spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
7.3 C
Vaslui
15-mai-2024

Balul „de Oscar” al Universităţii, un kitsch oferit studenţilor de organizatori cabotini

- Advertisement -

Balul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, anunţat de organizatori ca fiind unul cu pretenţii de Oscar, s-a dovedit a fi un kitsch. Organizarea a fost sub orice critică, regia în aceeaşi notă, iar desemnarea câştigătorilor s-a dovedit a fi o farsă de prost gust. Nu a existat nici un juriu, iar câştigătorii nu au primit, conform obiceiului, eşarfă şi diademă, ci doar un buchet de flori modest şi o diplomă.

Moment de reculegere urmat de defilare în chiloţi

Mult aşteptata şi mediatizata „Gală a studenţilor USV, ediţia 47”, de fapt, Balul Bobocilor din Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, a fost de fapt un spectacol ieftin pus în scenă de ţoape masculine cu pretenţii aristocratice. Iniţiativa notabilă de a impune ţinută obligatorie la un eveniment care poartă titlul de „gală” s-a arătat a fi doar o pretenţie ţopească a unui personaj care consideră probabil că rochia sau costumul de seară impun automat şi stil. Spoiala de „lume bună” nu a fost suficientă pentru ca organizatorii, Andras Chiriliuc şi Ionuţ Bejinariu, să ştie că garderoba este obligatorie, că nu mergi în ţinută de seară şi stai cu haina pe braţe sau pe scaunul de alături, după cum ar fi fost cazul să ştie că rochia lungă de seară nu se îmbracă peste pulovăr şi nici costumul negru nu merge cu vestă tricotată, ca să nu tremuri de frig într-o sală neîncălzită. Acest aspect au uitat să-l comunice şi „Alteţelor Lor Regale”, „Excelenţelor  Lor” Paul şi Lya Lambrino, cumetrii preşedintelui României, Traian Băsescu, care au îndurat totuşi cu stoicism frigul din sală până la sfârşit.

Decorul-surpriză pe care Andras Chiriliuc l-a tot protejat de cameramani la repetiţii a fost de fapt un banner al unei firme de pază, agăţat de lambriurile care îmbracă pereţii sălii de spectacole din Casa Culturii.

Un singur rând de scaune a fost îmbrăcat în mătase albă şi a fost destinat oaspeţilor consideraţi de Chiriliuc de rang înalt.

Organizatorii şi-au dorit un spectacol ce n-a văzut Suceava şi aproape au reuşit. Până acum, la balurile bobocilor spectatorii nu au mai fost invitaţi să ţină momente de reculegere pentru elevi sau studenţi plecaţi prea curând dintre noi şi nici concurenţii n-au mai defilat cu lumânări în mâini în memoria celor dispăruţi.

În ceea ce priveşte concursul de Miss şi Mister USV, organizatorii n-au părut să ştie că rochiile de mireasă purtate de frumoasele concurente sunt rochii de seară numai pentru mirese, că rochia albă nu permite pantofi negri sau roşii, chiar dacă este până la podea, că la o prezentare de lenjerie intimă chiloţii albi bărbăteşti model clasic nu sunt tocmai cap de afiş, iar defilarea chiloţilor după momentul de reculegere s-a potrivit ca nuca în perete.

Retroproiectorul, unul dintre „invitaţii” speciali ai Galei Studenţilor

Deşi era anunţată ca o Gală a Studenţilor, şi nu Bal al Bobocilor, în cadrul căreia pe scena Casei de cultură ar fi urmat să urce personalităţi ale vieţii culturale sucevene, precum şi artişti recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional, în cele din urmă şi la acest capitol organizatorii au avut parte de surprize.

Singurele momente artistice ale serii au fost dansul contemporan al prim-balerinului Valentin Roşca şi recitalul mezzosopranei Oana Andra. De altfel, cele două momente au fost răsplătite de public cu aplauzele meritate, de o apreciere deosebită bucurându-se mezzosoprana Oana Andra.

