15 C
Vaslui
06-oct.-2022

Australia se va retrage din Afganistan în 2013, cu un an mai devreme decât prevăzuse

- Advertisement -

Australia îşi va retrage majoritatea militarilor săi din Afganistan în 2013, cu un an mai devreme decât calendarul fixat de NATO pentru plecarea forţelor coaliţiei internaţionale, a anunţat marţi premierul australian Julia Gillard, potrivit AFP.

Iniţial, retragerea trupelor din Afganistan trebuia să aibă loc la finele lui 2014.

După moartea a 32 de militari din 2001, Australia a asigurat în numeroase reprize că va respecta calendarul de retragere fixat de NATO pentru sfârşitul lui 2014 şi îşi va menţine cei 1.500 de militari în ţară până la această dată.

Gillard va detalia intenţiile australiene la summitul NATO de la Chicago luna viitoare.

Această perioadă este „un punct de reper crucial pentru forţele internaţionale care vor putea trece la un rol de susţinere în Afganistan”, a declarat ea.

Retragerea va începe imediat ce preşedintele afgan Hamid Karzai va da undă verde pentru transferul de securitate către forţele naţionale în provincia Uruzgan (sud), unde staţionează majoritatea soldaţilor australienie, a precizat ea.

Decizia preşedintelui Karzai este aşteptată „în lunile următoare”. Retragerea ar urma să dureze între 12 şi 18 luni, potrivit lui Gillard.

Forţa NATO în Afganistan (ISAF), prezentă în ţară de la sfârşitul lui 2001, trebuie să transfere responsabilitatea securităţii autorităţilor naţionale înainte de plecarea trupelor străine din ţară, la sfârşitul lui 2014.

Această retragere este calificată drept prematură de numeroşi observatori din cauza lipsei de pregătire a forţelor de securitate afgane.

În pofida prezenţei a 130.000 de militari din cadrul ISAF, care ajută 352.000 de militari şi poliţişti afgani, Kabulul nu a reuşit să învingă insurecţia talibanilor. Atacurile au fost reluate de la sfârşitul iernii.

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.