spot_imgspot_img
16.7 C
Vaslui
26-sept.-2023

Atentie, se doarme în primãrie: reprezentanta Guvernantei corporative si-a dat seama, dupã jumãtate de an, cã lipseste ceva din planul de administrare al SC Transurb

- Advertisement -
HAOS… Societatea de transport public local Transurb functioneazã, de mai bine de jumãtate de an, fãrã indicatori de perfomantã clari si mãsurabili.

SOMN ÎN PRIMÃRIE… Incredibil! Jumãtate de an i-a luat reprezentantei Guvernantei corporative din cadrul Primãriei Vaslui sã îsi dea seama cã planul de administrare al societãtii Transurb nu cuprinde indicatorii de performantã financiari obligatorii. Documentul a fost deja adoptat de Consiliul de Administratie al societãtii si a fost de mai multe ori supus aprobãrii Consiliului Local Vaslui, însã respins. Nu pentru cã alesii locali ar fi stiut întocmai ce trebuie sã cuprindã planul de administrare, ci pentru cã, la mijloc, sunt alte interese. Oficial, social-democratii au motivat cã „planul este dezastruos”, iar liberalii s-au fãcut cã plouã: s-au abtinut de la vot si nu si-au motivat decizia. Astfel, în sedinta ordinarã de joi, 21 septembrie, alesii locali vor avea pe ordinea de zi un nou proiect de hotãrâre, de data aceasta privind numirea comisiei pentru stabilirea si negocierea indicatorilor de performantã selectati pentru mãsurarea performantei la SC Transurb SA. Reamintim cã, în urmã cu aproape douã sãptãmâni, social-democratii au cerut, printr-un proiect de hotãrâre, mandatarea Adunãrii Generale a Actionarilor pentru revocarea administratorilor neexecutivi ai societãtii. Acestia si-au motivat initiativa prin mai multe prevederi legale, printre care si cea potrivit cãreia s-a depãsit cu mult termenul de negociere – 45 de zile de la data comunicãrii planului de administrare.

Alesii locali vor trebui sã stabileascã joi, 21 septembrie, ce colegi de-ai lor vor face parte din comisia de negociere a indicatorilor de performantã de la SC Transurb Vaslui. Potrivit proiectului de hotãrâre, comisia va fi formatã dintr-un consilier local din partea PSD, unul din partea PNL, unul din partea USR si unul din partea ALDE, dar si trei specialisti din cadrul primãriei, stabiliti deja: Dorin Bãlãnescu – director Directia Gospodãrire Urbanã, Carmen Cozma – director adjunct Directia Economicã si Mãdãlina Petculescu – compartiment Guvernantã corporativã. „Deoarece Planul de administrare al SC Transurb SA Vaslui nu cuprinde indicatori de performantã financiari obligatorii, conform H. G. nr 639/2023 si anume politica de investitii, finantarea, operatiuni, rentabilitatea, precum si rata de distributie a profitului sub formã de dividende, considerãm necesarã numirea de cãtre Autoritatea Publicã Tutelarã a unei comisii pentru stabilirea si negocierea indicatorilor de performantã selectati pentru mãsurarea performantei si negocierea indicatorilor de performantã selectati pentru mãsurarea performantei SC Transurb SA Vaslui si a administratorilor neexecutivi ai acesteia”, se aratã în Raportul anexat proiectului de hotãrâre. În termen de 15 zile de la comunicarea hotãrârii, comisia trebuie sã prezinte spre aprobare Consiliului Local indicatorii de performantã stabiliti. „Dupã încheierea negocierii, comisia va informa Consiliul Local cu privire la rezultatul acesteia”, se mai aratã în hotãrâre.

Institutia Prefectului: „AGA negociazã si aprobã indicatorii de performantã financiari si nefinanciari rezultati din planul de administrare”

Negocierea si aprobarea indicatorilor de perfomantã poate fi fãcutã si de Adunarea Generalã a Actionarilor (AGA) societãtii Transurb. Într-o adresã trimisã consilierilor locali PSD, Institutia Prefectului spune cã AGA negociazã si aprobã indicatorii de performantã. Tot Institutia Prefectului lasã, însã, o portitã deschisã si pentru comisia de negociere, din care sã facã parte si consilieri locali, precizând cã autoritatea deliberativã are prevãzutã în Codul Administrativ „oportunitatea adoptãrii actelor administrative”. Iatã ce explicã, mai exact, Institutia Prefectului: „Potrivit art. 30 alin. 3 si alin. 4 din OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativã a întreprinderilor publice, cu modificãrile si completãrile ulterioare, Adunarea Generalã a Actionarilor negociazã si aprobã indicatorii de performantã financiari si nefinanciari rezultati din planul de administrare, în termen de 45 de zile de la data comunicãrii acestora autoritãtii publice tutelare, termen care se poate prlungi o singurã datã în maximum 30 de zile, la solicitarea oricãreia dintre pãrtile implicate. Potrivit art. 14, alin. 1 din Anexa 2 la HG nr. 722/2016, autoritatea publicã tutelarã stabileste indicatorii cheie de performantã din categoriile de indicatori prevãzute în anexa nr. 2b, aplicabili categoriei întreprinderii publice. În conformitate cu prevederile art. 240 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ, oportunitatea adoptãrii actelor administrative apartine exclusiv autoritãtilor deliberative”, se aratã în adresa Institutiei Prefectului înaintatã consilierilor locali PSD.

