spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Audieri tensionate ale miniștrilor, în comisiile parlamentare conduse de vasluienii Nelu Tătaru și Adrian Solomon

- Advertisement -
EMOȚII… La audierea miniștrilor în comisiile conduse de cei doi parlamentari vasluieni au fost momente tensionate.

TENSIUNI… Audierea candidaților pentru a ocupa funcțiile de miniștri în Cabinetul Ciolacu a fost destul de tensionată miercuri, iar joi a avut loc votul de învestitură, toată procedura derulându-se pe repede înainte. Noul guvern pe care liderul PSD, Marcel Ciolacu, îl va conduce în următorul an și jumătate va avea 18 ministere, față de 20, câte au fost în Cabinetul Ciucă. Au dispărut Sportul și Turismul. PSD și PNL și-au împărțit în mod egal portofoliile, iar fiecare partid are câte un vicepremier – Marian Neacușu (PSD) și Cătălin Predoiu (PNL, mutat de la Justiție la Interne), în timp ce UDMR a fost lăsat în afara guvernării.

Cei 18 miniștri ai Guvernului Ciolacu au fost audiați pe repede-înainte miercuri în comisiile de specialitate din Parlament. Toți au primit avize favorabile, dar asta nu înseamnă că au lipsit scandalurile sau gafele în Parlament. Radu Oprea, promovat de PSD de la purtător de cuvânt la ministru al Economiei, a promis un salariu minim net de 1.000 de euro în 2025, iar cel mai tânăr ministru al social-democraților, Bogdan-Gruia Ivan, care preia Cercetarea și Digitalizarea, a vorbit în țara dosarului cu șină de inteligența artificială și tehnologii cuantice. Adrian Veștea, propus pentru Ministerul Dezvoltării, a spus cât de necesară e reorganizarea administrativ-teritorială a României. Parcă vrând de pe acum să-i împace pe primarii care se vor opune și ignorând vesel reformele asumate în PNRR, liberalul a spus că edilii ar trebui să se pensioneze mai devreme, ca cei care lucrează în industriile cu risc ridicat. Lui Florin Barbu, propus la Agricultură în locul lui Daea, a trebuit să i se șoptească din sală cât e salariul minim net în domeniul pe care-l va guverna, iar Predoiu a promis să facă mai mult pentru aderarea la Schengen, dar a spus că ar da dovadă de amatorism dacă ar și spune ce anume.

Momente tensionate în comisia condusă de Adrian Solomon

Un moment mai tensionat a avut loc în timpul audierii Gabrielei Firea, de către parlamentarii Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, prezidată de deputatul de Vaslui, Adrian Solomon. În timpul audierii, deputatei USR Oana Țoiu i-a fost tăiat microfonul când adresa o întrebare legată de cazurile publice în care doi politicieni PSD au fost acuzați de hărțuire. Referirea era făcută la cazul europarlamentarul Mihai Tudose, acuzat de hărțuire de o fostă asistentă, caz prezentat de Europa Liberă. Mihai Tudose a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse și a precizat că a concediat-o pe asistenta sa. Al doilea caz este cel al lui Marius Budăi, despre care Libertatea a dezvăluit că a sunat, în august 2022, o colegă deputat la două noaptea pentru a-i face propuneri indecente. Parlamentarii din Opoziție au vrut să afle, în acest context, care este poziția Gabrielei Firea în legătură cu cele două situații. „E foarte important să clarificăm asta. Partidul dumneavoastră, PSD, are în acest moment cel puțin două cazuri de notorietate publică de acuze privind hărțuirea. Domnul Mihai Tudose, care a fost acuzat de hărțuire….”, a încercat să întrebe Oana Țoiu, deputată USR. Aceasta a fost întreruptă rapid de social-democratul Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților. „Vă rog frumos, haideți că… Lucrurile astea nu sunt dovedite, sunt doar speculații la nivel de presă și nu suntem aici la cancan tv”, a afirmat Solomon. „Domnule Solomon, acuzațiile de hărțuire la locul de muncă nu sunt cancan”, a continuat Oana Țoiu, în timp ce președintele de ședință i-a tăiat microfonul. Deputata USR nu a reușit să-și termine întrebarea. „Presupun că doamna președintă Țoiu dorea să întrebe care este poziția doamnei ministru raportat la acest tip de cazuri, cum se poziționează public”, a reluat întrebarea deputatul USR Cristian Brian. Gabriela Firea nu a oferit vreun răspuns la întrebările legate de cazurile menționate. Aceasta a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcția de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse. S-au înregistrat 39 voturi „pentru”, 21 voturi „împotrivă” și nicio abținere din partea membrilor Comisiilor de specialitate reunite.

