat din timp, diagnosticat corect si dacã pacientul urmeazã schema de tratament specificã tipului de boalã dezvoltat, cancerul poate fi vindecat complet sau cel putin transformat dintr-o boalã cu un deznodãmânt fatal rapid într-o boalã cronicã. Creșterea nivelului de educație și al gradului de conștientizare în ceea ce privește cancerul pot duce la schimbãri pozitive la nivelul individului, comunitãții și al politicilor, astfel încât preocuparea pentru combaterea cancerul sã fie permanentã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.