Baia Popularã din Husi, transformatã în centru social de urgentã!

IDEI… Clãdirea Bãii Vechi din municipiul Husi ar putea fi refãcutã din temelii, pe baza fondurilor europene. Primãria anuntã cã are nevoie de parteneri, pentru a accesa finantarea necesarã, scopul declarat al modernizãrii imobilului fiind acela de a realiza acolo un centru social de urgentã. Sigur cã anuntul readuce în discutie pozitia liberalilor din CL, care au criticat numãrul mare de proiecte cu fonduri europene, dedicate exclusiv centrelor pentru categoriile defavorizate.

În vreme ce liberalii din Consiliul Local Husi criticã proiectele care vizeazã problematica socialã din oras, spunând cã husenii nu sunt chiar atât de sãraci, pentru un numãr atât de mare de centre de acest fel, iatã cã executivul mai mult pune accentul pe ele. Recent, de pildã, Primãria Husi a anuntat cã este în cãutare de parteneri, pentru a accesa fonduri europene, în cadrul unui proiect privind clãdirea fostei Bãii Populare a urbei. Acolo, sustin reprezentatii Primãriei Husi, se intentioneazã înfiintarea unui centru social de urgentã. Au însã nevoie de parteneri, împreunã cu care sã realizeze si sã depunã cererea de finantare, pentru proiectul “Reabilitare clãdire Baie Popularã si înfiintarea unui centru social de urgentã”, în cadrul apelului de proiecte POR/GAL Husi. Obiectivul invocat de Primãrie pentru necesitatea unui astfel de proiect este “reducerea numãrului de persoane aflate în situatii de risc de sãrãcie si excluziune socialã, prin mãsuri integrate, dar si cresterea calitãtii vietii pentru 300 de persoane din comunitatea marginalizatã, prin oferirea de servicii socio-medicale, în cele 36 de luni de implementare a strategiei”. Centrul în cauzã va servi si pentru persoanele fãrã adãpost. Cei interesati sã fie în parteneriat cu Primãria Husi, în vederea accesãrii fondurilor în cadrul proiectului mai sus mentionat, îsi pot depune dosarele pânã pe 25 februarie.

Centrele sociale, utile sau nu?!

Cum, în ultimele luni, Primãria a mai accesat câteva proiecte pentru înfiintarea de centre sociale, liberalii din Consiliu Local au vrut sã stie “care este utilitatea acestor proiecte”. “Nu trebuie sã ne bucurãm doar cã este o cofinatare de 2% si sã atragem fonduri pentru centre care vor sta goale sau nu stim ce vor fi cu ele. Si spunem asta, pentru cã noi credem cã în Husi nu sunt atât de multi oameni sãraci, marginalizati, exclusi sau cum se mai precizeazã în motivãrile acestor proiecte. Sã atragem fonduri europene, dar pentru obiective care sã dezvolte orasul, nu sã facem toatã ziua centre sociale”, au spus liberalii. De partea cealaltã, reprezentantii Primãriei au motivat cã proiectele s-au fãcut pe baza unor studii si a unor analize, care le-a indicat utilitatea lor.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