spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
5.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Avocații vasluieni se revoltă. Taxele lor cresc, banii din oficii întârzie cu lunile, iar judecătorii amână termenele proceselor pe anul viitor

- Advertisement -

GRAV… Cei 147 de avocați din județul Vaslui se alătură colegilor din țară în cea mai amplă acțiune de protest din România. Aceștia atrag atenția că sistemul judecătoresc din România se va bloca în curând, din cauza lipsei de magistrați în instanțele din România, lucru care a condus la acordarea de termene de judecată la cauzele care sunt pe rolul instanțelor, tocmai în anul 2025. Recordul este la Slobozia, unde s-a acordat un termen pe data de 14 octombire 2025. La Vaslui, la Tribunal sau Judecătorie, deja au început să apară termene de judecată date pentru luna februarie, aprilie 2024, lucru care îi afectează direct pe justițiabili (părțile din proces). Măririle de taxe (impozitele pe sănătate la avocați) institute de premierul Ciolacu prin asumarea răspunderii, vor conduce la mărirea onorariilor avocaților și astfel se ajunge la o îngrădire a drepturilor unor cetățeni cu venituri mici de a avea acces la Justiție. La fel și taxele de timbre au fost mărite, iar consecințele sunt aceleași. Mai mult, avocații vasluieni sunt nemulțumiți că Parchetele locale nu plătesc oficiile avocaților care intră pentru persoanele care nu au posibilitatea să-și angajeze un apărător, iar întârzierile sunt de ordinul a șase luni. Cum 85% din avocații din județ se bazează pe veniturile obținute din oficii, s-a ajuns ca suma datorată avocaților să fie de 6 miliarde de lei vechi. O sumă impresionantă dacă ne gândim că numărul avocaților care fac aceste oficii în județul nostru sunt de 70, 40 la Vaslui, 20 la Bârlad și 10 la Huși. Decanul Baroului Vaslui, av. Marian Șenchiu, a declarat că nu s-a ajuns la o grevă propriu-zisă, ci doar la un avertisment. Timp de jumătate de oră, avocații vasluieni și-au dat jos însemnele avocățești și au discutat între ei fără să intre la procese. Aceștia au anunțat că ziua de ieri a fost numită “o zi fără avocați”, care conduce firesc la concluzia că s-a înregistrat o priemeră, și anume” Ziua în care justiția nu există”.

Ceea ce se voia un protest al avocaților legat de noile taxe și impozite la care aceștia vor fi supuși, s-a transformat într-o discuție legată de problemele reale cu care se confruntă acum justiția din România. Astfel, una dintre temele abordate a fost legată de datoria pe care Ministerul Public o are față de avocații din Baroul Vaslui, ajunsă acum la aproximativ 6 miliarde de lei vechi. Mai exact, pentru acel “avocat din oficiu”, Ministerul Public trebuie să achite serviciile avocaților. La nivelul județului Vaslui, acest lucru s-a întâmplat, ultima oară, în februarie. Acest lucru afectează direct buzunarul avocaților vasluieni, ținând cont de faptul că, pentru unii dintre ei, aceste oficii înseamnă banii necesari pentru a-și întreține familiile. “La nivelul Baroului Vaslui, avem următoarea problemă legată de plata oficiilor: Ministerul Public întârzie de cel puțin 8 luni plata acestor oficii, ultima plată fiind făcută în februarie 2023, pentru dosare terminate pentru care colegii noștri trebuiau să-și primească banii, așa cum a fost stabilit. Din păcate, bugetul Ministerului Public este subdimensionat și cunoaștem acest aspect. Pe de altă parte, orice muncă prestată trebuie plătită. De altfel, conform protocoalelor, plata ar trebui făcută în termen de 60 de zile și acest lucru nu se respectă. Credem că această problemă poate fi rezolvată printr-o discuție la nivel central, prin implicarea politicului, a Uniunii Barourilor din România, a Ministerului de Finanțe. Ceea ce trebuie să înțeleagă opinia publică este și faptul că avocatul nu este salariat și nu există un angajator sau un program fix. El câștigă strict din onorariile din partea clienților. În plus, o mare parte din avocații din Baroul Vaslui câștigă banii și din aceste oficii. O parte dintre ei sunt chiar dependeți de aceste venituri. Acest lucru este deosebit de important, mai ales că această problemă este una generalizată în ceea ce privește banii ce trebuie să vină, pe urmărirea penală, de la ministerul Public. În ceea ce privește Ministerul Justiției, aici nu au fost probleme și au achitat fiecare oficiu la timp », a spus decanul Marian Șenchiu.