În comisia condusă de Nelu Tătaru, deputatul PSD Achimaș-Cadariu l-a acuzat pe Rafila, tot de la PSD, de „neglijență criminală”

La audierea lui Alexandru Rafila în Comisia pentru Sănătate și Familie, al cărui președinte este deputatul de Vaslui, Nelu Tataru, parlamentarii USR au protestat cu pancarte pe care au scris: „Rafila a distrus Planul Național de Combatere a Cancerului”, „1.000 de medicamente lipsă din farmacii – neglijență criminală” și „Zero spitale din PNRR”. Tot în legătură cu Planul Național de Combatere a Cancerului, deputatul PSD Achimaș-Cadariu l-a acuzat pe Rafila, tot de la PSD, de „neglijență criminală” și de faptul că „distrugeți tot ce funcționează, ați distrus speranța oamenilor”, deoarece a lansat un alt plan decât cel votat de Parlament. De altfel, Cadariu, chirurg din Cluj, a transmis că nu va vota Guvernul Ciolacu dacă din el va face parte Rafila: „Contrar așteptărilor, însă, domnul Rafila a devenit un critic al documentului (Planul de Combatere a Cancerului votat) la care au muncit inclusiv specialiști din Ministerul Sănătății și a scos din joben o chestie abracadabrantă pe care o prezintă drept alternativă. Ce s-a întâmplat notabil în Sănătate în ultimii doi ani? Se folosesc tot felul de simulacre, de substitute, pentru a explica că le e mai bine pacienților. A crescut norma de hrană în spitale, adevărat, dar asta nu ține de calitatea actului medical. Cu cât am scăzut mortalitatea evitabilă? Cu cât am crescut speranța de viață? Niște indicatori palpabili. Știm că nu s-au schimbat cu nimic”, a transmis Cadariu înainte să fie convins de Ciolacu să revină la sentimente mai bune față de colegul său de partid. La finalul audierilor ministrului Sănătății, președintele Comisiei pentru Sănătate și familie din Camera Deputaților, liberalul Nelu Tătaru, a avut un mesaj tranșant la adresa lui Rafila. „Comisiile de Sănătate erau altfel odată, se judeca altfel. Să nu uităm că și dumneavoastră sunteți colegul nostru. Am vrea ca și comunicarea dumneavoastră cu noi să fie alta! Cred că relația care vă lega de domnul Achimaș Cadariu nu ar trebui să se strice din cauza unui plan care, din punct de vedere legislativ, poate fi pus în aplicare. Dumneavoastră aveți libertatea de a efectua niște norme așa cum le dorește ministerul. Putem aduce acest plan de luptă împotriva cancerului în acel punct, dar haideți să le dăm pacienților oncologici ceea ce merită de ani buni. Avem nevoie de spitale, de cadre bine pregătite, avem nevoie de Planuri de cancer și asta cât se poate de repede”, a transmis Nelu Tătaru la finalul audierilor lui Alexandru Rafila. Social-democratul a primit  aviz favorabil pentru postul de ministru al Sănătății. Au fost înregistrate 25 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și o abținere.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.