spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
03-dec.-2024
spot_img

Avem bani, dar nu suntem în stare să-i cheltuim! Excedent bugetar uriaș la Consiliul Județean Vaslui

- Advertisement -
INCOMPETENȚĂ… În județul considerat de mulți drept cel mai sărac din țară, cei din conducerea lui nu reușesc să cheltuie banii avuți la dispoziție. Nu știm cum să catalogăm această anomalie, dar credem că ea este mai periculoasă chiar și decât corupția.

INCAPABILI… Dacă ați fi crezut că măririle salariale din ultimii ani ale angajaților din Consiliul Județean Vaslui și ai instituțiilor subordonate vor secătui resursele bugetare ale județului, v-ați înșelat. Deocamdată nu s-a întâmplat acest lucru, dar nici cine știe ce investiții bugetate de CJ Vaslui nu au fost duse la bun sfârșit. Exemplul concret al acestei timidități inexplicabile de cheltuire a banului public pentru binele vasluienilor stă în cifrele financiare de la sfârșitul anului trecut, când Consiliul Județean a înregistrat un excedent bugetar uriaș, de peste 100 de milioane de lei! 

În vreme ce Vasluiul duce o lipsă acută de mari investiții, în special în infrastructură, vedem că cei din conducerea Consiliului Județean au fost foarte chibzuiți cu banul public, reușind să pună “la saltea” fabuloasa sumă de peste 1.000 de miliarde lei vechi. Ce se putea face cu banii aceștia? Fiecare poate să-și imagineze ceea ce vrea, dar în condițiile în care mediul rural se zbate, în continuare, în noroaie, urbanul duce lipsă de investitori, iar contul Consiliului Județean înregistrează un sold uriaș, considerăm ca fiind o neputință a actualei conduceri a instituției. Până de curând, Dumitru Buzatu invoca tot felul de motive pentru necheltuirea banilor publici, de la pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, dând vina chiar și pe ploile care ar fi oprit munca de pe șantiere. Despre marea corupție care frânează dezvoltarea județului, fostul baron PSD niciodată nu a scos un cuvânt, însă descinderile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție din luna septembrie a anului trecut au arătat că în județul Vaslui investițiile se fac doar după ce unii își încasează “zeciuiala”. În unele cazuri, atunci când părțile nu se pun de acord asupra comisioanelor, lucrările sunt “rostogolite” de la un an la altul, la fel și banii. Din toată această amânare, singurii care au de suferit sunt cetățenii acestui județ, care pentru o uliță asfaltată sau pentru un dispensar modernizat așteaptă și 5, 10 sau chiar 15 ani.

Ce nu s-a cheltuit pe dezvoltare, poate fi direcționat și către funcționare

Amânarea lucrărilor face ca excedentul bugetar să crească de la un an la altul, ajungând iată, în cazul județului Vaslui, la 106.016.399 lei la sfârșitul anului 2023. Vestea bună este că acești bani rămân în județul Vaslui și nu mai sunt trimiși la București, așa cum se întâmpla nu cu mult timp în urmă. Vestea proastă este că legea permite ca în noul an, excedentul va putea fi folosit nu doar la dezvoltare, ci și la funcționare, adică la plata salariilor funcționarilor publici sau la achitarea facturilor. Azi, Consiliul Județean Vaslui se întrunește în ședință extraordinară pentru a dezbate două proiecte de hotărâre, printre care și cel privind utilizarea excedentului bugetului local al Județului Vaslui rezultat la încheierea exercițiului bugetar 2023. În referatul de aprobare la proiect se arată trei posibile destinații ale acestui excedent: finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare; acoperirea temporară a golurilor de casă provenite din decalajele între veniturile și cheltuielile secțiunilor de funcționare și dezvoltare în anul curent, în limita disponibilului rezultat în urma aplicării primei destinații și, nu în cele din urmă, acoperirea definitivă a eventualelor deficite ale secțiunilor de funcționare și de dezvoltare, după caz, la finele exercițiului bugetar. “În cazul bugetului local al Județului Vaslui, excedentul la finele anului 2023 a fost de 106.016.399,07 lei, iar suma ce propunem a fi utilizată în acest an în cadrul secțiunii de dezvoltare a bugetului local al județului pentru finanțarea obiectivelor de investiții enumerate în anexa la proiectul de hotărâre este de 106.016.399 lei. Precizăm faptul că este necesară aprobarea urgentă a proiectului de hotărâre deoarece sunt cheltuieli aferente proiectelor de investiții aflate în curs de execuție ce trebuie decontate de pe secțiunea de dezvoltare. Totodată, este nevoie de aprobarea utilizării sumei de 106.016.399 lei pentru a putea definitiva proiectul bugetului local al județului pe anul 2024”, se arată în docment. Printre investițiile avute în vedere de CJ Vaslui în 2024 se află reabilitarea clădirii Centrului Militar Județean, modernizarea și dotarea Școlii profesionale speciale “Sfânta Ecaterina” Huși, extinderea unității de primiri urgențe de la Spitalul Județean Vaslui, precum și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă din județ.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.