Pe lângă aceste momente, spectatorii au avut parte şi de un alt „invitat” special, fiind vorba aici despre retroproiectorul pregătit de organizatori pentru acest spectacol. Pe ecranul montat lângă scenă, spectatorii au putut să vizioneze un clip cu mezzosoprana Elena Gaja. Deşi se afla în public, artista recunoscută pe plan internaţional nu a evoluat pe scenă decât cu un discurs în care a mulţumit organizatorilor pentru invitaţia la Suceava. De precizat faptul că printre cei care nu venit la Gala Studenţilor, deşi erau aşteptaţi fie în calitate de prezentatori, fie de interpreţi, se numără directorul Muzeului Bucovina, Emil Ursu, şeful Direcţiei pentru Cultură, Aurel Buzincu, sau interpreta de folclor Elena Simionesei.

Organizatorii au încercat să dea titlurilor de Miss şi Mister USV 2010 o importanţă naţională, iar prezentatorii au ironizat un concurent

Dacă probele în care cele 11 fete şi 11 băieţi aspiranţi la titlurile de Miss şi Mister USV 2010 au defilat în faţa publicului în ţinute de seară, în ţinute de zi, sau şi-au demonstrat talentul la dans, fără doar şi poate proba de aptitudini a făcut deliciul publicului. Cu gafe din partea prezentatorilor, şi chiar cu unele jigniri din partea acestora la adresa concurenţilor, cu întrebări prin care s-a încercat transformarea Galei Studenţilor într-un eveniment naţional sau prin răspunsuri care de care mai comice, proba de aptitudini a binedispus publicul, care în cele din urmă a avut parte şi de distracţia pe care o aştepta de la un bal al bobocilor.

Astfel, concurentele au avut de răspuns la întrebări de genul „Dacă aţi fi desemnată Miss USV 2010, cum aţi putea împiedica salvarea speciilor de urşi aflate pe cale de dispariţie?”, „Cum v-aţi putea implica în a sprijini integrarea romilor în societatea românească?”, „Cum v-aţi implica în îmbunătăţirea căminelor de bătrâni din spaţiul românesc?”, „Cum v-aţi putea implica în sprijinirea stopării abandonului şcolar în rândul tinerelor generaţii?”, „Cum v-aţi putea implica în a convinge oamenii că a dona sânge este un gest nobil şi responsabil?”, „Cum v-aţi putea implica în reabilitarea caselor de copii din România?”.

În ceea ce-i priveşte pe concurenţii la titlul de mister, aceştia au avut parte de întrebări de genul „Cum v-aţi putea implica în reconstruirea monumentelor de arhitectură care aparţin patrimoniului românesc?”, „Cum v-aţi implica în salvarea speciilor de peşti pe cale de dispariţie din apele româneşti?”, „Care ar fi afacerea pe care aţi porni-o ce ar putea ajuta dezvoltarea unei comunităţi?”, „Care ar fi strategia dumneavoastră în stoparea migrării tinerilor absolvenţi din universităţile româneşti?”.

Proba de aptitudini a fost cea în care prezentatorii au încercat câteva glume nereuşite, cu tente jignitoare la adresa unor concurenţi la titlul de mister. Astfel, încercând să facă o glumă şi să obţină aplauze din partea publicului, doi dintre cei trei prezentatori i-au întrebat pe concurenţi ce vor face dacă vor câştiga titlul de „Miss USV 2010”.

Lenjerie intimă după rochii de seară şi un moment de reculegere

Cea mai apreciată probă a Galei Studenţilor a fost fără doar şi poate cea în care concurenţii au defilat în faţa publicului îmbrăcaţi doar în lenjerie intimă. O probă care s-a potrivit ca nuca-n perete după ce concurenţi şi publicul au ţinut un moment de reculegere pentru un tânăr student care în vara acestui an a murit de cancer. Acest lucru se pare că nu i-a deranjat pe organizatori, concurenţii fiind trimişi pe scenă în lenjerie intimă. Dacă fetele au fost aplaudate la scenă deschisă, apariţia băieţilor în chiloţi clasici, complet epilaţi (după cum li s-a cerut de către organizatori), a stârnit hohote de râs în rândul spectatorilor.

