-5.3 C
Vaslui
07-feb.-2023

BÂLCI LA HUȘI | Cum i-a venit în cap primarului Ciupilan, Ciocanul Kamikaze (DOCUMENT)

- Advertisement -

CA LA ȚARĂ… Edilii de la Huși nu au înțeles nimic din povestea de la Colectiv. Primarul Piedone este și acum în pușcărie pentru că a semnat cu ochii închiși o autorizație de funcționare a unui spațiu unde a fost un eveniment public. La fel și în orașul dintre vii. Primarul a autorizat într-o locație privată un parc de distracții în timpul sărbătorilor de iarnă, numai că o parte din echipamentele folosite nu aveau nicio autorizație în regulă, de la certificatul de conformitate, până la autorizația de la ISCIR. Pe 23 decembrie 2022, la un astfel de echipament, Ciocanul Kamikaze, a fost un eveniment care putea fi tragic, însă totul s-a terminat cu bine. Câțiva adolescenți puteau să cadă în cap de la înălțime după ce o bară de securitate s-a desprins. Pe grupurile de Facebook ale hușenilor evenimentul a fost amplu dezbătut, iar instituțiile statului timid și-au făcut apariția și au închis două echipamente cu probleme, printre care și acest “Ciocan”, adus de la fier vechi din Albania, care nu avea niciun document, așa cum avea să constate inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui. Întrebat, primarul Ioan Ciupilan, dacă în data de 9.12.2022 a avizat pozitiv această activitate, acesta spune că nu e treaba sa să verifice aceste autorizații ale echipamentelor care compun parcul de distracții. În ședința Consiliului Local de ieri, întrebat de consilierii PNL despre acest incident, acesta a răspuns: “Eu am avizat acel parc de distracții care, atenție, era pe un teren privat, doar ca program de funcționare. Nu era treaba noastră, a Primăriei, să verificăm dacă are autorizație ISCIR sau nu! Noi nu suntem instituție de control”. Avocatul Bobârnat, consilier local PNL, i-a atras atenția că în anume situații, Primăria este și instituție de control și a insistat la primar, întrebându-l: “Totuși, această firmă responsabilă cu montarea parcului de distracții, ce documente a prezentat Compartimentului de Autorizație și Control când i-a permis să funcționeze pe perioada Sărbătorilor de Iarnă ?”. Răspunsul a fost sec: “Doar două utilaje aveau de la ISCIR autorizație, dar vă repet, nu e treaba noastră. Comerciantul își asumă întreaga răspundere! Noi doar i-am fixat programul de funcționare”.

Inconștiența unui primar, care permite funcționarea unor echipamente de bâlci, fără ca acestea să dețină vreun document

Ciocanul Kamikaze a fost vedeta acestui parc de distracții. Un echipament înalt de peste 8 metri, în care curajoșii își testează limitele, a funcționat câteva zile. Acesta a fost instalat și avizat să funcționeze de Primăria Huși fără să dețină vreun document care să ateste proveniența, dacă mai este conform cu standardele în vigoare sau dacă are autorizație de la ISCIR. Această instituție a statului are o plajă de acțiune foarte mare. Verifică cazanele sub presiune, ascensoriile, scările rulante, echipamentele din parcurile de distrații etc. și împreună cu o altă instituție autorizează aceste echipamente și le dă un bun de funcționare. Acest Ciocan Kamikaze a fost adus din Albania, de la fier vechi. Inspectorii de la ITM și-au pus mâinile în cap când au văzut că nu are niciun document: “Acel echipament, numit de dumneavoastră Ciocan Kamikaze, nu avea niciun document. Nici declarație vamală, nici certificat de conformitate, nici carte tehnică tradusă și nici iscirizarea. Am decis imediat ca acel echipament să nu mai funcționeze, am întocmit un proces verbal de contravenție, de 5000 de lei, și am sesizat ISCIR-ul”, a spus inspectotrul șef de la ITM Vaslui, Dan Chirvase . Primarul însă, prin compartimentul de Autorizare și Control, i-a permis să funcționize, fără să verifice documentele. Primarul Ciupilan și-a pus și el semnătura. Astfel, hușenii au mers la sigur și au plătit “să facă o tură” cu ciocanul Kamikaze, fără să știe că se expun unor riscuri mari. Tocmai din acest motiv, legiuitorul a dat puteri edililor locali și le-a creat acest instrument numit Autorizație de Funcționare, fie și provizorie. Pentru ca activitățile de acest gen să se desfășoare în condiții optime, fără să deranjeze liniștea și ordinea publică, dar în condiții de maximă siguranță. Acum, primarul spune că nu e treaba sa, să verifice dacă acel echipament avea sau nu autorizație de la ISCIR, adică o instituție să garanteze buna funcționare a acestora. Noi facem pariu că, dacă în ziua de 23 decembrie s-ar fi întâmplat o tragedie, Ioan Ciupilan nu mai era așa de sigur pe el și zâmbetul i s-ar fi șters de pe față precum lui Piedone, după incendiul de la Colectiv.