Consilierul Barbu: „reclam aici un abuz grav pe care aparatul de specialitate din primãrie îl comite”

Primãria Vaslui are probleme cu guvernanta corporativã. În urmã cu câteva luni, consilierii locali Mihaela Bohotineanu si Alexandru Barbu (n.r. reprezentant, la acea vreme, în AGA la Transurb), au arãtat cã reprezentantii acestui compartiment au comis mai multe erori. Acestia au semnalat cã au avut spre aprobare planul de administrare al societãtii Transurb, desi nu Consiliul Local trebuia sã îl aprobe, ci AGA (n.r. Consiliul Local aprobã doar indicatorii rezultati din planul de administrare): „Dati-mi voie sã reclam aici un abuz grav pe care aparatul de specialitate din primãrie îl comite. As vrea sã vã arãt cu degetul, domnule Prelipcean, pe dumneavoastrã, pe domnul secretar Lãcãtusu si pe doamna Petculescu, responsabilul compartimentului de Guvernantã corporativã, cã încercati sã eludati legea, sã amestecati articolele de lege în speranta cã noi nu le vom citi cu atentie, doar pentru a pãrtini un anumit grup politic din Consiliul Local. Este foarte grav ce faceti dumneavoastrã si, la cât de mult vi s-au mãrit salariile, vasluienii ar trebui sã stie exact cum vã raportati dumneavoastrã, asa -zisii pseudo-specialisti, vizavi de litera si spiritul legii. Consiliul de Administratie prezintã planul de administrare în fata Adunãrii Generale a Actionarilor si nu în fata autoritãtii tutelare, asa cum ati fãcut dumneavoastrã astãzi. Asta este neregula gravã pe care am semnalat-o noi si pe care v-ati asumat-o dumneavoastrã ca niste juristi profesionisti, care ati semnat si ati contrasemnat documentele pe care noi le-am avut astãzi în fatã”, reclama consilierul Barbu în sedintã de Consiliu Local din luna februarie a acestui an.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

 1. Ieri am fost la Vaslui cu microbuzul și am constatat cu stupoare ca în doi ani de zile decand s-a mutat Autogara, este ceva de groaza ce hartoape…ce mizerie…
  Bai..mai marii orașului reședință de județ nu va este rușine? Nu sunteți în stare sa faceți o Autogara , sa asfaltați un drum….bai nu va este rușine?

   • Dacă ești mândru , ești și prost ! O fi privată autoagara dar drumul e al primăriei nu a unui privat . Și dacă in miliarde ( miliarde din banii privatilor si ai contribuabililor ca sa aibă utilități si străzi asfaltate ) de lei s-a investit într-un intermodal , de ce nu au loc cu toții într-un intermodal și trebuie sa arătam cu degetul unul care a investit banii familiei nu a statului ?! Cât de neghiobi , atotștiutori – dar veșnic săraci și prosti !

 2. Bai fratilor puneți pe Titi monticiuc de la vrn că asta vă fură și chiloții si vă lasă porcul cu buza umflată!! Gardianul ăsta când o multi trebuie 3 sicrie făcute din fier forjat..că are 160 kg măgarul!!

 3. Dl consilier Barbu a reclamat în februarie UN ABUZ GRAV din partea aparatului de specialitate al primarului PSD Vasile Pavăl.
  Mai departe, după ce a facut acest anunț public, ce a făcut domnul consilier PSD Barbu Alexandru ?
  Ceea ce a făcut dl consilier PSD Barbu Alexandru putea să facă orice angajat al Transurb. Orice șofer putea să anunțe public despre aceste nereguli.
  Pe linie de partid, ce o fi făcut dl consilier PSD Barbu Alexandru după ce ați constatat acele nereguli?
  L-o fi informat și pe președintele PSD al Județului Vaslui dl Dumitru Buzatu?
  L-o fi iinformat și pe președintele PSD al Municipiului Vaslui dl Valeriu Caragață?
  O fi informat biroul politic de conducere al PSD Vaslui?
  O fi informat parlamentarii PSD ai Județului Vaslui?
  O fi informat conducerea PSD de la București, despre faptul că 3 angajați ai aparatului de specialitate al primarului PSD Vaslui nu vor sa respecte legea, iar din cauza asta la alegetile de anul viitor PSD va pierde Primăria Vaslui, la fel cum a pierdut-o și pe cea din Bârlad?
  O fi solicitat primarului PSD Vasile Pavăl să ia măsuri împotriva FUNCȚIONARILOR PUBLICI, care nu respectă legea, așa cum a invocat dl consilier Barbu?
  Dacă ați făcut aceste lucruri sunteți de apreciat dl Barbu și înseamnă că chiar sunteți un altfel de politician, intrucat nu sunteți injectat cu COMUNISM.
  Daca nu ati făcut aceste lucruri înseamnă că sunteți un politician comunist, iar prin acuzatiile aduse in sedinta CL din februarie nu ați făcut altceva decât să arătați pisica dlui primar Pavăl, ca să vă ia in serios că vreti să candidati dvs din partea PSD la Primăria Vaslui sau poate pentru că nu i-a angajat soția consilierului PSD Negruti, colegul dvs de partid, la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Vaslui, ori vreun prieten cu firmă de construcții trebuie să câștige lucrari de construcții prin oraș, cum ar fi zidul de sprijin de la Grădiniță nr 13.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.