Bărbat în stare gravă, lăsat fără aparatul auditiv, în spital (VIDEO)

ACUZAȚII… Aparținătorii unui pacient în vârstă de 87 de ani, din Șuletea, acuză cadrele medicale că l-au lăsat fără aparatul auditiv, dar și fără mai multe obiectele personale.

SUSPICIUNI… Acuzații grave aduse angajaților din sistemul medical vasluian. Aparținătorii unui pacient în vârstă de 87 de ani, din Șuletea, acuză cadrele medicale că l-au lăsat fără aparatul auditiv, dar și fără mai multe obiectele personale pe care le avea asupra sa în momentul internării. Vasile Guzganu a fost adus, pe data de 12 iunie, cu ambulanța la Spitalul “Elena Beldiman” din Bârlad, după ce a suferit un atac vascular cerebral. Înainte de a urca în salvare, rudele acestuia i-au montat aparatul auditiv pentru a se putea înțelege cu echipajul de pe salvare. Transportat la unitatea sanitară din Bârlad, pacientul a fost supus unor investigații medicale de urgență, apoi transferat la Spitalul Județean Vaslui. Aici a stat internat până pe 21 iunie, când doctorița Condrea a anunțat aparținătorii că pot veni să îl ia acasă. În momentul externării, bărbatul mai avea asupra sa doar o cană și cardul de sănătate. “Cât timp a stat în spital i-am adus toate cele necesare unui bolnav internat, de la aparat de ras până la pijamale, farfurie, linguri și cană. Azi l-au scos într-un cărucior pe ușa spitalului și ni l-au dat în aceeași stare de sănătate pe care o avea în momentul când a fost luat de ambulanță. Încă atunci mergea, acum trebuie dus cu targa acasă. Am solicitat o ambulanță privată din Iași, altfel nu aveam nicio șansă să ajungem cu el la Șuletea. Ce ne deranjează cel mai mult nu e faptul că ni l-au dat așa cum l-au primit, ci că i-au luat și bunurile pe care le avea asupra lui. Când ni l-au dat, avea o cană care nu era a lui și cardul de sănătate. Atât! Nu știm unde a dispărut aparatul auditiv. Au profitat de faptul că tata nu poate vorbi și l-au lăsat fără aparat. Nu știm unde a dispărut, de asta am chemat și poliția, pentru a face cercetări și a afla cine a furat acel dispozitiv”, ne-a declarat Ilie Guzganu, unul dintre cei trei copii ai pacientului. Reprezentanții SAJ Vaslui ne-au confirmat că, în momentul preluării pacientul de la domiciliu, dar și în timpul transferului către Spitalul de Urgență Vaslui, acesta avea aparatul auditiv asupra lui. Conducerea unității sanitare județene declară însă că, în momentul predării pacientului, pe procesul verbal nu a fost trecut niciun aparat auditiv.

