Atentie, soferi! Politia Rutierã a îndreptat camerele pe trecerile de pietoni

ÎN VIZOR… Atentia si radarele politistilor rutieri din municipiul Vaslui s-au îndreaptat, în aceastã sãptãmânã spre trecerile de pietoni din oras. În 36 de ore, 15 soferi au rãmas fãrã permise si 9 pietoni au fost sanctionati! Actiuni ale Politiei Rutiere de supraveghere a trecerilor de pietoni se desfãsoarã constant în ultima perioadã, în toate orasele din judet.

În perioda 16-17 februarie a.c., în intervalul orar 06.00 – 22.00, politistii rutieri din cadrul Politiei Municipiului Vaslui si politisti locali vasluieni au actionat preventiv-reactiv pe drumurile publice ale municipiului Vaslui, în vederea combaterii nerespectãrii normelor privind acordarea prioritãtii de trecere pietonilor aflati în traversarea regulamentarã a drumului public si cresterea gradului de disciplinã în rândul pietonilor. Activitãtile au urmãrit si prevenirea activitãtii infractionale, cresterea sigurantei traficului rutier si prevenirea accidentelor rutiere. Potrivit lui Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, în urma actiunii, 15 soferi au devenit pietoni. “În cadrul activitãtilor au fost verificate peste 50 de vehicule si legitimate peste 60 de persoane. În urma neregulilor constatate, politistii au aplicat 40 de sanctiuni contraventionale, în valoare de peste 12.000 lei. Dintre acestea, 34 au fost aplicate pentru încãlcãri ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulatia pe drumurile publice). Cu ocazia derulãrii actiunii, au fost retinute 15 permise de conducere. Cauzele care au condus la retinerea permiselor de conducere au fost: neacordarea de prioritate pentru pietoni (14) si nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului electric (1). Totodatã, politistii rutieri au constatat si un numãr de 9 abateri sãvârsite de pietoni”, a declarat reprezentantul IPJ Vaslui.

Recomandãri pentru conducãtorii auto

Pentru reducerea gradului de victimizare prin accidente de circulatie, politistii rutieri le recomandã conducãtorilor auto sã adopte o conduitã preventivã, sã respecte cu strictete regulile de circulatie si sã circule cu o vitezã adaptatã în permanentã la conditiile de drum.

-Rulati cu o vitezã redusã, adaptatã permanent conditiilor concrete din trafic, în special când se circulã în coloanã. De asemenea, pentru un plus de sigurantã, se impune si mãrirea distantei în mers între vehicule.

-Purtati centura de sigurantã! Utilizati sistemele de retentie omologate pentru ocupantii din autovehicule!

-Nu utilizati telefonul mobil sau alt dispozitiv mobil prevãzut cu functia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în timp ce conduceti autovehicule pe drumul public.

-Nu bruscati comenzile autoturismului si efectuati fiecare manevrã doar dupã o temeinicã asigurare.

-Acordati prioritate de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentarã a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate.

-Nu îngreunati traficul si nu obstructionati vizibilitatea prin opriri sau stationãri neregulamentare!

-Nu consumati alcool sau substante interzise! Acestea vã vor scãdea capacitatea de reactie, concentrarea, atentia, reflexele si viteza de executie a miscãrilor.

-Totodatã, politistii le recomandã pietonilor sã îsi ia toate mãsurile de precautie, pentru a fi siguri cã sunt observati în trafic de cãtre soferi si sã fie întodeauna responsabili atunci când traverseazã strada.

– De asemenea, biciclistii sunt sfãtuiti de politisti sã se asigure temeinic înainte de efectuarea vreunei manevre, sã circule cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusã sã aibã bicicleta echipatã corespunzãtor.
10 COMENTARII

 1. Se bat din ce cauza? Pentru ca vin ca nesimțiții pe banda 1 si încearcă sa între în fata celorlalți de buna credința care își așteaptă rândul cu bun simt! Din cauza unor dobitoci penali fara cel mai elementar bun simt ce se cred cineva! Asta este motivul! Nu are ce face politia unde nu este bun simt! Civilizatie frate,civilizație!

  • Dupa nume esti vasluian :)). Ma retardule, daca tu si restul oilor stati pe banda 2 pana la Iasi nu inseamna ca toti sunt incuiati la minte ca tine. Umpleti benzile pe toata lungimea si ajutati-va in trafic, nu inseamna ca unul e lacom din cauza unui jegos care a oprit intr-un loc interzis si blocheaza banda 1 de care vorbesti. Vad ca la bombardierul oprit nu ai tupeu sa ii zici ceva, numai celui care e in criza de timp si se baga in fata matii.

   • Retardat e fiul lui mă ta bou cocalar ce esti! În Vaslui se circula pe un singur fir din cauza lipsei locurilor de parcare idiot ce esti,iar tu cocalar jegos ieși din rand si încerci sa intri în fata! Asta Ii problema prostule ! Si nu toți ce au oprit pe banda 1 sunt jegoși ca tine! Au oprit pentru ca nu sunt locuri de parcare! Incuiat esti tu mai idiotule ,ca atunci când eu conduceam tu te incaltai pe dos copile! Injur o pe mă ta ca a făcut un incult ca tine!

 2. Peste 50% dintre pietoni când traversează strada, îi apucă vorbitul la telefon, cu ei ce faceți? Femei cu copii în brațe vorbesc la telefon când traversează strada. Stau și mă întreb, oare atunci îi pălește pe toți interesele. Când îi vezi, de câtă indolență dau dovadă, îți vine să cobori și să-i dai cu telefonul de asfalt.

  • si care-i problema ca vorbesc la telefon?
   că doar la telefon nu vorbești cu ochii și ca să traversezi te uiți ( cu ochii, nu cu gura sau urechile) și te asiguri că poți s-o faci în siguranță. vorbitul la telefon este interzis șoferilor care trebuie să țină mâinile pe volan, nu pe telefon.

  • Hai ca esti absurd… vrei sa le ia carnetul de elev? Bai incuiatilor, PIETONII, sunt in centrul atentiei, nu masinile, nu traficul ci OMUL… Bine, doar in strainatate, in Romania cobori cu copilul pe sosea ca e parcat Ioan din Husi, trotuarele au gropi, nu au rampe pentru persoane cu dizabilitati, nu au riduri pentru orbi dar ce sa vezi… suntem europeni si vrem ca afara… vrem curatenie dar avem punga pt caine in caz ca ne intreaba militia, vrem respect dar DAM SPAGA. SPAGA TE UMILESTE… tine capul sus, plateste, fa plangere, f*te-l, reclama-l, pune,l pe youtube. Intr-o zi vei fi liber.

 3. La trecerile de pietoni daca s ar respecta legea in litera ei, 99% din pietoni ar trebui sanctionati pentru faptul ca nu se asigura deloc cand pun piciorul pe trecerea de pietoni.

  • Pai l-a invatat cineva ca daca pune piciorul tre sa opresti. Isi varsa si el frustrarile ca toti comunistii tinuti in lesa… vrea si el sa f*ta pe cineva :))

 4. Ca fapt divers ..avem trei categorii de cond. auto: 1. Cei care respectă sensul indicatorului ( încetinesc viteza indiferent că sunt sau nu pregătiți pietoni să tranveseze),2.Nu sunt atenți ori nu vor să oprească la distanța legală..apăsând pe frâne brusc.. aproape de pietonii aflati în tranvesrsare, 3.Cond auto care privesc în alte direcții..preocupați de alte activități și cu viteză pe trecerea de pietoni.

LĂSAȚI UN MESAJ