Autorităţile din Bulgaria au destructurat o reţea de spionaj în favoarea Rusiei: Un caz „fără precedent în istoria recentă” a țării

Bulgaria a anunţat vineri arestarea a şase persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei, printre care mai multe cadre din Ministerul Apărării, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Aceşti angajaţi ai statului sunt acuzaţi că au furnizat informaţii clasificate şefului reţelei, un fost membru al serviciilor secrete.

Soţia acestuia, de naţionalitate ruso-bulgară, juca apoi rolul de intermediar cu Moscova, a declarat o purtătoare de cuvânt a parchetului, în cadrul unei conferinţe de presă la Sofia.

Femeia respectivă transmitea informaţii confidenţiale adunate despre Bulgaria, NATO şi UE unui angajat al ambasadei Rusiei şi primea în schimb bani pentru a-i recompensa pe spioni, a adăugat Siyka Mileva.

Anchetatorii au spus că se bazează pe înregistrări ale camerelor de supraveghere pentru a-i demasca pe suspecţi, care se întâlneau cu liderul reţelei în locuri publice, în special cu ocazia unor meciuri de tenis.

Ei dispun de asemenea de înregistrări de conversaţii între membrii grupului şi de o fotografie a unei femei care intră şi iese din ambasadă, toate aceste probe fiind prezentate presei de către parchet.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a parchetului, este pentru prima dată când o reţea de acest tip e identificată în Bulgaria, ţară de 6,9 milioane de locuitori.

Din cele şase persoane ale reţelei, cinci rămân în detenţie, în timp ce o alta a fost pusă în libertate pentru că a colaborat cu ancheta

Este un caz fără precedent în istoria recentă a Bulgariei, a spus procurorul general Ivan Gheşev. Este de o mare importanţă pentru securitatea naţională şi a partenerilor noştri din UE şi NATO şi a Statelor Unite, a adăugat el. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/autoritatile-din-bulgaria-au-destructurat-o-retea-de-spionaj-in-favoarea-rusiei-un-caz-fara-precedent-in-istoria-recenta-a-tarii-1470928
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