Avertisment scris pentru educatoarea copilului de 4 ani care a fugit de la grădiniță

REVOLTĂ… Copilul a fugit de la grădiniță fără ca educatoarea să-și dea seama. Tatăl băiețelului s-a gândit la ce e mai rău: “Putea să pățească orice pe drum. Dacă se rătăcea, cine răspundea?”

CERCETĂRI… Ancheta în cazul băiețelului de 4 ani din Fâstâci, care a fugit de la grădiniță, a ajuns la final. Educatoarea a scăpat ușor, doar cu un avertisment scris, pentru momentele de neatenție de care copilul a profitat și a părăsit clădirea. A mers singur pe jos un kilometru jumătate și a ajuns acasă speriat și murdar. “A umblat prin sat vreo jumătate de oră, iar când a ajuns acasă era speriat, mozolit de glod și se scăpase și pe el. A zis că s-a întâlnit cu o mașină, cu câini care l-au lătrat, s-a ferit de ei, a plâns și a fugit. Când am sunat-o pe doamna educatoare săîi spunem că băiatul e acasă, dumneaei nu știa că a plecat. Credea că e la baie”, ne-a povestit tatăl băiatului. Educatoarea avea obligația, potrivit fișei postului, să asigure integritatea fizică a copiilor pe parcursul frecventării cursurilor de la grădiniță.

Șocată de incident, familia a făcut public cazul pentru a trage un semnal de alarmă. “Putea să pățească orice pe drum. Dacă se rătăcea, cine răspundea? Îmi reproșau mie că nu am știut să-mi cresc copilul, că nu i-am dat cei 7 ani de acasă, dar de unde 7 ani, dacă el are doar 4?Vă povestesc ce ni s-a întâmplat astăzi pentru vreau să nu se mai repete, vreau ca angajații școlii să fie mai atenți, vreau ca cei mici să fie în siguranță la școală sau la grădiniță. Nu cerem mult, cerem siguranță. Cerem pentru că ce ni s-a întâmplat dimineață nu se numește siguranță. La ora 08:00, am lăsat copilul la grădiniță cu doamna educatoare. La 8:30 a fugit, iar la 09:00 era acasă. La 09:10 am sunat-o pe doamna educatoare să îi spunem că băiatul e acasă, iar dumneaei nu știa că a plecat. Credea că e la baie. Vă dați seama, copilul a mers singur 1,5 km, de la grădiniță până acasă. Era speriat, mozolit de glod și urinase pe el. A zis că s-a întâlnit cu o mașină, cu câini, care l-au lătrat, s-a ferit de ei… E a doua oară când fuge copilul. Prima dată m-au pus să-l caut pe malul râpei. Apoi, într-o altă zi, a venit zgâriat la gât și l-am întrebat ce s-a întâmplat. Mi-a zis că l-a bătut un băiat. <De ce nu îi spui doamnei?>, l-am întrebat. Mi-a răspuns: <Păi nu-i spun, că mă pune să stau toată ziua la colț, în picioare>. Probabil de asta a și fugit de la grădiniță. Noi l-am dus cu gândul că acolo are parte de educație și că e în siguranță, dar după incidentul acesta am îndoieli că ar fi un mediu sigur”, a povestit tatăl băiețelului.

Programul îngrijitorului din școală, schimbat după incidentul cu pricina

Cazul a ajuns și în atenția Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, care a trimis de urgență un inspector la fața locului. Educatoarea a fost cercetată de o comisie de disciplină formată la nivelul unității de învățământ. “În conformitate cu articolul 280 din Legea Educatiei nationale nr.1/2011 s-a întrunit comisia de cercetare disciplinară, a făcut cercetări în urma cărora a fost întocmit un raport înregistrat la secretariatul unității școlare în data de 25.03.2021 și înaintat consiliului de administrație al școlii pentru a fi stabilită sancțiunea. Consiliul de administrație al școlii,întrunit în data 30.03.2021, a hotărât ca doamna educatoare să fie sancționată cu avertisment scris.În ceea ce privește măsurile de siguranță, programul îngrijitorului din școală a fost schimbat din intervalul orar 9:00-15:00, cum era înainte, de incident, în intervalul orar 8:00-14:00, pentru a putea supraveghea copiii în afara sălii de grupă (holuri, curtea școlii, toalete) pe toată durata programului activităților didactice”, a transmis inspectorul general școlar, prof. Loredana Roman.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