5 C
Vaslui
07-dec.-2022

Ayse din Tutova vrea sã fie româncã

- Advertisement -

GREU DE CREZUT Cazul unei fetite de origine turcã, care este crescutã de mama si bunica ei în comuna Tutova, este foarte complicat iar autoritãtile românesti nu au încã o solutie ca sã o ajute pe fetitã. Ayse Fatma Akçay are certificat de nastere turcesc, dar cea care spune cã îi este mamã bunã, cu care a venit din Turcia în România, nu apare la rubrica “Mamã”. Acolo este trecutã sotia turcului cu care românca a fãcut copilul…. asa cã, legal, fata este cetãtean turc si nu român.

Pentru Ayse Fatma Ackay, o fetitã de numai 11 ani, viata în România s-a dovedit a fi putin mai complicatã. Mama ei, Dolores Dorina Neacsu, a venit cu copilul din Turcia în 2003, însotitã si de tatãl fetei, turcul Ali Akçay. Acesta a plecat înapoi în Turcia, la Nizip, de unde este el, lãsând în Bârlad pe Ayse împreunã cu mama si bunica ei. În 2005, cele douã femei vând apartamentul din oras si se mutã în comuna Tutova, unde au achizitionat o casã. Când a venit însã timpul la Ayse sã meargã la scoalã, lucrurile au început sã se complice si nu pentru cã Ayse nu vorbea româneste ci pentru cã mama sa a trebuit sã prezinte actul de nastere, care era în limba turcã. Fiind trimis la tradus, când au vãzut actul în româneste autoritãtile din comuna Tutova au sesizat cã la rubrica «mama» este trecutã Gulseren Akçay si nu Dolores Dorina Neacsu, cea care spune cã este mama lui Ayse. Spre marea lor stupoare au constatat cã legal, la ei în comunã trãieste un copil turc, iar cea care spune cã îi este mamã, nu poate sã dovedeascã acest lucru legal!

Autoritãtile locale au sãrit în ajutorul fetei

Primarul comunei Tutova, Ioan Corciovã ne-a precizat cã a fãcut si va mai face, tot ce este omeneste posibil ca sã ajute familia Aysei sã obtinã actele de identitate românesti pentru fatã. “Mama fetei, Dorina Dolores Neacsu ne-a spus cã tatãl fetei a procedat asa, trecându-si sotia la rubrica cu “mamã” deoarece ea nu avea acte turcesti atunci si nici asigurare medicalã. Noi cei din Primãrie am ajutat-o pe fetitã lunar, dându-i un ajutor de 100 de lei, dar am spus mamei cã trebuie sã rezolve într-un fel cu actele fetei. Ea a fost înscrisã la scoalã la noi, cu acordul ISJ Vaslui, acum este în clasa a V – a, este un copil tare bun si istet. Am luat legãtura cu Protectia Copilului, care a trimis cazul la Serviciul Emigrãri, însã pânã acum nu s-a rezolvat nimic. Se cautã solutii în continuare chiar si cu Fundatia “Focus” (care se ocupã de copii dispãruti si exploatati si care are legãturi pe tot globul – n.r.) colaborãm ca sã putem da de capãt acestei situatii compliocate. Fata vrea sã fie cetãtean român, nici nu vrea sã audã altceva si am trimis mama, care momentan este în Italia la muncã, sã deschidã actiune în justitie, pentru a se dovedi filiatia maternã. Tatãl fetei nu se implicã de loc, asa cum spune mama, în cresterea ei. Momentan fata are doar un pasaport expirat si trebuie fãcut ceva pentru ea”, a spus primarul Ioan Corciovã.

“Ayse, inima mea”

Aysei îi place la scoalã, are multi prieteni, o iubeste pe mama si bunica ei si nu prea are ea habar de ceea ce se întâmplã. Vorbeste des cu mama ei la telefon, care e plecatã în Italia sã aducã bani, pentru ea si bunica ei. Cu tatãl ei, turcul Ali Akçay, a vorbit ultima oarã la telefon acum trei luni. “Nu stie româneste si nu poate sã vorbeascã bine cu mine. Îmi spune doar «Ayse, inima mea». Eu sunt în clasa a V a, îmi place la scoalã, sunt româncã si asa vreau sã rãmân”, a spus hotãrâtã Ayse. Trist este cã mama sa nu are încã banii necesari sã deschidã în justitie o actiune, prin care trebuie ca instanta sã se pronunte asupra filiatiei materne … caz se pare unic în România, pentru cã toate cazurile de pânã acum se referã doar la stabilirea paternitãtii!

Servicul Emigrãri are cazul în atentie

Inspectorul de politie Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui a precizat cã acest caz este cunoscut la nivelul Serviciului judetean de Emigrãri si se asteaptã actiunea în instantã, pentru a se stabili dacã mama Aysei este sau nu Dorina Dolores Neacsu. Pânã atunci, cazul este monitorizat de cãtre DGASPC Vaslui, prin CPRU-CANE de la Bârlad, iar asistentul social de la Primãria Tutova, împreunã cu primarul Ioan Corciovã sunt în permanentã legãturã cu familia fetei, pe care o vor sprijini în continuare sã devinã cetãtean român.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.