Polițiștii vasluieni au fost sesizați, ieri după-amiază, cu privire la o posibilă săvârșire a infracțiunii de furt, comisă de cadrele medicale de la Spitalul Județean Vaslui. Cei care au făcut plângerea au fost rudele unui pacient în vârstă de 87 de ani, care a fost lăsat fără aparatul auditiv pe timpul internării în unitatea sanitară. Iată ce ne-a declarat Velu Guzganu, unul dintre cei trei copiii ai pacientului. “Pe data de 12 iunie, în jurul orei 17:30, am mers la tata să-i stropesc pomii. Am întrebat-o pe mama ce face tata. Mi-a spus că e puțin amețit, stă în pat. Când am văzut că situația lui e gravă și că nu poate vorbi coerent, am sunat la 112. A venit salvarea foarte repede, cred că în 10 minute. I-a făcut test de Covid, tot ce trebuia să-i facă. Când să plece salvarea, am observat că tata nu avea aparatul auditiv în ureche. M-am dus în casă să i-l aduc, soția mea i l-a pus în ureche de față cu asistenta de pe ambulanță și cu șoferul. Au plecat la spitalul din Bârlad în jurul orei 19:00. De la Neurologie de la Bârlad ne-a sunat un domn doctor să ceară mai multe date despre tata și să ne întrebe când a suferit acea comoție cerebrală. La ora 22:00, în aceeași zi, tata a fost dus la Spitalul Județean Vaslui. De la Vaslui ne-a sunat o doamnă asistent pentru a ne spune că tatei îi trebuie pamperși, pijamale, tot ce e necesar unui pacient într-un spital. A doua zi dimineața am fost prezenți la poarta spitalului cu bagajul. Am așteptat de la ora 8:30 până la ora 13:00, când au ei program să preia pachetele pacienților. De la Neurologie, a coborât un băiat , probabil asistent, care a luat bagajul lui tata. Trebuie să spunem că din momentul când a fost preluat de ambulanță și până azi (n.r. luni) noi nu l-am mai văzut. Am vorbit la telefon cu doamna doctor Condrea care ne-a spus că tata este foarte bine, evoluția lui este una bună, nu sunt probleme. Joi am vorbit din nou cu doamna doctor, ne-a zis că vineri e posibil să-l externeze, dar cel mai probabil asta se va întâmpla luni, adică azi. Azi am fost din nou prezenți la spital. L-au adus pe tata jos, într-un cărucior cu rotile și ni l-au dat fără a ne spune absolut nimic despre starea lui de sănătate, despre ce tratament trebuie să urmeze. Noroc cu fișa de externare, că am văzut acolo trecute niște medicamente. Am fost la farmacie și le-am cumpărat, am dat aproximativ 500 de lei pe ele. Nimic nu ne deranjează mai mult decât faptul că tata a plecat cu aparatul auditiv de acasă, iar acum, la externare, nu-l mai are. Aparatul era ca nou, l-am luat prin Casa de Asigurări de Sănătate, în aprilie. Am dat în jur de 1100 lei pe el, la reducere, pentru că tata e pensionar. Din tot ce a avut la el, prosoape, aparat de ras, papuci, pijamale, nimic nu mai are. O singură cană, despre care sora noastră spune că nici aia nu e a lui, în rest nimic nu i-au mai dat înapoi. Cana și cardul de sănătate, atât!” ne-a declarat Velu Guzganu, unul dintre fiii pacientului.

“În străinătate nu există așa ceva”

Cazacu Mihaela, fiica bătrânului internat în spital, lucrează de câțiva ani într-o clinică din Italia. Spune că diferențele dintre sistemul sanitar românesc și cel din Peninsulă sunt enorme. “În Italia nu există ca medicul să nu vină să vorbească cu rudele pacientului, să le explice ce trebuie să facă, cum trebuie luat tratamentul. 80 de externări dacă se fac într-o zi, cu toți aparținătorii se comunică cât se poate de omenește. Nu se compară cu ce e aici. În străinătate, o astfel de faptă, un furt al bunurilor pacientului ar fi dus automat la desfacerea contractului de muncă. Acolo, anchetele interne se fac imediat, pe baza imaginilor video, nu se stă la discuții prea lungi. Apoi ar fi urmat o anchetă a poliției pentru că e caz de furt. Nu vorbim doar de aparatul auditiv, ci de toate bunurile pe care tata le-a avut. Cum să te bucuri la lucrurile unui om bolnav? De fiecare dată când tata a fost la spital, noi n-am mai luat lucrurile lui acasă, le-am dat la alții. Acum au profitat de faptul că tata nu poate vorbi. El înțelege ce i se spune, dar nu se poate exprima. În toată săptămâna cât a stat internat, starea de sănătate a lui nu s-a îmbunătățit cu nimic. La fel nu poate vorbi, este incoerent, ba mai mult, dacă în momentul internării l-am dus pe picioarele lui la ambulanță, acum îl luăm cu targa acasă. Ăsta e și motivul pentru care am chemat o ambulanță privată să ne ajute, că în mașină mică nu îl putem pune, nu poate să stea în fund de la Vaslui până la Șuletea”, ne-a declarat fiica pacientului.

