Averile parlamentarilor vasluieni, sub lupă: mașini, case și contribuții grase pentru campaniile electorale

ANALIZĂ… Vremea Nouă vă prezintă astăzi averile parlamentarilor vasluieni. Dacă în cazul unora nu mai reprezintă nicio noutate conturile grase din bănci, în cazul altora, aproape necunoscuți în județ, detaliile din declarațiile de avere sunt surprinzătoare. Senatorul Andrei Busuioc, spre exemplu, deține mai multe proprietăți în Republica Moldova, precum și un service auto. Fostul ministru al Sănătății are peste 500.000 de lei în conturi, două apartamente și nicio mașină personală, iar parlamentarii Tudor Polak, Iulian Mihail Bîca și Mihai Botez au contribuit cu zeci de mii de lei la campaniile electorale. Mai multe detalii despre averile pe care le au acum, la început de mandat, parlamentarii vasluieni, citiți în rândurile următoare.

Aproape necunoscută vasluienilor, Raisa Enachi, reprezentanta AUR, este de loc din Republica Moldova, însă locuiește în Ilfov, localitatea Ștefăneștii de Jos. Apărută din senin pe scena politicii românești, aceasta nu are pe numele său niciun imobil sau ban în cont și se contrazice în declarațiile de avere. Dacă în primul document, depus în calitate de candidată la Camera Deputaților, aceasta a scris că, în 2020, a lucrat pe postul de consilier juridic la firma SC RUBELMET SRL și a câștigat 13.800 lei, în declaratia de avere depusă la început de mandat în Camera Deputaților, aceasta a scris că a lucrat, în 2020, la o altă firmă – BB CTV Force Construct SRL și a câștigat 20.727 lei. Colegul ei de partid, Andrei Busuioc, este însă ceva mai înstărit. Are, împreună cu soția sa, două terenuri agricole și o casă în Republica Moldova. De asemenea, mai deține trei autoturisme, cea mai nouă fiind din 2017, și un service autor. Reprezentantul vasluienilor, din partea AUR în Senatul României a lucrat ca administrator la firma familiei Busu&Cars, obținând venituri de 60.000 lei, la fel ca soția sa.

Fostul ministrul al Sănătății are peste 500.000 lei în conturi. Tudor Polak, contribuție de 170.000 lei pentru campaniile electorale PNL

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, deține, alături de soție, două apartamente, unul în București, iar celălalt în Iași. Surprinzător, potrivit declarației de avere, acesta nu deține nicio mașină personală. În conturi, a adunat peste 500.000 lei, însă are și un credit ipotecar de aproape 600.000 lei, scadent în 2025. Ca medic la Spitalul din Huși, a obținut venituri de peste 200.000 lei. La toate acestea se adaugă încă un venit modic, obținut din chirie: 4200 lei. Colegul său de partid, liberalul Tudor Polak deține, împreună cu soția sa, două terenuri intravilane în Vaslui și o vilă de 268 mp. Are o Dacia Logan, iar în conturi doar câteva zeci de lei. Potrivit declarației de avere, acesta a contribuit cu 95.000 lei la campania electorală pentru alegerile locale și cu 75.000 lei, la campania pentru alegerile parlamentare, bani pe care i-a primit înapoi. De asemenea, acesta a primit o donație de 15.000 lei, iar ca secretar de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, un venit de 99.433 lei.

Mihai Botez, împrumut de 240.000 lei pentru USR

Aflat la al doilea mandat de deputat, Mihai Botez pare să nu fi fost interesat să-și investească veniturile în terenuri sau case, ci doar în mașini și politică. Spunem asta pentru că, potrivit declarației de avere, parlamentarul nu are pe numele său niciun imobil, însă are două mașini. Dacă până în vară acesta adunase în conturi peste 160.000 lei, în declarația de avere actualizată, suma s-a redus la 35.000 lei. A împrumutat Partidul Uniunea Salvați România cu 240.000 lei pentru campania electorală, bani pe care, evident, i-a primit înapoi. Pentru activitatea sa de deputat, parlamentul a fost remunerat cu 130.757 lei.

