spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
6 C
Vaslui
15-mai-2024

Au început înscrierile în a doua etapã la clasa pregãtitoare

- Advertisement -
VARIANTE…Cererile de înscriere pot fi completate online, dar si la secretariatul unitãtii de învãtãmânt aflate pe prima pozitie pe cererea de înscriere.
A DOUA ETAPÃ…Înscrierile în etapa a II-a la clasa pregãtitoare 2021 au început marti, 25 mai, potrivit calendarului ministerului Educatiei. Asadar, pãrintii ai cãror copii nu au fost cuprinsi într-o unitate de învãtãmânt si cei care nu au participat deloc la prima etapã trebuie sã completeze o cerere-tip de înscriere pentru locurile disponibile. Unitãtile de învãtãmânt care nu mai au locuri disponibile nu pot primi cereri-tip de înscriere în învãtãmântul primar în etapa a doua, iar optiunile online pentru aceste unitãti de învãtãmânt sunt respinse de aplicatia informaticã. Pãrintii completeazã cererea cu maximum 3 optiuni, în ordinea descrescãtoare a preferintelor, pentru unitãti de învãtãmânt la care mai existã locuri disponibile.

Pãrintii care nu au avut sansa sã-si înscrie copilul la clasa pregãtitoare o pot face în cea de-a doua etapã, care a început marti, 25 mai. Este bine de retinut cã cererile-tip de înscriere pot fi completate doar pentru unitãtile de învãtãmânt la care existã locuri disponibile. Cererile pot fi completate online, dar si la secretariatul unitãtii de învãtãmânt aflate pe prima pozitie pe cererea de înscriere. Dupã încheierea perioadei de completare si validare a cererilor-tip de înscriere depuse pentru a doua etapã de înscriere, unitãtile de învãtãmânt analizeazã si solutioneazã cererile pãrintilor, aplicând o procedurã specificã elaboratã de inspectoratul scolar si aprobatã de Consiliul de administratie al inspectoratului scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile. Procedura specificã este comunicatã prin afisare la unitãtile de învãtãmânt si pe site-ul inspectoratului scolar, conform Calendarului înscrierii în învãtãmântul primar. La încheierea operatiilor mentionate, conform Calendarului înscrierii în învãtãmântul primar, se afiseazã lista cuprinzând numele si prenumele candidatilor înmatriculati la fiecare unitate de învãtãmânt. În situatia în care mai existã copii care nu au fost încã înscrisi la nicio unitate de învãtãmânt, inspectoratul scolar centralizeazã si solutioneazã cererile pãrintilor acestor copii. În situatii exceptionale, formatiunile de elevi pot functiona peste efectivul maxim, cu cel mult 3 elevi, dupã caz, peste numãrul maxim prevãzut, cu aprobarea Consiliului de Administratie al inspectoratului scolar, pe baza unei justificãri din partea consiliului de administratie al unitãtii de învãtãmânt.

Criteriile generale de departajare :

  1. a) existenta unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
    b) existenta unui document care dovedeste cã este orfan de ambii pãrint Situatia copilului care provine de la o/un casã de copii/centru de plasament/plasament familial se asimileazã situatiei copilului orfan de ambii pãrinti;
    c) existenta unui document care dovedeste cã este orfan de un singur pãrinte;
    d) existenta unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învãtãmânt respectivã.

În cazul în care numãrul cererilor de înscriere de la pãrinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decât numãrul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescãtoare a numãrului de criterii generale de departajare cumulate de cãtre fiecare copil. Mai exact, se repartizeazã la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile generale mentionate mai sus, apoi copiii care îndeplinesc douã dintre criterii, iar în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile mentionate. În caz de egalitate pe ultimele locuri, pentru copiii care îndeplinesc acelasi numãr de criterii generale de departajare, ordinea de prioritate a criteriilor este cea stabilitã mai sus. Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învãtãmânt si se aplicã, dupã aplicarea criteriilor generale. Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învãtãmânt va indica documentele doveditoare pe care pãrintele trebuie sã le depunã în momentul completãrii/validãrii cererii tip de înscriere. Criteriile specifice de departajare nu pot fi discriminatorii si trebuie sã tinã cont de faptul cã toti copiii au drepturi egale de acces la educatie, indiferent de conditia socialã si materialã, de sex, rasã, nationalitate, confesiune. Criteriile specifice mentionate nu pot include existenta unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului înscrierii, sau orice alte proceduri care nu respectã spiritul si litera prezentei metodologii. În cazul în care la o unitate de învãtãmânt, pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altã circumscriptie scolarã, fratele sãu geamãn/sora sa geamãnã va fi admis/admisã la aceeasi unitate de învãtãmânt, peste numãrul de locuri alocat. Criteriile specifice de departajare sunt elaborate în urma consultãrii cadrelor didactice si a partenerilor sociali – sindicate, consiliu reprezentativ al pãrintilor, sunt aprobate de consiliul de administratie al unitãtii de învãtãmânt, dupã acordarea avizului de legalitate de cãtre consilierul juridic. Criteriile specifice de departajare aprobate se anuntã public, la data mentionatã în calendarul înscrierii, prin afisare la sediul unitãtii de învãtãmânt. Dupã aceastã datã, modificarea criteriilor specifice de departajare ori adãugarea altor criterii sunt interzise.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.