Autoritățile vasluiene în alertă: au căutat un înjunghiat, după farsa unui bărbat turmentat, la 112. Distracția l-a costat 2.000 de lei

NESIMȚIRE… Un bărbat din comuna Banca, localitatea 1 Decembrie, a vrut să se distreze și a făcut o farsă, chiar din prima zi a anului. Acesta a apelat la 112 și a sesizat o faptă nereală. Mai precis a anunțat că un cumnat de-al său, din Perieni, este înjunghiat! Nu trebuie multă imaginație ca să realizați că au fost mobilizate forțe impresionante spre localitatea Perieni. Au pornit în goană Ambulanța, Poliția și Jandarmii din Bârlad! Autoritățile nu au dat de nicio persoană în junghiată și nici de apelant. Într-un final acesta a fost identificat iar sancțiunea a fost pe măsura distracției. Pentru că a pus instituțiile statului pe drumuri, a fost amendat cu 2000 de lei.

Polițiștii bârlădeni au sancționat contravențional un bărbat în vârstă de 21 de ani, din localitatea 1 Decembrie, comuna Banca, după ce acesta a alertat autoritățile, prin apel la 112, cu privire la o presupusă agresiune suferită de un bărbat de 30 de ani, rudă cu acesta, pe raza localității Perieni. Din verificările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că, în data de 1 ianuarie a.c., ora 18.40, pe fondul consumului de alcool, bărbatul a sesizat  autoritățile despre faptul că, un cumnat de-al său a fost victima unei agresiuni, fiind înjunghiat în zona abdomenului. Ulterior, bărbatul și-a închis telefonul mobil și nu a putut fi contactat de echipajele de poliție și ambulanță deplasate la intervenție, pentru a oferi detalii suplimentare despre starea presupusei victime. Astfel că mașinile de intervenție nu știau unde să meargă. Au fost dirijate mai întâi la Perieni, unde era presupusa înjunghiere și apoi au mers în localitatea 1 Decembrie.

„În seara lui Vasile Sfântu’, mi-am luat 2000 de lei amendă!” 

Bărbații au fost identificați în scurt timp de către polițiști, presupusa victimă fiind consultată medical de către echipajul de pe ambulanță, fără a prezenta urme de violență.  Bărbatul care a apelat 112 nu a putut explica de ce a alerat în mod fals autoritățile, amuzându-se de interesul arătat de polițiști și personalul medical unei posibile situații de urgență. „Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 2.000 lei pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, abatere prevăzută de Ordonanța de Urgență nr. 34 din 2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență.”, a precizat Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

NU SUNAȚI LA 112 PENTRU PROBLEME NON-URGENTE!

Apelurile non-urgente provoacă întârzieri în acordarea de ajutor persoanelor care se află în situații de urgență, acest lucru putând avea consecințe fatale. Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. 112 poate fi apelat în orice moment pentru a se interveni într-o situație de urgență, în care o secundă poate face diferență între viață și moarte. Oricând persoana care poate avea nevoie de ajutor urgent poate fi o persoană dragă dumneavoastră. Apelarea nejustificată la numărul de urgență ține ocupate atât liniile de urgență, cât și operatorii 112, care ar putea prelua în acest timp urgențe critice. 

Nu sunați la 112 pentru: a face glume sau farse; a aduce injurii operatorilor; a solicita informații despre numere de telefon, trafic, adrese sau programe de lucru ale serviciilor/instituțiilor publice, documente necesare pentru eliberarea unor acte (carte de identitate, pașaport, cazier etc.); a afla data și ora exactă, starea vremii, mersul trenurilor și al mijloacelor de transport în comun; a chema un taxi, a face comandă la pizza, pentru a încărca cartela telefonică, a debloca sau a verifica telefonul mobil; a verifica cum funcționează Serviciul 112; a exprima nemulțumirea sau opiniile față de servicii furnizate de diverse societăți, de calitatea produselor achiziționate, de politicieni, persoane publice, emisiuni etc.; a reclama întreruperi în furnizarea utilităților casnice (gaze, curent, apă, TV, Internet etc.); a ține ocupată atenția copiilor.

„Ne puteți ajuta să reducem numărul apelurilor nejustificate la 112 informându-vă familia și prietenii cu privire la utilizarea corectă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112. Apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără a avea o urgență, sau apelarea pentru a aduce injurii operatorilor 112 constituie abuz și se sancționează conform legii”, a mai prtecizat Bogdan Gheorghiță.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