Iulian Mihail Bîca, de la consilier de primar la senator

Senatorul Iulian Mihail Bîca, fostul consilier personal al primarului din Bârlad, a reușit să strângă până acum o avere deloc de neglijat. Împreună cu soția sa, deține un apartament în Bârlad, o casă și un teren în comuna Grivița. Împreună cu frații săi, mai dețin, drept moștenire, patru terenuri în Galați și Bârlad, precum și un apartament. A contribuit cu 75.500 lei la campania electorală pentru alegerile parlamentare, bani pe care i-a primit înapoi, și mai are o datorie de 71.000 lei. În calitate de consilier al primarului, Bîca a strâns anul trecut un venit de 25.980 lei, adică 2.165 lei/lună.

Gabriela Crețu și-a încheiat “socotelile” cu fiul

Gabriela Cretu

STRÂNGĂTOARE… Averea senatoarei Gabriela Crețu nu mai reprezintă o noutate, aceasta fiind prezentată an de an, pe măsură ce au apărut schimbări. Potrivit ultimei declarații de avere, aceasta și-a încheiat socotelile cu fiul, fostul secretar de stat Tudor Buzatu din Guvernul Dăncilă, care avea la ea o datorie de 20.000 lei de trei ani de zile. Parlamentara deține în coproprietate cu președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, 10 terenuri: un teren în intravilanul municipiului Vaslui de 1465 mp, două terenuri pășuni în suprafață totală de 13.022 mp pe raza comunei Zăpodeni, un teren forestier de 28.500 mp la Saru Dornei, o pășune de 21.373 mp pe raza aceleiași localități din județul Suceava, trei terenuri agricole în suprafață totală de 22.443 mp pe raza comunei Stefan cel Mare, un teren intravilan de 580 mp tot la Stefan cel Mare și un teren agricol de 5000 mp la Negrești. În privința clădirilor, Gabriela Cretu deține, singură, un apartament în Bucure,sti, iar în coproprietate cu Dumitru Buzatu un apartament și o casă de locuit în municipiul Vaslui. Senatoarea PSD de Vaslui mai are un autoturism Lada și o barcă de pescuit, tot în coproprietate cu fostul ei soț. Conform declarației de avere, la capitolul “Active financiare”, Gabriela Crețu are deschis un cont curent de 24.959 lei și un depozit bancar de 30.454 lei. Anul trecut, Gabriela Crețu a avut o indemnizatie de 137.140 lei la Parlamentul României.

Deputații Adrian Solomon și Irinel Stativă, pasionați de mașini

FRAȚI DE SHOARMERIE… Adrian Solomon are, împreună cu soția sa, două terenuri intravilane, o casă în construcție și un apartament moștenit. Social-democratul are trei mașini, cea mai nouă fiind o Dacia Duster, dar și două datorii, una în bancă, de 23.000 lei, iar cealaltă, la CARP Bârlad: 21. 432 lei. Acesta a obținut 141.636 lei din indemnizația de deputat. Colegul său de partid, Irinel Stativă, deține, alături de soția sa, judecătoarea Luminița Stativă, un teren în comuna Ștefan cel Mare și două apartamente în Vaslui. Mai catolic decât Papa, acesta a scris în declarația de avere și că soția sa a primit o donație: un teren și o casă în comuna Ștefan cel Mare. Fan Toyota, Irinel Stativă are trei mașini: Toyota Corola, Toyota RAV4, Toyota CHR. De asemenea, acesta figurează cu trei datorii: două credite și o despăgubire către Omniasig, ca urmare a unui accident. Acesta a obținut, anul trecut, din indemnizația de deputat 131.303 lei, mai puțin decât soția sa judecătoare: 142.471 lei.
5 COMENTARII

  1. Si nimeni nu se întreabă cum au făcut ei banii ăștia, numai din ochi iți dai seama ca nu bat cu veniturile lor, in schimb ii întreabă de sănătate la greu pe amarastenii care vând o ceapa si fac mare averi 😛

  2. Cum..dl.dr.Tătaru nu are mașină?Păi..în luna ianuarie a.c.m-am întretăiat cu el și cumnata sa din Vaslui ..coborând dintr-un 4 ori 4!

    • Pai o fi masina firmei nevesti-sii dar, ca orice roman neaos, o foloseste in interesul sau personal nu al firmei!! Ce e asa de greu sa te prinzi de smecherie?

LĂSAȚI UN MESAJ