spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Astronomii din Bârlad au descoperit 30 de stele variabile. Vor purta numele orasului

- Advertisement -

Astronomii din Bârlad au descoperit, în perioada iulie 2023 – mai 2024, 30 de stele variabile. Acestea vor purta numele orasului, asemenea celor descoperite în 2019 si 2023 – Barlad V1 si Barlad V2. „Rezultatele au fost obtinute cu ajutorul telescopului de cercetare stiintificã aflat în cupola Observatorului Astronomic de la sediul Muzeului Vasile Pârvan din str. Republicii nr. 235. Informatiile stiintifice sunt publicate pe platforma Asociatia Americanã a Observatorilor de stele Variabile”, a transmis Ciprian Vîntdevarã, seful sectiei de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. În prezent, numãrul stelelor descoperite, confirmate si publicate, a ajuns la 32.

Povestea noilor descoperiri a început acum aproximativ un an. „Împreunã cu Alexandru Dumitriu, român stabilit în Scotia – Marea Britanie, membru în Astroclubul „Cãlin Popovici” din Galati, am realizat un program de fotometrie avansatã, special conceput sã detecteze variatii de luminã foarte finã, de la obiectele studiate de noi, în locuri aleatorii de pe cer, în special în zone cu roiuri deschise de stele sau în Calea Lactee. Scopul acestui program a fost initial de testare a echipamentului utilizat, în vederea detectãrii de tranzite de exoplanete (acele planete care se rotesc în jurul altor stele si nu pot fi observate în mod direct de pe Pãmânt). În urma acestor teste am constatat cã putem detecta o multime de stele variabile, în special pe cele din catalogul Gaia DR3, dar spre surprinderea noastrã si alte variabile noi care nu erau înregistrate la AAVSO”, a transmis muzeograful Ciprian Vîntdevarã.

Pe viitor, numãrul stelelor cu numele Bârlad va fi mult mai mare

Potrivit acestuia, sunt descoperite 10 tipuri de stele variabile: Delta Scuti, Slow Pulsating Blue Star, Beta Cephei, Eclipsing Algol, Gamma Doradus, Leri, Beta Lyrae, Hibride, Novã Rapidã si Puls. „Detaliile legate de aceste tipuri de variabile, dar si alte informatii suplimentare sunt publicate pe site-ul AstroBârlad. Rezultatele prezentate sunt rodul muncii intense din ultimul an pe un segment oarecum nou de cercetare pentru institutia noastrã si anume fotometria: o ramurã a astronomiei care se ocupã cu studiul fluxului de luminã a astrilor din spatiul cosmic. Provocarea cea mai mare a fost conceperea unui soft care sã analizeze simultan si automat un numãr foarte mare de stele din câmpul de observatie si în acelasi timp sã fie compatibil cu formatul imaginilor si cu caracteristicile telescopului. Mai mult decât atât, programul acceseazã automat o bazã de date online, de la telescoapele spatiale, cum ar fi Gaia si TESS, facilitând în acest mod confirmarea si validarea noilor variabile descoperite. Toate aceste rezultate au fost construite în timp prin diferite achizitii atât din bugetul institutiei noastre, cât si din sponsorizãri private, cum ar fi compania S.C. Safir S.R.L. care a donat în anul 2022 telescopul Newton de 250 mm, folosit intens la ultimele descoperiri. Estimãm ca pe viitor numãrul stelelor cu numele Bârlad va fi mult mai mare, pentru cã procesul de cercetare si confirmare nu s-a încheiat încã. Mai sunt în analizã încã cel putin 30 – 40 de alte noi stele variabile”, a transmis seful sectiei de Astronomie din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.