Au blocat Chevronul 16 ore! (foto)

PROTEST EUROPEAN 25 de activisti din sapte tãri europene au blocat activitatea derulatã de Chevron în comuna Pungesti. Ieri dimineatã, acestia i-au luat prin surprindere pe jandarmii care pãzesc sonda americanilor si, în mai putin de un minut, au format un cordon uman în fata portii de acces. Au rezistat pe pozitii mai bine de 16 ore. Acestia au fost ridicati de jandarmi dupã lãsarea întunericului, în jurul orei 23. O echipã a ziarului nostru a fost blocatã de fortele de ordine, fiind împiedicati sã fotografiem sau sã filmãm interventia jandarmilor. Ca de obicei, legea se aplicã la Pungesti la adãpostul întunericului si cu bariere care împiedicã accesul presei!

Ieri dimineatã, jandarmii din Pungesti au intrat în alertã maximã! Echipajele de jandarmi s-au zãpãcit, când s-au trezit cu activistii Greenpeace chiar la poarta sondei Chevron, începând sã se precipite, sã se agite, chemând de zor Politia si trecând la legitimat, de-a valma, pe activistii veniti… într-o vizitã total inopinatã, pentru ei! Sãtenii care au privit scena s-au amuzat copios de reactia buimãcitã a jandarmilor. ” Activistii Greenpeace au format la primele ore ale diminetii un lant uman la intrarea în perimetrul Chevron, legându-se de gardul care împrejmuieste sonda si afisând bannere cu mesajele: „Pungesti Zonã de carantinã anti-Chevron”, „NU fracturãrii hidraulice”, „Stop abuzurilor din Pungesti”. Pe tot parcursul zilei, acestia au fost încurajati de sãtenii care i-au aprovizionat cu apã si alimente.

Iatã, motivatia activistilor Greenpeace!

“În aprilie, compania Chevron a instalat prima sondã de explorare pentru gazele de sist, în ciuda protestelor localnicilor, care au durat luni de zile. Compania plãnuieste sã instaleze sonde si in comunele învecinate si a primit acorduri de mediu pentru: Pãltinis (Bãcesti), Silistea (Pungesti), Popeni (Gãgesti ) si Puiesti unde Consiliul Judetean Vaslui a dat si autorizatie de constructie. Pânã acum, 11 consilii locale din judetul Vaslui si anume: Alexandru Vlahutã, Bãcani, Coroiesti, Dumesti, Gherghesti, Pochidia, Perieni, Pogana, Puiesti, Tutova si Vinderei, au adoptat hotãrâri de interzicere a explorãrii si exploatãrii gazelor de sist. Atât tehnologia de explorare cât si si tehnologia de extragere a gazelor de sist prin fractionare hidraulicã sunt extrem de periculoase si poluante, cu urmãri care persistã în sol, apã si în organismele care trãiesc în zonele afectate. Actiunea de protest este si un rãspuns la mãsura fãrã precedent luatã de Guvernul român cu privire la restrângerea drepturilor unei comunitãti. „Pe 16 octombrie 2013, Guvernul român prin institutiile sale si-a permis sã instaureze „Zona specialã de sigurantã” la Pungesti în dauna protejãrii mediului si a locuitorilor sãi. Pentru obtinerea „gazului ieftin”, Guvernul apãrã interesele corporatiilor în loc sã apere drepturile cetãtenilor sãi. Greenpeace a instituit zona specialã de carantinã Anti-Chevron din cauza pericolelor la care este supusã populatia prin metodele de fracturare hidraulicã. Acest procedeu conduce la otrãvirea apelor subterane si de suprafatã, otrãvirea subsolului, a aerului si cresterea riscului seismic. Acest virus al dezvoltãrii economice cu orice pret, fãrã a avea în vedere respectarea vointei populatiei si a minimelor reguli de protejare a mediului trebuie sã înceteze. Oamenii si mediul înconjurãtor sunt mai importante decât câstigul facil al unor corporatii. Exploatarea industrialã a gazelor de sist nu se poate face în dauna vietii sutelor de mii de oameni din perimetrele concensionate. Cerem încetarea oricãror astfel de initiative împotriva mediului înconjurãtor si a vointei cetãtenilor.” a declarat Laurentiu Ciocârlan, coordonator de campanii Greenpeace România.

Accesul presei a fost blocat în timpul “misiunii speciale”

Încã o datã, jandarmii care pãzesc sonda de la Pungesti au dat dovadã de un tembelism care începe sã se cronicizeze. La finalul zilei de ieri, o echipã de jurnalisti a cotidianului nostru a fost opritã la câteva sute de metri de permietrul sondei. Dupã procedeul standard, am fost opriti de un politist dupã care un jandarm ne-a spus cã din cauza “misiunii speciale desfãsuratã în zonã”, ne este interzis accesul. Am încercat sã explicãm cã scopul nostru este sã fotografiem si sã ne asigurãm cã este respectatã legea. Evident, nu am avut cu cine sã purtãm o discutie logicã.

Dupã 400 de zile Rezistenta polonezã din Zurawlow alungã Chevronul

Conform site-ului www.presalibera.net, ieri dimineatã în jurul orei 04. 00, dupã 400 de zile de protest, reprezentantii Chevron au strâns toate materialele si echipamentele instalate în localitatea Zurawlow. Chevron avea planificat un foraj pentru explorarea gazelor de sist. Dupã 13 luni de luptã localnicii si activistii veniti în sprijinul acestora au învins Chevron. “Dupã aproape 400 de zile, este un prim pas important si le multumim tuturor celor care au sprijinit lupta noastrã. Cu toate acestea, ne amintim cã Chevron continuã intimidarea si au mai multe actiuni în instantã. Nu existã alte informatii rãmânem prudenti.”, au declarat localnicii si activistii prezenti în tabãra de rezistentã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