“Pacientul avea aparatul auditiv când a ajuns la Spitalul Județean Vaslui”

În încercarea de a afla unde a dispărut aparatul auditiv al bărbatului din Șuletea, am contactat telefonic reprezentanții unităților care l-au avut în grijă. Dr, Dan Ungureanu, reprezentatul Seriviciului de Ambulanță Județean Vaslui, ne-a declarat că atât în momentul preluării pacientului de la domiciliu, cât și în timpul transferului la unitatea sanitară din Vaslui, acesta avea asupra lui acel dispizitiv. “Am vorbit cu colegii care l-au luat de acasă. Într-adevăr, bărbatul avea aparat auditiv, colega și-a amintit de caz pentru că, la plecare, o rudă i-a montat bărbatului acel aparat. După câteva ore a fost solicitat un al doilea echipaj, pentru a-l transfera de la spitalul din Bârlad la cel din Vaslui. Am vorbit și cu colegii care au făcut transferul și care mi-au confirmat că bărbatul avea aparatul auditiv. Dispozitivul țiuia, iar asistenta l-a întrebat pe pacient de ce face așa. Bătrânul i-a răspuns că așa face când i se termină bateriile. La Spitalul Județean de Urgență Vaslui pacientul a fost lăsat cu aparatul auditiv la ureche”, a declarat reprezentantul SAJ Vaslui.

“Dispozitivul nu apare în procesul verbal de predare a bunurilor”

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Vaslui afirmă că în momentul preluării pacientului, aparatul auditiv nu a mai fost trecut în procesul verbal, așa cum ar trebui să se întâmple cu toate bunurile pe care pacienții le au asupra lor. “Am vorbit cu asistenta șefă de pe secție și mi-a confirmat că a fost poliția. Ne-am interesat și nimeni nu știe nimic de acest dispozitiv. Pacientul a venit de la Bârlad fără ca aparatul să fie predat angajaților noștri. Situația este neclară la această oră, dar stau și mă întreb ce ar putea face cineva cu un aparat auditiv care este personalizat, care este făcut după forma urechii unei persoane? De obicei, echipajele de pe Ambulanță care preiau pacienții și îi aduc la Spitalul Județean predau cadrelor de la noi, pe baza unui proces verbal, toate valorile pe care pacientul le are asupra lui. Acel aparat auditiv nu apare în procesul verbal” a precizat Ana Rinder, managerul Spitalului Județean.

 
9 COMENTARII

  1. Buna ziua. CONDREA este o imbacsita si o proasta de nu stie sa vorbeasca ,iar referitor la meserie habar nu are ca asa sunt tutele. Trebuia sa-l duca pe mos la un medic competent . CONDREA asteapta bani si atat ,oricat de multi bani ii dai nu face nimic la pacient mai ales ca il vede batran . CONDREA e o scroafa ,hoata . va spun din sursa sigura ca am avut si eu internat pe un frate de 40 de ani (adica totusi e tanar ), a luat banii -500 lei , animala manca-o-ar cancerul sa o manance de idioata si nimic nu i-a facut ,nici macar tratament in spital nu i a prescris. A venit animala de la Iasi sa profeseze aici numai cu numele ,daca era un medic bun gasea in Iasi loc de munca ,dar cine are nevoie de o proasta care se incalta pe dos.o nesimtita ,incapabila este CONDREA -neurolog .

  2. SCENARIUL OBISNUIT: copii isi aduc parintii in spital si apoi al uita saptamani intregi; se pare ca e mai bine sa aiba grija statul si sa scape ei. Iar acei oameni batrani cateodata mor in spital, le-a venit timpul sau au o boala incurabila. Atunci apar copii: MAMUCAAAAAAAA MEA! VALEUUUUUUUUUUUUUUUUUU!
    AU OMORAT-O PE MAMUCAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!

  3. Cât de javră de om să fii să iei aparatul auditiv a unui moș. In condițiile în care au printre cele mai mari salarii de bugetari. Rușine!!!

  4. ,,Ce ne deranjează cel mai mult nu e faptul că ni l-au dat așa cum l-au primit, ci că i-au luat și bunurile pe care le avea asupra lui.”- Voi sunteti sanatosi? Nu e mai importanta starea lui decat o cana si niste bunuri de nimic?

    • Este strigator la cer ce se intampla in tara asta , sistemul medical este la pamant din toate punctele de vedere. Articolul de mai sus este doar un exemplu, cine stie cate cazuri mai sunt si nimeni nu vorbeste nimic pentru ca asa suntem obisnuiti sa facem. Deschideti-va ochii dragii mei, au ajuns sa-si bata pur si simplu joc si sa nu mai tina cont de nimic de noi si pe spatele nostru.

  5. Mi-e scârbă! Va romanul e hot, e clar, dar ineficienta și inerția angajaților spitalul și a politiei trebuie sancționată. La ce se investește atât în sisteme de supraveghere etc. Dacă intervenția este ambigua?

LĂSAȚI UN MESAJ