17.4 C
Vaslui
05-oct.-2022

Autoritãtile spun: stop violentei în familie! (foto)

- Advertisement -

Mii de femei din judetul Vaslui sunt bãtute de soti si rabdã în tãcere, obligate de situatiile în care se aflã: au copii de crescut, case cumpãrate alãturi de bãtãusi, rate de plãtit. Tocmai de aceea, în situatiile limitã, guvernantii au decis sã facã dreptate persoanelor agresate în familie si au dat o lege prin care orice persoanã care se considerã agresatã poate depune o cerere la instantã prin care obtine un ordin de restrictie împotriva agresorului. La Bârlad, peste 30 de femei au solicitat deja astfel de ordine, în timp ce în Vaslui doar o persoanã a solicitat un astfel de document!

Fenomenul violentei în familie îngrijoreazã autoritãtile. De ieri, la Vaslui functioneazã si un organism care va lucra pe preventia si monitorizarea cazurilor de agresiune familialã, Echipa Intersectorialã privind prevenirea si combaterea violentei în familie, institutie din care fac parte sefi de servicii deconcentrate sau persoane cu functii importante din Politie, Jandarmerie, DGASPC, Directia de Sãnãtate Publicã sau Inspectoratul Scolar Judetean, dar si douã organizatii neguvernamentale din judet. Pânã acum, spun oficialii de la Directia Generalã de Asistentã Socialã si Protectia Copilului, a existat o cooperare între aceste institutii, însã nu a fost de ajuns. Fiecare serviciu deconcentrat îsi fãcea propriile verificãri si nu se ajungea la niciun rezultat. Acum, odatã cu înfiintarea echipei intersectoriale, totul se va centraliza si se vor lua mult mai repede mãsuri în cazurile de agresiune în familie. Totusi, cea mai importantã laturã a activitãtii noului organism judetean este legat de prevenire. Se vor face campanii de informare în scoli si licee, vor fi distribuite afise, flyere, se vor purta discutii în diverse locuri din judet. Pe 23 noiembrie, echipa intersectorialã se va implica într-o actiune de distribuire a umbrelelor cu sigla campaniei, „Stop Violentei în Familie!”, care se crede cã vor fi purtate mai mult de femei, întrucât bãrbatii manifestã o oarecare reticentã când vine vorba de o serie de agresiuni la care sunt principalii vinovati.

Seful IPJ anuntã cã sunt cresteri la infractiunile cu violentã

Conform comisarului-sef Mihai Carp, seful IPJ Vaslui, statisticile aratã cã în 9 luni în judet s-au comis 455 de infractiuni cu violentã, din care trei omoruri si un omor deosebit de grav. În toate cazurile, este vorba de agresiuni produse în familie sau între rudele aceleiasi familii, ceea ce demonstreazã cã este mult de muncã pentru a scoate la ivealã cazurile grave de neîntelegere, care pot duce la crimã. „Dacã persoanele agresate nu sunt multumite de interventia Politiei, se pot adresa instantei si pot cere un ordin de protectie. Singura instantã din judet care a dat mai multe astfel de ordine este cea de la Bârlad, unde sunt deja 30 de astfel de ordine de restrictie împotriva agresorilor, în timp ce la Vaslui este un singur ordin. Trebuie spus cã astfel de ordine se dau în regim de urgentã la instantã, deci toate persoanele care se considerã victime ale violentei în familie se pot adresa judecãtoriilor”, a spus seful IPJ Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.