Autoritățile sanitare iau în calcul efectuarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19

VARIANTĂ… Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 afirmă că firmele care au dezvoltat vaccinurile respective evaluează deja adaptarea acestora la noile tulpini și, în cazul în care va exista o prevalență crescută a acestor cazuri, “este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat”.

Totuși, Gheorghiță nu crede că va fi nevoie de vaccinare sezonieră împotriva noului coronavirus. “În opinia noastră, probabil că vorbim cel puțin de 12 luni rata răspusului imun, însă avem nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate”, a spus Valeriu Gheorghiță despre imunitatea dobândită după vaccinare. În ceea ce privește eficiența vaccinurilor împotriva unor noi mutații, Gheorghiță a afirmat că în acest moment companiile evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante. “Probabil, în cazul în care vom avea o prevalență crescută a acestor infecții în rândul poplației, este posibil să fie nevoie să efectuăm o a treia doză cu vaccinul adaptat noilor tulpini”, a mai declarat Gheorghiță. Potrivit șefului campaniei naționale de vaccinare, infectările după vaccin se pot produce pentru că vaccinurile nu au o eficacitate de 100%. “Vorbim de o eficacitate care este variabilă între 60 – 70% până la 90-95%, dar avem circa 5% dintre persoane care nu dezvoltă un răspuns imun protector, dar acest tip de răspuns nu se dezvoltă după niciun timp de vaccin și nici după boala naturală. Practic, sunt persoane areactive care nu dezvoltă un nivel protector de anticorpi. Vorbim despre 5 persoane dintr-o sută”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță. Întrebat dacă va fi necesară vaccinarea anuală împotriva noului coronavirus, Valeriu Gheorghiță a afirmat: “În opinia mea și nu doar a mea, a specialiștilor, probabil că nu. Este posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe unde e posibil să fie nevoie de o singură doză, de un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.
2 COMENTARII

  1. Normal, nu mai moare lumea de “covid”… mai faceti o doza :)). A aparut si tulpina romaneasca, am gust, am miros, nu prea am chef de munca si parca as bea ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