Normarea muncii judecătorilor și lipsa de personal aduce în pragul colapsului justiția din România

Odată cu apariția unei recomandări a Consiliului Superior al Magistraturiii referitoare la normarea muncii unui judecător, au apărut probleme grave și foarte grave în sistem. Recomandarea spune că, pentru un judecător, sunt suficiente 40 de dosare/lună în Civil și 20 în Penal. Din păcate, unii dintre magistrați și-au însușit recomandarea ca pe o obligație. De aici au început să apară și problemele. Astfel, dosarele au căpătat amânări peste amânări, în loc de pronunțări sau, în alte cazuri, au fost date termene la distanță de 4-6 luni între ele. Din acest motiv, avocații susțin că acest lucru nu este altceva decât o încălcare a dreptului la justiție, având în vedere că dosarele se pot întinde pe perioade lungi și foarte lungi de timp. «Începem să întâmpinăm o mare problemă raportat la Hotărârea nr. 2040 a Secției de judecători din cadrul CSM privind volumul optim de muncă al judecătorilor. Aceasta a oferit o recomandare privind normarea activității și face referire la 40 de dosare în Civil și 20 de dosare în Penal per judecător, pe lună. Acest lucru este imposibil pentru că ne-am bloca. Numărul de dosare este foarte mare și personalul este redus. La nivelul țării sunt judecătorii care au preschimbat, pe cale administrativă, termene și le-au acordat termene în 2025 sau la anul, pe timpul acesta. Avocatul este în prima linie și este nevoit să explice justițiabililor de ce apar aceste amânări. Se amână, de foarte multe ori, pronunțarea în dosare și acest lucru se întâmplă datorită lipsei de personal. Suntem foarte aproape de blocarea sistemului », a mai spus decanul Baroului Vaslui. În plus, acesta vine și cu soluții și spune că, pentru a debloca sistemul de justiție, aflat acum, din păcate, în pragul colapsului, schemele incomplete de personal pot fi completate din rândul avocaților. «Avocați cu experiență ce pot face, cu brio, față muncii atât în rândul procurorilor, cât și în rândul judecătorilor. Acest lucru se poate rezolva cu sprijinul Legislativului. Considerăm că multe din deficiențele actuale ale sistemului judiciar pot fi remediate pe baza unei conlucrări instituționale oneste între toți cei implicați în înfăptuirea justiției, cu implicarea corespunzătoare a puterii legislative și executive acolo unde este cazul, în sprijinul destinatarului actului de justiție, care este cetățeanul”, spune reprezentantul avocaților vasluieni.

Avocatul elena Zăpodeanu spune că la Vaslui nu mai există o colaborare reală între avocați și magistrați, fiindcă cineva a impus criteriul ierarhizării

OPINIE… Cunoscuta avocată Elena Zăpodeanu, prezentă în conferința de presă alături de decanul Baroului, av. Marius Șenchiu, și a prodecanului, Av. Radu Bornat, a spus că se pot coopta magistrați din rândul avocaților cu experiență și cu dosare. “Faptul că se aduc magistrați la 20 și ceva de ani nu înseamnă nimic pentru deblocarea sistemului, pentru că, într-un final, contează experiența de viață, experiența profesională. Ca avocat, acumulezi experiență pentru absolut toate domeniile. Poți să te duci și în Parchet, poți să te duci cu ușurință și la instanță și poți face față inclusiv unui volum de muncă mai mare, pentru că, manageriind sute de dosare anual, evident că ai posibilitatea mult mai facilă de a sta pe o ședință și cu 60 – 100 de dosare. Înainte exista, într-adevăr, o reală colaborare între magistrați și avocați, acum s-a creat un soi de ierarhie, chiar dacă nu ne-o spun direct, noi o vedem, știm din maniera în care se comportă atât față de noi, cât și față de justițiabili în sală. Înainte erau luați magistrați din rândul avocaților cu vechime și erau perioade frumoase în magistratură când lucrurile mergeau, nu eram aproape de colaps cum suntem acum”, a precizat consilierul în cadrul Baroului Vaslui, av. Elena Zăpodeanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.