Inspectorii ISCIR au închis două utilaje cu probleme din parcul de distracții de la Hotel Cantemir

Inspectorii ISCIR au venit la fața locului și au decis imediat ca două utilaje să fie închise. La fel cum a decis și ITM Vaslui. Stelia Mercaș, șeful pe patru județe al acestei instituții, a răspuns întrebărilor noastre și ne-a explicat cât de periculos este să funcționeze aceste echipamente fără să aibă în regulă certificatele de conformitate sau autorizația de la ISCIR: În acest parc s-au efectuat controale în datele de 28 și 30 decembrie. Astfel, două echipamente au fost oprite fiindcă nu aveau documentele în regulă. De fapt, nu aveau nimic. Noi nu am găsit acele echipamente în funcțiune, ci doar instalate în acea locație. Nu știm dacă au funcționat sau nu. Noi vom aplica și sancțiuni organizatorului și le vom anunța în scurt timp. Riscul ca un parc să funcționeze așa, cu echipamente care nu au autorizație, este foarte mare. Se pot întâmpla multe nenorociri. Împreună cu conducerea instituției de la București vom lua măsurile ce se impun și vor fi destul de drastice”. Am încercat să discutăm și cu primarul Ioan Ciupilan. Dacă anul trecut, când ziarul nostru a sesizat opiniei publice acest caz, edilul a fost vorbăreț, de data aceasta, la finalizarea anchetei de către instituțiile abilitate, primarul nu a mai răspuns solicitărilor noastre. Acesta s-a mulțumit doar cu răspunsurile lapidare date în CL, consilierilor din Opoziție și atât. Nu a explicat cum de Primăria a avizat acest parc de distracție, fără ca echipamentele să aibă măcar Cartea Tehnică, nu mai vorbim de certificate de conformitate sau autorizație ISCIR. Este ca și cum ai fi dat drumul pe traseu unui autobuz de călători, fără certificat de înmatriculare, fără inspecție tehnică și cu un șofer fără permis.

În Compartimentul de Avizare și Control, șef este fiul lui Ion Iacob, mâna dreaptă a primarului

COINCIDENȚĂ… Vremea Nouă vă prezintă documentul în baza căruia firma SC Buzdugan MarioMaria SRL a funcționat de pe data de 19.12.2022 și până pe 7.01.2023, eliberat de Primăria Husi. După cum se observă, acesta este întocmit și avizat de șeful Compartimentului de Avizări și Control, inspectorul Florian Claudiu Iacob. Apoi documentul este semnat de primarul Ioan Ciupilan și contrasemnat de secretarul primăriei, Monica Dumitrașcu. Florian Claudiu Iacob este fiul consilierului personal al primarului, fostul fotbalist Ion Iacob, cu mari competențe chiar și în domeniul medical. De exemplu, este membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Huși și îl reprezintă de multe ori pe primar la multe acțiuni oficiale. Curioasă este și ascensiunea fiului său, care iată, în calitatea sa de inspector, nu a știut că este obligatoriu când avizezi parcuri de distrații amplasate fie în spații private, fie pe domeniul public, să ceri documentele și autorizațiile care asigură securitatea populației care folosește aceste echipamente.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Primarul are 100% dreptate. Pe „logica” lui Bobarnacel, nimic n-ar trebui autorizat.
    Ca… daca autorizeaza Primaria un restaurant si acolo se va servi mancare stricata clientilor? Cine e de vina? Dupa Bobarnel, Primaria, ca n-a stat sa verifice fiecare document de insotire a marfii.
    Dar daca autorizeaza Primaria un magazin de unelte si se taie un client intr-un fierastrau? Tot primaria e de vina, clar, ca n-a supravegheat… degetele clientului.
    Ferească Dumnezeu sa mai ajunga, vreodata, PNL la conducerea Husi-ului, ca se va alege praful si pulberea…

  2. Asta- i doar asa ca sa fie. Nu se va intampla nimic. O sa zica eu nu stiu nimic o sa il apuce criza de ficat pe stres isi ia vreo 3 medicale ( asa cum si -a luat si cand s’a imputit cu parcul recea) au ramas amarastenii au dat cu pixu ca de ..amarastenii au facut cancer accident vascular etc ( adevăratul stres) maimuta s-a intors si-a luat lovelele si i-a pupat! Si acum si -a luat lovelele asa ca sa vedem pe cine cade napasta! O sa zica asa profetic : iacobe, a murit cineva??? Nu stapane!! Ai auzit ba, nu a murit nimeni doamne fereste!! Atunci ce vreti de la mine?? Bine iar pt finalul articolului relatia de familie va prima iar taticu isi va scoate fiul din rahat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.