Avocatul Blãnitã, achitat!

SENTINTÃ … A stat dupã gratii timp de 24 de ore, desi sustinea cã este nevinovat. Este povestea avocatului vasluian Petru Blãnitã, care a câstigat procesul intentat de statul român, sub acuzatiile de trafic de influentã si luare de mitã. Blãnitã a fost achitat de cãtre judecãtorii Curtii de Apel Galati, printr-o sentintã pronuntatã în ziua de 27 septembrie a.c. Achitarea a fost pronuntatã pe fond, cauza nefiind încã definitivã, asa cum crede si avocatul vasluian. Motivul achitãrii? Fapta nu existã!

Fostul decan al Baroului de Avocati Vaslui, Petru Blãnitã, a fost gãsit nevinovat de magistratii Curtii de Apel Galati, care l-au achitat pe avocat, pe 27 septembrie a.c. Blãnitã a fost acuzat de trafic de influentã, în 2006, dupã ce a fost prins în flagrant în timp ce primea 3.000 de euro de la doi cetãteni rromi, cu care încheiase un contract de asistentã juridicã. Tiganii îl angajaserã pe avocat pentru a le reprezenta în instantã douã rubedenii, arestate în urmã cu patru luni pentru trafic de carne vie. Când au fãcut denuntul, tiganii au spus cã Blãnitã le-ar fi cerut cei 3.000 de euro pentru a interveni pe lângã judecãtor. Asa s-a ajuns la situatia în care Blãnitã a fost retinut timp de 24 de ore, de cãtre procurorii anticoruptie, în ziua de 28 decembrie 2006. Imediat dupã retinere, avocatul a spus cã “totul nu este decât o lucrãturã ordinarã a unor indivizi fãrã scrupule”. Apãrãtorii avocatului au spus, în fata procurorilor, cã suma de 3.000 de euro reprezenta a doua transã din onorariul de 10.000 de euro pe care familia de rromi ar fi trebuit sã îl achite avocatului. “S-a urmãrit sã se pãteze imaginea dlui Blãnitã, sã fie terfelitã întreaga noastrã categorie profesionalã”, au strigat avocati din Iasi si Vaslui, imediat ce Blãnitã a fost eliberat din arestul IPJ, a doua zi, pe 29 decembrie 2006. Avocatul a fost trimis în instantã în 2007, cauza fiind la un moment dat suspendatã, întrucât dosarul a fost trimis la Curtea Constitutionalã.

Fapta nu a existat!

Au trecut trei ani de când Blãnitã se judecã în instante, spunând cã este nevinovat. La fiecare sedintã de judecatã, acesta a cerut ca audierile sã se facã la secret, cu usile închise. Un dosar voluminos, în care au fost 11 martori, printre care si cei doi denuntãtori. Iatã si sentinta din dosarul de la Curtea de Apel Galati: “Încheiere pronuntare 27.09.2010, sentintã penalã 140. În baza art. 11 pct.2 lit.a în ref. art. 10 lit.a cpp achitã pe inculpat (Petru Blãnitã, n.r.). Dispune ridicarea sechestrului asigurator, instituit prin Ordonanta procurorului din data de 14.02.2006, asupra autoturismului,proprietatea inculpatului, marca „Renault Laguna” cu numãr de înmatriculare „VS-10-AVB”, an de fabricatie 2004, culoarea albastru, serie de identificare VFI1BGOGOD31866060”. Mai precis, judecãtorii au consemnat în dispozitivul sentintei cã fapta nici nu a existat, acele acuze de trafic de influentã si luare de mitã. “Nu am ce sã comentez. Nu am trecut prin acest proces ca sã dau declaratii la presã. S-a spus tot ce era de spus. Nu s-a terminat, probabil DNA-ul va ataca aceastã sentintã”, a spus, asearã, avocatul vasluian, obosit, dar si multumit de victoria obtinutã în instantã.
5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