Azerbaidjanul și Armenia cad la pace sub bagheta Moscovei. Au convenit un armistițiu în scopuri umanitare

Azerbaidjanul şi Armenia au ajuns sâmbătă la un acord de încetare a focului în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în scopuri umanitare, a anunţat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, după negocieri-maraton la Moscova cu şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku, informează AFP, preluată de Agerpres.

Aceste negocieri între miniştrii de externe armean şi azer, la Moscova, au durat peste 10 ore şi s-au încheiat târziu în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Armistițiul intră în vigoare sâmbătă, 10 octombrie, începând de la prânz.

Armele vor tăcea temporar pentru a permite schimbul de prizonieri de război, deplasarea altor persoane şi recuperarea corpurilor celor ucişi, conform criteriilor Comitetului Internațional al Crucii Roşii, dar „parametrii specifici” ai punerii în aplicare a acordului de încetare a focului urmau să fie conveniţi ulterior încheierii discuțiilor patronate de Serghei Lavrov.

Armenia și Azerbaidjan au convenit să înceapă negocieri

De asemenea, Armenia şi Azerbaidjanul au ajuns la o înţelegere să demareze „negocieri substanţiale” pentru o rezolvare paşnică a conflictului, cu medierea copreşedinţilor Grupului de la Minsk al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a precizat Serghei Lavrov.

Coprezidat de Rusia, Statele Unite şi Franţa, Grupul de la Minsk este de la mijlocul anilor 1990 principalul mediator internaţional în acest conflict „înghețat”, moștenit din perioada URSS. …https://www.digi24.ro/stiri/externe/azerbaidjanul-si-armenia-cad-la-pace-sub-bagheta-moscovei-au-convenit-un-armistitiu-in-scopuri-umanitare-1382107
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