Prinţul Paul de România şi soţia acestuia, Prinţesa Lia, au semnat pe un plic gigant

Unul dintre organizatorii Galei, Andras Chiriliuc, a fost cel care i-a invitat în faţa spectatorilor pe invitaţii de onoare ai serii, prinţul Paul de România şi soţia acestuia, Prinţesa Lia. Cu publicul ridicat în picioare, Prinţul Paul le-a spus studenţilor că îi face plăcere să onoreze invitaţiile făcute de Andras Chiriliuc, despre care a spus că „îl admirăm pentru că este un băiat foarte generos, un original. El fiind artist, credeam că este egoist. Dar Andras tot timpul vrea să organizeze ceva cu noi, pentru tineri, pentru <Universitatea Ştefan cel Mare>”.

Prinţul Paul de România a ţinut să le povestească studenţilor suceveni despre copilul lor Carol Ferdinand, care a împlinit 10 luni, despre care a spus că este primul prinţ născut în România după 90 de ani.

„Pentru seara asta am văzut că aveţi tineri foarte frumoşi. Îmi place entuziasmul de aici care a fost dezvoltat de Andras. Noi suntem aici de 20 de ani, şi prin Fundaţia Prinţul Paul am dat mai mult de cinci milioane de euro pentru a ajuta tineretul din toată ţara. Şi avem încredere că va fi un viitor bun. Şi ştiu că va fi bine şi vă doresc mult succes”, le-a mai transmis Prinţul Paul spectatorilor.

În ceea ce o priveşte pe Prinţesa Lia, aceasta i-a sfătuit pe studenţii suceveni să fie serioşi şi să se dedice în totalitate meseriilor pe care şi le-au ales.

„Este foarte important să vă dedicaţi în toate meseriile pe care le-aţi ales, indiferent dacă veţi fi doctori, ingineri sau profesori. Trebuie să înţelegeţi că ceilalţi depind de seriozitatea voastră”, a spus prinţesa Lia.

După ce s-au adresat spectatorilor, Prinţul Paul şi Prinţesa Lia au fost invitaţi să semneze pe un plic gigant emis special pentru Gala Studenţilor de Romfilatelia şi Poşta Română, în colaborare cu Asociaţia Joseph Schmidt.

Alegerea câştigătorilor a ridicat semne de întrebare

Unul dintre momentele care a ridicat mari semne de întrebare atât în rândul spectatorilor, şi probabil şi în cel al concurenţilor, a fost momentul în care au fost anunţaţi câştigătorii titlurilor de Miss şi Mister USV 2010. Trebuie spus că la începutul spectacolului nu s-a făcut nici un anunţ cu privire la existenţa unui juriu, concurenţii nu au avut numere pentru a fi identificaţi cât de cât de eventualii membri ai juriului, iar încercarea lui Andras Chiriliuc de a preciza la sfârşitul spectacolului că cei care au câştigat titlurile de Miss şi Mister au fost aleşi de un juriu al cărui preşedinte a fost Prinţul Paul de România nu a avut credibilitate. Mult mai probabil, câştigătorii concursului de frumuseţe erau cunoscuţi înainte de începerea spectacolului, în condiţiile în care diplomele acordate au apărut într-un timp record pentru a fi împărţite.

Titlul de Miss USV 2010 a fost câştigat de Iuliana Botuşan, în timp ce Mister USV 2010 a fost desemnat Bogdan Mierlă. Diverse diplome au primit însă toţi concurenţii, iar dacă la fete titluri precum Miss Glamour, Miss Aromonie, Miss Strălucire, Miss Rafinament erau cât se poate de normale, echivalentul pentru băieţi al acestor denumiri a stârnit zâmbete şi comentarii în rândul publicului.

Profesorii de la Universitate nu au girat cu prezenţa lor acest kitsch

Întrebările pentru concurenţi au fost în general din registrul celor pentru concursurile de Miss Univers, dar citite cu dificultate de prezentatori, despre care s-a văzut că nu cititul este principala lor ocupaţie.

Răspunsurile concurenţilor emoţionaţi au fost fără spontaneitate şi pe măsura întrebărilor.

Demn de remarcat că profesorii de la USV nu au girat cu prezenţa lor acest spectacol cabotin şi au absentat în masă.

monitorulsv.ro

Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava
Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava
Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava Gala Studentilor 2010 - Universitatea Stefan cel Mare Suceava
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.