spot_img
spot_imgspot_img
23.3 C
Vaslui
20-mai-2024

Bani de la stat pentru vasluienii care îsi împãduresc terenurile: aproape 20.000 euro pe hectar

- Advertisement -

AJUTOR DE STAT… Vasluienii îsi pot împãduri terenurile, inclusiv pãsunile, cu bani de la stat. Tot ce trebuie sã facã este sã elaboreze un proiect în acest sens si sã îl depunã prin intermediul unei aplicatii electronice a Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor. Proprietarii de terenuri pot primi câte 19.647 euro (fãrã TVA) pe hectar pentru plantatia de stejar si 10.620 euro pe hectar (fãrã TVA) pentru plantatia de salcâm. Programul a fost lansat încã din luna noiembrie a anului trecut, însã pânã la aceastã datã s-au semnat doar 99 contracte de finantare. Dintre acestea, 17 sunt proiecte care se deruleazã în judetul Vaslui, iar 11 sunt elaborate de o singurã persoanã: Ionel Popa, inginer silvic de profesie, în prezent administrator al unei firme de consulantã si proiectare. Acesta a explicat pentru ziarul Vremea Nouã ce avantaje au proprietarii care decid sã îsi împãdureascã terenurile, dar si în ce constã programul Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor. „Multe terenuri au o productivitate redusã în special în anii secetosi, iar prin împãdurire se pot obtine venituri mai mari pe lângã faptul cã aceste terenuri se vor ameliora prin refacerea stratului de humus. E important de stiut cã lucrãrile din proiectul de împãdurire se pot executa în regie proprie si nu li se solicitã documente justificative la decontare decât documentele privind achizitia puietilor din pepiniere autorizate”, a explicat inginerul silvic Ionel Popa.

Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru Investitii în noi suprafete ocupate de  pãduri”are o valoare totalã estimatã de 500 de milioane de euro  si vizeazã înfiintarea de trupuri de pãdure, cu suprafata minimã de 0,5 ha si perdele forestiere de protectie, cu suprafata minimã de 0,1 ha. Beneficiarii acestei scheme pot fi detinãtorii publici sau privati de teren pretabil pentru împãdurire, precum si formele asociative ale acestora. În functie de tipul de plantatie ales, proprietarii de terenuri pot primi sume diferite pentru înfiintarea noilor plantatii. De exemplu, pentru plantatia de stejar, suma totalã este 19.647 euro pe hectar fãrã TVA, din care 6379 euro fãrã TVA pentru înfiintare, iar pentru întretinere se acordã anual (pânã la 6 ani) câte o sumã. În ceea ce priveste plantatia de salcâm, suma totalã este 10.620 euro pe hectar, fãrã TVA, din care vor primi  5060 euro fãrã TVA  pentru înfiintare, iar întretinerea este de 3 ani. La deal se poate planta stejar, iar proprietarii pot primi 14 900 euro pe hectar, iar pentru înfiintarea acestui tip de plantatie, se acordã 3.831 euro fãrã TVA. Proprietarii de terenuri din zonele de munte primesc, pentru plantatii de molid, fag, brad, o sumã totalã de 9.658 euro pe hectar fãrã TVA. Pentru înfiintare se acordã 3.987 fãrã TVA pe hectar. Pentru înfiintarea de perdele forestiere, suprafata minimã admisã este de 0,1 ha. Dacã terenul pretabil pentru crearea acestor perdele se aflã în zona de  câmpie proprietarii pot înfiinta plantatie de stejar  si primesc 17.434 euro fãrã TVA, pe hectar. În cazul salcâmului, suma oferitã este de 10.552 fãrã TVA pe hectar. În cazul perdelelor forestiere înfiintate cu puieti de stejar în zonele de deal, suma încasatã de proprietarii de terenuri este de  16.542 fãrã TVA pe hectar.Solicitantilor neplãtitori de TVA li se deconteazã si TVA-ul!

