spot_imgspot_img
10.1 C
Vaslui
09-mai-2024

Atentie, vasluieni: arderea miristilor este interzisã. Fermierii care nu respectã legea riscã sã piardã subventiile

- Advertisement -

PEDEPSE…Vasluienii care ard miristile fãrã a avea acceptul Agentiei pentru Protectia Mediului riscã sã primeascã amenzi sau închisoare de la trei luni la un an. În cazul fermierilor, sanctiunea este mult mai asprã, acestia riscând sã nu mai primeascã subventiile de la Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA). „Arderea miristilor si pajistilor este total contraindicatã de cãtre specialistii în domeniu, pentru cã se distruge toatã microflora solului, iar arderea, de fapt, reduce fertilitatea respectivului teren. Proprietarii care recurg la incendierea terenurilor pentru a le curãta riscã sã rãmânã fãrã subventiile pe care le primesc de la APA, deoarece ca urmare a numãrului mare de incendieri din anii precedenti, ca mãsurã de prevenire si combatere a fenomenului, aceasta institutie a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecoconditionalitate sã fie încadratã la gravitate mare si sã-i fie atribuitã sanctiunea maximã în acest sens”, a transmis directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui.

Fermierii care vor, totusi, sã ardã miristele, tufãrisurile sau vegetatia ierboasã trebuie sã cearã înainte aprobarea autoritãtilor. Astfel, acestia trebuie sã obtinã acceptul de la Agentia pentru Protectia Mediului Vaslui si permisul de lucru cu focul de la primãrie. „Arderea miristilor si a resturilor vegetale este strict interzisã, dacã nu se impune ca o mãsurã de carantina fitosanitarã, pentru prevenirea rãspândirii unor boli sau dãunãtori specifici. Agentia pentru Protectia Mediului va emite la solicitarea detinãtorilor legali de terenuri, Acceptul pentru desfãsurarea activitãtii de incendiere, doar în cazurile care se încadreazã în situatia sus mentionatã si în baza urmãtoarelor acte: act doveditor de la Directia Fitosanitarã privind prezenta bolilor sau daunãtorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitãrii; notificare cãtre Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã (din care sã reiasã asumarea conformãrii cu prevederile în domeniu ale Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de apãrare împotriva incendiilor); adresa prin care a fost informatã primãria pe raza cãreia se aflã situat terenul. Obtinerea permisului de lucru cu focul de la primarie se face dupã ce proprietarul terenului a primit Acceptul de la Agentia pentru Protectia Mediului. Înainte de începerea lucrãrilor de incendiere a miristilor/vegetatiei uscate se va transmite la Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã Vaslui si Comisariatul Judetean al Gãrzii Nationale de Mediu data, intervalul orar si locul în care se intentioneazã sã se facã aceste lucrãri si se va informa serviciul voluntar pentru situatii de urgentã al localitãtii”, a transmis Agentia pentru Protectia Mediului.

Ce conditii trebuie sã fie respectate în momentul arderii miristilor

Potrivit institutiei, arderea miristii se face cu respectarea urmãtoarelor prevederi generale: „conditii meteorologice fãrã vânt; parcelarea miristii în suprafete de maximum 10 ha, prin fîsii arate; izolarea zonei de ardere fatã de cãi de comunicatii, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fîsii arate; desfãsurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea pânã la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii; asigurarea pentru suprafete de ardere mai mici de 5 ha a substantelor si mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafetelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apã, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire; arderea miristii, în cazul terenurilor în pantã, pornind din partea de sus a pantei. Primarul împreunã cu comitetul local pentru situatii de urgentã, va verifica respectarea legislatiei în vigoare privind arderea miristilor, vegetatiei uscate si a resturilor vegetale si va sanctiona persoanele ce se fac vinovate de încãlcarea acesteia, precum si inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate în apropierea incendiilor produse la miristi, pãsuni si fânete. Nerespectarea prevederilor legale privid arderea miristilor, stufului, tufãrisurilor si vegetatiei ierboase constituie contraventie si se sanctioneazã de cãtre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Vaslui în colaborare cu reprezentantii Gãrzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Vaslui. Totodatã, atragem atentia cã arderea miristilor, stufului, tufãrisurilor si vegetatiei ierboase din ariile protejate si de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infractiune dacã a fost de naturã sã punã în pericol viata ori sãnãtatea umanã, animalã sau vegetalã si se sanctionezã cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendã, conform art.98 din OUG nr.195.2005”, a transmis APM Vaslui.

ISU si Garda de Mediu vor face controale în teren

În acelasi timp, fermierii au obligatia de a respecta normele de ecoconditionalitate GAEC 6.2. (GAEC – Good Agriculture and Environment Condition), conform cãrora este interzisã arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente. Ordinul nr. 352/636/54/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aprobarea normelor privind ecoconditionalitatea în cadrul schemelor si mãsurilor de sprijin pentru fermieri în România prevede faptul cã „este interzisã arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente”. Obiectivul acestui standard este mentinerea materiei organice în sol si prevenirea poluãrii atmosferei. „Arderea miristilor si pajistilor este total contraindicatã de cãtre specialistii în domeniu, pentru cã se distruge toatã microflora solului, iar arderea, de fapt, reduce fertilitatea respectivului teren. Pentru a stopa arderile necontrolate, Inspectoratul pentru Situatii de Urgentã, Garda Nationalã de Mediu si Agentia de Plãti si Interventie pentru Agriculturã (APIA), au încheiat un protocol de colaborare pentru a monitoriza dacã fermierii respectã conditiile referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale de pe terenurile arabile si pajisti. Conformitatea/neconformitatea cu GAEC 6.2. se stabileste la controlul pe teren, unde se constatã dacã miristea sau resturile vegetale au fost sau nu arse. Agricultorilor care nu respectã conditia GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plãti directe si ale ajutoarelor nationale tranzitorii, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea normelor de ecoconditionalitate, indiferent de suprafata arsã. Astfel, proprietarii care recurg la incendierea terenurilor pentru a le curãta riscã sã rãmânã fãrã subventiile pe care le primesc de la APA, deoarece ca urmare a numãrului mare de incendieri din anii precedenti, ca mãsurã de prevenire si combatere a fenomenului, aceasta institutie a luat decizia ca nerespectarea normelor de ecoconditionalitate sã fie încadratã la gravitate mare si sã-i fie atribuitã sanctiunea maximã în acest sens”, a mai transmis APM Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.