spot_img
21.6 C
Vaslui
19-iul.-2024
spot_img

Atentie, soferi! IPJ Vaslui vã spune ce mãsuri si reguli trebuie sã respectati în urmãtoarea perioadã pentru a nu fi amendati

- Advertisement -

PREVENTIE… Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui vine în sprijinul soferilor cu o serie de mãsuri si reguli care trebuie implementatã în perioada urmãtoare, în asa fel încât agentii sã nu mai fie nevoiti sã dea atât de multe amenzi. Sunt vizati cei care efectueazã transport rutier de persoane, transport rutier de mãrfuri, transport în regim taxi, transport în regim de închiriere cu sofer si transport alternativ.  

Dupã ce în ultimele sãptãmâni au întreprins mai multe controale pe drumurile din judet, care s-au lãsat cu sute de sanctiuni, politistii vasluieni vin acum cu o serie de mãsuri si reguli pentru soferi, prin care se încearcã limitarea rãspândirii noului coronavirus mai ales în mijloacele de transport în comun. Astfel, în domeniul transportului rutier de persoane se aplicã urmãtoarele mãsuri:

-În zona usii de acces al pasagerilor, în interiorul mijlocului de transport, se monteazã dozatoare cu solutii dezinfectante pe bazã de alcool. Înainte de plecarea în cursã, se efectueazã obligatoriu curãtenia si dezinfectia mijlocului de transport. Se evitã mãturarea uscatã si alte actiuni mecanice pe suprafete potential contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se utilizeazã în schimb metode de curãtare umedã.

-Pe durata efectuãrii cursei, conducãtorul auto poartã mascã de protectie, astfel încât sã îi acopere gura si nasul.

-Pentru accesul la bordul mijlocului de transport si pe toatã durata cãlãtoriei, pasagerii sunt obligati sã poarte masca de protectie, astfel încât sã le acopere gura si nasul.

-Pentru transportul rutier international de persoane, în punctele de îmbarcare, operatorii de transport au obligatia de a asigura mãsurarea temperaturii cu dispozitive tip termoscanner pentru fiecare pasager. Se va refuza îmbarcarea persoanelor cu o temperaturã >37,3 C si li se va recomanda sã consulte de urgentã medicul de familie.

-Spatiul destinat conducãtorului mijlocului de transport va fi separat fizic sau primul rând de scaune va fi pãstrat liber, pentru a evita interactiunea socialã.

-Conducãtorii mijloacelor de transport au obligatia de a pãstra distanta socialã, în timpul pauzelor pe drum, si sã evite contactul cu alte persoane.

-La îmbarcare/debarcare, pasagerii trebuie sã respecte o distantã minimã de sigurantã unul fatã de celãlalt.

-Accesul pasagerilor în mijlocul de transport se realizeazã pe usa din fatã, iar coborârea se realizeazã pe cealaltã/celelalte usã/usi, dacã aceasta/acestea existã.

-Transportul pasagerilor în microbuze este permis doar pe scaun, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.

În domeniul transportului în regim de taxi, transportului alternativ si transportului în regim de închiriere cu sofer se aplicã urmãtoarele mãsuri:

-Transportul pasagerilor se efectueazã doar pe locurile din spate.

-Conducãtorul mijlocului de transport poartã mascã de protectie, astfel încât sã îi acopere gura si nasul, iar mijlocul de transport va fi dotat cu dezinfectant pe bazã de alcool.

-Spatiul destinat conducãtorului mijlocului de transport va fi separat fizic de locurile din spate.

-Pasagerii au obligatia de a purta masca de protectie la urcarea în mijlocul de transport si pe toatã durata cãlãtoriei.

-În cazul mânuirii bagajelor clientului sau interactiunii fizice cu alte persoane, conducãtorul mijlocului de transport este obligat sã utilizeze mãnusi, sã le depoziteze într-o pungã special destinatã dupã utilizare si sã îsi dezinfecteze mâinile dupã îndepãrtarea acestora.

-Conducãtorul mijlocului de transport este obligat sã igienizeze si sã dezinfecteze zilnic interiorul vehiculului.

-Se utilizeazã cu precãdere plãtile electronice.

În domeniul transportului rutier de mãrfuri, se aplicã urmãtoarele mãsuri:

-Interiorul mijlocului de transport trebuie igienizat înainte de plecarea în fiecare cursã.

-Conducãtorul mijlocului de transport va fi dotat cu mascã de protectie si dezinfectant pe bazã de alcool, iar mijlocul de transport va fi dotat cu cosuri de colectare a gunoiului/saci de gunoi securizati.

-În interactiunea cu alte persoane, conducãtorul mijlocului de transport este obligat sã poarte masca de protectie, astfel încât sã îi acopere gura si nasul.

-Se utilizeazã cu precãdere documente digitale. În cazul manipulãrii documentelor în format hârtie, conducãtorul mijlocului de transport este obligat sã poarte masca de protectie, astfel încât sã îi acopere gura si nasul, sã utilizeze mãnusi, pe care le depoziteazã într-o pungã special destinatã dupã utilizare, si sã îsi dezinfecteze mâinile dupã îndepãrtarea mãnusilor”. Reprezentantii IPJ Vaslui atrag atentia cã nerespectarea acestor prevederi legale atrage sanctiuni contraventionale cu amendã de la 3.000 de lei, pânã la 15.000 de lei (cu posibilitatea achitãrii în 15 zile a jumatate din amenda aplicatã de agentul constatator si nu jumatate din minim), potrivit art. 66, lit. D din Legea 55/2000.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.