3.7 C
Vaslui
30-nov.-2022

Au început alegerile prezidenţiale în Franţa. Bătălia se dă între Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy

- Advertisement -

Secţiile de vot s-au deschis în Franţa pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, care ar trebui să fie urmat de un al doilea tur la 6 mai , între preşedintele în exerciţiu Nicolas Sarkozy şi socialistul Francois Hollande, marele favorit al scrutinului, relatează AFP.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora României) şi se vor închide în marile oraşe la ora 20.00 (21.00, ora României), oră la care vor fi difuzate estimările rezultatelor realizate de institutele de sondaje.

În total , aproximativ 44,5 milioane de alegători sunt chemaţi la urne pentru a-i alege pe cei doi finalişti dintre cei zece candidaţi înscrişi în cursă.

Două săptămâni mai târziu, ei îl vor alege pe cel care va conduce timp de cinci ani una dintre principalele puteri mondiale, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, cu o putere personală rar întâlnită în lumea democratică.

Considerat de mai multe luni câştigător net în turul al doilea, cu 55 la sută din voturi în medie, socialistul Francois Hollande este în poziţia de a deveni primul preşedinte de stânga după Francois Mitterand (1981-1995).

Ultimele sondaje publicate vineri îl creditau în primul tur cu un uşor avans faţă de preşedintele în exerciţiu, conservatorul Nicolas Sarkozy, de 28 la sută faţă de 26 la sută. Absenţa unuia dintre cei doi din cel de-al doilea tur pare exclusă, candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen fiind creditată cu 14-17 procente.

Ea ar urma să-şi dispute locul al treilea cu tribunul stângii radicale Jean-Luc Melenchon, revelaţia campaniei, centristul Francois Bayrou părând să fie distanţat, la 11 procente.

Analiştii avertizează însă cu privire la consecinţele unei rate mari a absenteismului, prevăzut la peste 25 de procente de unele institute.

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.