Beneficiarii programului primesc, totodatã, si o primã pentru sechestrarea de carbon în cuantum de 456 euro/an/ha, timp de 20 ani.

Pentru a întelege mai bine acest program, sunt necesare câteva explicatii. În Ghidul schemei de ajutor de stat, terenul pretabil pentru împãdurire este definit ca „ o suprafatã de teren agricol din categoriile de folosintã teren arabil, pajisti permanente si culturi permanente si care poate fi împãduritã, conform prevederilor unui proiect tehnic întocmit special în acest scop. Prin acest program se pot înfiinta trupuri de pãdure sau perdele de protectie”. Un trup de pãdure reprezintã „suprafata de teren care se întinde pe cel putin 0,5 ha, cu arbori mai înalti de 5 m la maturitate în conditii normale de vegetatie si cu un grad de acoperire a solului (consistentã) de peste 10%”. Perdeaua forestierã de protectie este „o formatiune cu vegetatie forestierã ce acoperã minimum 0,1 ha, amplasatã la o anumitã distantã una fatã de alta sau fatã de un obiectiv, cu scopul de a-l proteja împotriva efectelor unor factori dãunãtori si/sau pentru ameliorarea climaticã, economicã si estetico-sanitarã a terenurilor. În categoria perdelelor de protectie se încadreazã si cordoanele forestiere”. De sprijin în cadrul schemei poate beneficia orice detinãtor de terenuri pretabile pentru împãdurire – persoanã fizicã sau juridicã sau asocieri ale acestora, care fac dovada detinerii unui teren în baza unui drept de utilizare care rezultã din acte de proprietate (titlu de proprietate, contract de vânzare-cumpãrare, contract de donatie etc), inventarul bunurilor care alcãtuiesc domeniul public sau alte documente privind dreptul de utilizare a terenului (contracte de arendã, de concesiune, de închiriere, de comodat, de administrare, extras din registrul agricol, etc.). Beneficiarii programului vor primi ca si compensare o primã care acoperã pierderea de venit ce se acordã terenurilor pentru care detinãtorii au primit subventii APIA, cuantumul acesteia fiind de 190 euro/an/ha, timp de 12 ani, precum si o primã pentru sechestrarea de carbon în cuantum de 456 euro/an/ha, timp de 20 ani.

Inginerul silvic Ionel Popa: „În judetul Vaslui, dar nu numai, o mare parte din pãsuni sunt degradate”

Vasluienii care vor sã aplice pentru în acest program pot apela la ajutorul firmei de consultantã si proiectarea a inginerului silvic Ionel Popa. „E important ca detinãtorii de terenuri sã îsi îndrepte atentia si cãtre acest program. Multe terenuri au o productivitate redusã în special în anii secetosi si prin împãdurire se vor obtine venituri mai mari pe lângã faptul cã aceste terenuri se vor ameliora prin refacerea stratului de humus. În judetul Vaslui, dar nu numai, o mare parte din pãsuni sunt degradate. Prin scãderea numãrului de animale crescute prin metoda pãsunatului liber, multe pãsuni nu mai sunt folosite. În cazul acestora se va instala în mod natural vegetatie lemnoasã, dar care nu are nicio valoare economicã. Oare nu e mai bine sã împãdurim cu specii valoroase conform conditiilor stationale? E important de stiut cã nu se cere schimbarea categoriei de folosintã a terenurilor în vederea împãduririi, nu se solicitã documente justificative la decontare decât documentele privind achizitia puietilor din pepiniere autorizate, iar lucrãrile din proiectul de împãdurire se pot executa în regie proprie. De asemenea, programul prevede decontarea cheltuielilor de proiectare, a celor pentru împrejmuirea trupurilor de pãdure, precum si a celor de înfiintare si întretinere a plantatiilor”, a explicat inginerul silvic Ionel Popa, proiectant atestat. Cei care vor sã intre în legãturã cu acesta, îl pot contacta la numãrul de telefon 0761130399 si la adresa de e-mail: popaionel68@gmail.com.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.