spot_img
0.1 C
Vaslui
06-dec.-2024
spot_img

Bãrbat muscat de viperã la Chitoc, salvat cu antidot adus cu ambulanta din alt judet

- Advertisement -

URGENTÃ… Unitãtile spitalicesti din judetul Vaslui se confruntã cu o lipsã acutã de ser antiviperin, iar asta poate costa vieti. Marti dupã-amiazã, un bãrbat din municipiul Vaslui, în vârstã de 62 de ani, a simtit pe propria piele ce înseamnã sã nu beneficiezi de tratament la timp, dupã ce a fost muscat de o viperã, în localitatea Chitoc. În cazul muscãturii de viperã, antidotul trebuie administrat în primele sase ore, de aceea pentru a fi salvat, vasluianul a primit ser antiviperin adus cu ambulanta din judetul Suceava.

Potrivit doctorului Dan Ungureanu, purtãtorul de cuvânt al Serviciului de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui, apelul la 112 a fost dat la ora 16:30. Pentru cã viata îi era în pericol, bãrbatul a venit cu masina la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, unde medicii au reusit sã îl stabilizeze. Din nefericire însã, unitatea sanitarã nu are ser antiviperin, cum nu are nici spitalul din Bârlad si nici cel din Husi. Medicii vasluieni au cãutat solutii la spitalele din Iasi, însã nici de aici nu au primit un rãspuns pozitiv, asa cã au ajuns tocmai la Spitalul Judetean din Suceava, care a trimis un flacon cu ser antiviperin la Vaslui. Antidotul a fost transportat cu o ambulantã, care s-au întâlnit pe drum cu colegii lor din judetul Vaslui.

Unde sunt vipere în România

În România trãiesc mai multe varietãti de vipere: vipera comunã (vipera berus), vipera cu corn (vipera ammodytes), dar si cel putin trei subspecii de viperã de stepã (vipera ursini).Cea mai rãspânditã este vipera comunã (sau vipera cu cruce), din care pe teritoriul Românei trãiesc circa 30.000 de exemplare, urmatã de vipera de stepã si de cea cu corn. Aceasta din urmã este cea mai periculoasã, dar si cea mai rarã. Vipera comunã este întâlnitã cel mai adesea la marginile pãdurilor de foioase, în poieni însorite, dar si în interiorul pãdurii unde se ascunde în covorul de frunze. Ea se mai poate ascunde si sub stâncile sau în crãpãturile acestora din pãdure. Vipera cu corn trãieste în Muntii Banatului, Muntii Retezat, Valea Cernei si Valea Nerei. Ea este întâlnitã, de obicei, în zonele stâncoase, dar se întâlneste si în apropierea apelor si în pãdurile de foioase.

Tot mai multe vipere în judetul Vaslui

În ultimii ani, mai multi vasluieni au ajuns la spital dupã ce au fost muscati de vipere. Victima muscãturii de viperã trebuie sã ajungã la un spital în cel mai scurt timp, singurul tratament eficient fiind o dozã de ser antiviperin. Astfel, primul gest care trebuie fãcut dupã sesizarea muscãturii este apelarea serviciului 112. Viperele sunt cel mai active în perioada de împerechere, adicã între lunile iunie si august. Ele sunt veninoase chiar de la nastere, muscã fulgerãtor si lasã douã plãgi punctiforme (urma dintilor). Viperele pot fi întâlnite din luna mai si pânã în septembrie, dupã care intrã în hibernare.

Semnele si simptomele muscãturii de viperã

Locale: urme ale muscãturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice. Sistemice (generale) – febrã, transpiratii, greatã, vãrsãturi, dureri abdominale, diaree, lipotimie („lesin”), dificultãti de respiratie, durere toracica, convulsii, comã, alte manifestãri neurologice, hemoragii, urticarie, soc anafilactic (edem al fetei, limbii, cailor aeriene, dificultãti de respiratie, soc – tensiune arterialã prãbusitã, puls periferic nepalpabil).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Am și eu o întrebare: sunt vipere in Rezervația de la Bălteni, Maraseni…mulți merg pe acolo și fac grătare dar nu au fost avertizați de existenta șerpilor veninoși.Este o tabla veche de zeci de ani care scrie ce „floricele” întâlnești…și alta placa post-decembristă cu „amenda” care o riști dacă arunci gunoaie.Au fost văzuți șerpi pe acolo…dar nimeni nu a pus o placa să avertizeze oamenii.Ati incercat sa speriați oamenii spunând că sunt urși in zona Vasluiului, dar nici un rahat de urs nu este.Doar bere Ursus și ambalaje aruncate vremea Noua, faceți un articol cu șerpii veninoși, unde se întâlnesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.