spot_img
18.5 C
Vaslui
17-iun.-2024
spot_img

Auditorii Curții de Conturi au descins la Tribunalul Vaslui: decontări nelegale pentru transport!

- Advertisement -

ȘI JUDECĂTORII MAI GREȘESC CÂTEODATĂ

VERIFICÃRI… Control la Tribunalul Vaslui. Auditorii Curtii de Conturi au vrut sã afle dacã institutia care împarte dreptatea în judet respectã în totalitate prevederile legale. Mai exact, acestia au verificat dacã banii de transport si chirii sunt decontati conform legii. Si au aflat: doi angajati care aveau locuintã în Vaslui au decontat cheltuielile de transport timp de doi ani de zile. Valoarea prejudiciului este de 19.017 lei. Auditorii publici au cerut Tribunalului Vaslui sã extindã verificãrile pentru întreaga perioadã de prescriptie, sã cuantifice si sã stabileascã tot prejudiciul. De asemenea, institutia trebuie sã recupereze de la angajati banii decontati, precum si dobânzile si penalitãti de întârziere.

Controlul efectuat de Curtea de Conturi a avut ca obiect „Verificarea legalitãtii stabilirii si plãtii cheltuielilor de transport si chirii decontate salariatilor din cadrul Tribunalului Vaslui” pentru perioada 2021-2022. Auditorii au constatat o abatere de la legalitate si regularitate, sintetizatã astfel „Tribunalul Vaslui a decontat nelegal în perioada 2021-2022, cheltuieli de transport în valoare de 19.017 lei, pentru doi salariati care detineau în perioada verificatã locuintã proprietate personalã în localitatea unde si-au desfãsurat activitatea (conform declaratiilor de avere existente pe site-ul https://declaratii.integritate.eu/), la care au fost calculate de cãtre entitate dobânzi si penalitãti de întârziere în valoare de 3.117 lei (pentru perioada de când sa produs prejudiciul/s-a efectuat plata si pânã la data de 09.08.2023), în urmãtoarea componentã: în anul 2021 au fost decontate nelegal cheltuieli de transport în valoare de 8.323 lei, la care au fost calculate dobânzi si penalitãti de întârziere în valoare de 1.884 lei; în anul 2022 au fost decontate nelegal cheltuieli de transport în valoare de 10.694 lei, la care au fost calculate dobânzi si penalitãti de întârziere în valoare de 1.233 lei. Mentionãm cã cererile pentru plata cheltuielilor de transport au fost avizate de cãtre managerul economic si aprobate de cãtre presedinte, iar angajamentul legal si ordonantarea la platã au fost vizate de control financiar preventiv propriu”, se aratã în raportul Curtii de Conturi.

Curtea de Conturi: „la Tribunalul Vaslui lipsesc controalele interne specifice decontãrii cheltuielilor de transport”

Potrivit auditorilor publici, cauza care a dus la aceastã situatie este „nerespectarea în totalitate a prevederilor legale si lipsa unor controale interne specifice decontãrii cheltuielilor de transport în cuprinsul procedurii operationale PO-12 DEFA privind decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/resedintã si localitatea în care îsi are sediul instanta”. Astfel, s-a prejudiciat bugetul de stat cu sume reprezentând plãti nelegale generate de decontarea neconformã cadrului normativ a cheltuielilor de transport între localitatea în care îsi are domiciliul sau resedinta solicitantul si localitatea unde se aflã sediul unitãtii unde îsi desfãsoarã activitatea. „Recomandare cãtre conducerea Tribunalului Vaslui: sã asigurati extinderea verificãrilor pentru întreaga perioadã de prescriptie, cuantificarea si stabilirea prejudiciului, cu luarea de mãsuri de recuperare integralã a acestuia, inclusiv perceperea de majorãri de întârziere calculate pentru perioada de când s-a produs prejudiciul si pânã la recuperarea efectivã a sumelor”, se aratã în raportul Curtii de Conturi.

Tribunalul Vaslui a cheltuit 462.763 lei pe transport în 2022. Cu 62% mai mult decât în 2021

Angajatii Tribunalului Vaslui care fac naveta pentru a ajunge la serviciu primesc „alocatii pentru transport”, iar cei care nu au locuinte în judetul Vaslui primesc „alocatii pentru locuintã”. Potrivit raportului Curtii de Conturi, în 2021 tribunalul a plãtit, în 2021,196.962 lei pentru angajatii care nu au locuintã, iar în 2022 – 234.963 lei. În ceea ce priveste transportul, suma a fost mai mare, la fel si diferenta dintre cei doi ani: 289.880 lei în 2021, 462.763 lei în 2022. „Plãtile privind cheltuielile de transport si chirii decontate salariatilor din cadrul Tribunalului Vaslui au avut în perioada 2021-2022 o evolutie crescãtoare motivatã de: fluctuatia de personal (numãrul beneficiarilor pentru compensarea chiriei a înregistrat o crestere de la 24 în anul 2021 la 27 în anul 2022, iar numãrul beneficiarilor privind decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care îsi au domiciliul sau resedinta si localitatea unde îsi desfãsoarã activitatea a crescut de la 39 în anul 2021 la 40 în anul 2022) si de cresterea pretului combustibilului”, se mai aratã în raportul Curtii de Conturi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Acesta este fals in declaratii, infractiune! De ce nu sesizeaza conducerea Tribunalului organele competente??? De ce ei sunt mai presus de lege si isi permit sa o incalce??? Ce incredere sa mai avem in actul de ”justitie” la aceasta instanta, cand insisi angajatii fenteaza sistemul, iar șefii instantei tac??? Cum este posibil asa ceva????? Vorbim de un tribunal nu de o institutie obscura din cucuietii din deal…..

  2. Cata nesimtire!!! Astia is judecatori? Care nu stiu cum sa faca sa mai fenteze sistemul??? Bă, voua nu va e pic de rusine!
    V-au facut niste salarii colosale, dar tot mediocri profesional ati ramas. Erati niste rupti in cur, multi dintre angajati, iar acum nu va ajunge nici dracu la nas, desi multi sunteti niste agramati.
    Hotilor! Auzi la ei, sa primeasca transport moca, mancare moca, sporuri cat cuprinde. Muncă mai putin!

    Voi aplicati legea, bă, voi care ciorditi pana si banii de naveta? nerusinatilor!!!!

  3. Corect.. si la politia comunitara.. sint cheltuiti bani .. cu masinile… cica in misiune….. politistii adevarati lipsa prezenta fizica pe strazile oraselor.. toti au atributiuni de birou??? Iar cind ies cu masinile… se iau de oameni nevinovatii.. si nu de cersatori, boschetari care .. deranjeaza oamenii pe stazi oamenii din statiile de autobuz.. etc.etc

  4. Si citi ca ei. Politisti golosesc uneori masinile pentru….. a se baga in seama… ieri duminica in jurul orei 18.00.. sau luat de oensionarii care mutasera o banca in fata la terasa covorul verde…. vaiiiii ca trebuia lasata acolo unde a pus o primaeul… si apoi trece si mas jandarmeriei sa vada… AICI SI PENTRU ASTA SINT CHELTUITI BANII DV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.